Dostupni linkovi

Crnogorci ne haju za krizu u Grčkoj


Akropolj - antičko svetilište posvećeno grčkoj boginji Atini zaštitnici grada Atine.
Akropolj - antičko svetilište posvećeno grčkoj boginji Atini zaštitnici grada Atine.

Dok su u Grčkoj već nekoliko dana zatvorene banke, a Grci prije uvođenja tih vanrednih mjera u panici praznili bankomate i podizali sav novac koji su imali na računima, ekonomski analitičari su procijenili da će novonastala situacija ugroziti domaći turizam, odnosno da se mogu očekivati masovna otkazivanja aranžmana iz inostranstva za popularna ljetovališta u toj zemlji.

Grčka je zbog atraktivnosti, ali i jeftinih aranžmana, uvijek među natraženijim destinacijama kada su u pitanju Crnogorci koji ljetuju u inostranstvu.

Da li je zbog novonastale situacije u međuvremenu kod domaćih agencija bilo otkazivanja već ugovorenih aranžmana?

Zatvorene banke, ispražnjeni bankomati, ograničenja kod kupovine goriva, prazni rafovi u prodavnicama u Grčkoj to su vijesti koje ovih dana stižu iz zemlje koja je omiljena destinacija milionima turista širom svijeta.

Mnogi tamo strahuju da će upravo nova etapa grčke krize ostaviti ozbiljne ožiljke na turizam kao jednu od vitalnih privrednih grana te zemlje.

No, iako je udio crnogorskih turista u ukupnom broju gostiju koji svake godine ljetuju u Grčkoj mali, za sada je sigurno da niti jedan aranžman kod domaćih agencija za tu zemlju nije otkazan.

"Mi tokom cijelog jula i avgusta imamo gotovo svake nedjelje polaske i za sada zaista ne osjećamo neke negativne posljedice ekonomske krize u Grčkoj. Već od 8. jula tako i 12. 24 i tako dalje sve do kraja avgusta i zaključno sa septembrom mi ćemo imati grupe. Mi imamo partnere u Grčkoj koji su na licu mjesta i od kojih dobijamo informacije da u tim većim turističkim mjestima kao što su Krf, Lefkada i Krit sve funkcioniše kako treba", kaže Milan Koprivica iz agencije Galileo koja već 15 godina prodaje aranžmane za Grčku.

U Agenciji Grand travel iz Podgorice kažu da do danas nije bilo otkazivanja već ugovorenih aranžaman za Grčku.

Turisti u posjeti Akropolju, Atina
Turisti u posjeti Akropolju, Atina

"Nemamo otkazivanja zato što su naši aranžmani uglavnom vezani za grčka ostrva poput Krfa i nekih drugih gdje se ne osjećaju ovi neki gorući problemi grčke krize i gdje nema informacija kao na primjer da su na Halkidikiju sve pumpe zatvorene i slično. Dakle, mi za sada nijesmo bilježili bilo kakve otkaze konkretno za aranžmane koje smo ugovorili za jul i avgust. Ne očekujemo da će se nešto posebno u tom smislu promijeniti ni u narednom periodu", ističe Sreten Kankaraš iz agencije Grand travel.

I u agenciji Planet su nam saopštili slične informacije.

"Nema, niko nije otklazao, svi idu u Grčku. Tamo nema problema jer imamo vodiče na Krfu i Lefkadi za naše turiste koji nam govore da je sve u redu. Moguće da ima problema u Atini", navode iz agencije Planet.

Ni Milan Koprivica ne očekuje da će naredni period dovesti do otkazivanja aranžamana za Grčku.

"I prethodnih problema bilo je protesta i nemira ali uvijek se to dešavalo u Atini a nikada na tim ostrvima koja su najpopularnija. Tamo se sve što je u vezi sa turizmom odvija na najnormalniji način.Makar je to za sada tako. Naravno, mi pratimo situaciju i ukoliko bi se dogodilo bilo što što bi moglo da ugrozi bezbjednost putnika mi bi smo reagovali i ne bi smo ih vodili u Grčku", kaže Koprivica.

Kako je počela priča o novom talasu krize u Grčkoj počela su i lamentiranja o tome da li će situacija u Grčkoj preusmjeriti hiljade turista ka nekim drugim destinacijama poput Crne Gore i može li se očekivati da crnogorski turizam profitira od grčke krize?

Na tako sročeno novinarsko pitanje ovako je odgovorio ministar turizma i održivog razvoja Branimir Gvozdenović: "Samo dobro u cijelom svijetu doprinosi dobru i u Crnoj Gori.Tako da ne očekujemo ništa u tom pravcu kako ste vi postavili to pitanje. Očekujemo da ljudi znaju dovoljno o Crnoj Gori i da zbog toga dolaze u sve većem broju o čemu nam govore i službeni podaci koje imamo za prvih 5 mjeseci ove godine".

XS
SM
MD
LG