Dostupni linkovi

Crna Gora o izborima: Između raspolućene Srbije i demokratizacije


Glasanje u Beogradu
Glasanje u Beogradu
Kako na rezultate opštih izbora u Srbiji održanih u nedjelju gledaju predstavnici vlasti i opozicije u Crnoj Gori i kako će se konačan epilog srbijanskih izbora odraziti na budućnost srpsko-crnogorskih odnosa i odnosa u regionu?

Miodrag Vuković iz vladajuće Demokratske partije socijalista, komentarišući rezultate srbijanskih izbora, konstatuje kako su oni pokazali da je Srbija ostala politički i društveno raspolućena zajednica.

"Ranije sam negdje čuo da se u Srbiji političke strukture dijele na nacionalne demokrate i demokratske nacionaliste. Mislim da su i ovoga puta i jedni i drugi podijelili Srbiju. Srbija je na žalost ostala vidljivo politički konfrontirana država, a zbog toga će i dalje biti u svojevrsnoj političkoj konfuziji", kazao je Vuković.

U najjačoj opozicionoj Socijalističkoj narodnoj partiji ocjenjuju kako su građani Srbije na izborima, kako kažu, pokazali veliki demokratski kapacitet.

"Mislim da će drugi krug izbora i sve ono što se u nedelju dešavalo u Srbiji pokazati kontinuitet i nastavak evropske politike Srbije", ocjenjuje Vasilije Lalošević.

U Novoj srpskoj demokratiji, koja nije skrivala da su njen favorit na izborima Napredna stranka i njen kandidat za predsjednika Tomislav Nikolić, kažu da se nije desilo ništa neočekivano i da su u postizbornoj kombinatorici sve opcije otvorene.

Na pitanje da li to znači da u Novoj priželjkuju Tomislava Nikolića kao novog predsjednika Srbije i novu vladajuću koaliciju koju bi činili Nikolićevi naprednjaci i Dačićevi socijalisti, Slaven Radunović odgovara:

"Što se tiče naših očekivanja i želja ona su naravno u tom pravcu i mi smo rekli da je naš favorit gospodin Tomislav Nikolić u kombinaciji sa DSS Vojislava Koštunice, da bi mi voljeli da oni formiraju vladu nakon izbora. Naravno, ne mogu sami da formiraju vladu nego bi najrealnije bilo očekivati da to urade sa SPS. Sve su karte na stolu i mislim da je svaka mogućnost realna".

Rješavanje pitanja gurnutih pod tepih

Kako god bilo, naše sagovornike smo pitali u kom smjeru ide Srbije i kako će se konačan epilog njenih izbora odraziti na srpsko–crnogorske odnose i na relaciju zvaničnog Beograda i Podgorice.

Vasilije Lalošević iz SNP-a smatra da ti odnosi mogu biti samo bolji.
Slaven Radunović
Slaven Radunović

"Istorijski minimum loših odnosa Srbije i Crne Gore dostigao je svoj maksimum onoga trenutka kada je Crna Gora priznala Kosovo kao nezavisnu državu. A sve od tada, ponavljam uz kontinuitet evropske politike, koja je bila i do sada u Srbiji može samo te odnose da čini boljim na zadovoljstvo svih građana, i Crne Gore i Srbije", smatra on.

Slaven Radunović iz Nove ocjenjuje:

"Mislim da Srbija ide dalje u pravcu demokratizacije, mislim da je tu i značajno odmakla i u odnosu na Crnu Goru. Sigurna sam da odnosi između Srbije i Crne Gore najviše zavise od Crne Gore. Crna Gora, odnosno njena vlast u posljednjih 10 do 15 godina jednostavno nije imala dobre namjere kada su u pitanju dobrosusjedski odnosi sa Srbijom. Srbija je stalno prozivana kao krivac za bilo kakav problem u odnosima i mislim da do ozbiljnog poboljšanja odnosa ne može da dođe dok sa vlasti ne pođe glavna prepreka, a to je Milo Đukanović".

Miodrag Vuković iz vladajuće DPS-a volio bi da se u narednom periodu Srbija okrene samoj sebi.

"Ja bih volio da Srbija počne da rješava vrlo krupna pitanja svoje budućnosti. Ima toliko otvorenih pitanja koja su gurana pod tepih. Da se samim tim i cijeli region okrene rješavanju svojih pitanja, da svaka država bude prepuštena svojim političkim elitama, svojim građanima i da konačno uspostavimo normalne međusobne odnose u čitavom regionu", istakao je Vuković.
XS
SM
MD
LG