Dostupni linkovi

Zukorlićeva ideja o Sandžaku je prevaziđena


Muamer Zukorlić, arhiv
Muamer Zukorlić, arhiv
Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić poručio je u intervjuu za podgorički list Vijesti kako je autonomija Sandžaka koja bi obuhvatala dijelove Srbije i Crne Gore neminovna. Optimalno rješenje za Zukorlića bilo bi formiranje prekogranične autonomije poput Južnog Tirola, što ne bi bilo prijetnja državnom integritetu a bilo bi u interesu stabilnosti i Crne Gore i Srbije.

Crna Gora bi, prema riječima glavnog muftije Islamske zajednice u Srbiji Maumera Zukorlića trebalo da shvati da su Bošnjacima potrebni dodatni mehanizmi zaštite, osjećaj kolektivne sigurnosti i uvjerenost da ne postoje bilo kakvi programi asimilacije.

Zato bi ignorisanje projekta autonomije Sandžaka kad tad proizvelo probleme, pa muftija Zukorlić predlaže da razgovori sa vlastima Crne Gore i Srbije o tom pitanju počnu što prije.

"Ja i tada i sada kažem da je ta ideja zakašnjela, da je na neki način prevaziđena i da neće imati podršku niti
"Ta ideja zakašnjela, prevaziđena, i neće imati podršku niti međunarodnih organizacija, niti Bošnjaka u Crnoj Gori", tvrdi predsjednik Bošnjačkog savjeta u Crnoj Gori Šerbo Rastoder.
međunarodnih organizacija, niti Bošnjaka u Crnoj Gori. Regionalizacija je nešto sasvim drugo, neka sasvim druga priča. To je moderna evropska priča i u tom kontekstu, naravno, vrijedi razgovarati. Ali ono što ja mislim je to da onaj koji ide sa takvom inicijativom prije svega bi trebao da postigne minimum dogovora sa onima kojih se ta inicijativa tiče. Ovdje je muftija napravio grešku u koracima"
, ocjenjuje predsjednik Bošnjačkog savjeta u Crnoj Gori, profesor Šerbo Rastoder, koji je kategorički odbacivao ideju regionalizacije Sandžaka.

Kao optimalno rješenje za regiju Sandžak muftija Zukorlić navodi koncept prekogranične autonomije Južnog Tirola koji omogućava slobodan protok ljudi i robe a ne ugrožava državni integritet ni Italije ni Austrije.

Ministar u crnogorskoj Vladi i predsjednik Bošnjačke stranke Rafet Husović podsjeća da je njegova partija predlagala slično rješenje još od svog osnivanja 2006 godine.

"Tada smo direktno kazali da Sandžak vidimo kao prekograničnu regiju. Vjerovatno se i on vraća na taj teren, jednostavno taj slobodni protok robe, ljudi, kapitala i svakako ulaganje u taj dio tamo i Crne Gore i Srbije svakako da bi poboljšao i život i mi jednostavno samo tako vidimo Sandžak, kao neki most spajanja Srbije i Crne Gore", kaže Husović.

RSE
: Dakle, mislite na regionalizaciju ali u odvojenim, paralelenim procesima?

Husović: Da,da

Rješenje u evropskim integracijama


Šerbo Rastoder, arhivska fotografija
Komenatarišući ideju o Sandžaku kao južnom Tirolu profesor Šerbo Rastoder konstatuje kako ovdje nije riječ o Austriji i Italiji već o Srbiji i Crnoj Gori.

"Dvije zemlje u tranziciji sa još uvijek sumnjivim demokratskim kapacitetom i zemlje koje još nijesu naučile da određene inicijative i pitanja rješavaju dijalogom i na demokratski način. Ta činjenica ovu inicijativu usložnjava. Evropske integracije i inicijative Crne Gore i Srbije ovo pitanje čine aktuelnim i mislim lakše rješivim od onoga što to danas i kako to danas izgleda"
, kaže Rastoder.

Na kraju, slučajno ili ne, ali poruke o formiranju Sandžačke regije od glavnog muftije u Srbiji stigle su upravo na veliki islamski vjerski praznik Bajram. Tu koincidenciju ministar Rafet Husović smatra neprimjerenom i ocjenjuje kako bi bilo bolje da se umjesto Zukorliću medijski prostor dao reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori.

"Umjesto da se njemu da prostora i da on poželi srećan Bajram, čestitku, mir ponovo se pokreću neka pitanja u ovim danima i to od jednih te istih osoba"
, navodi Husović.

Komentar na prijedloge glavnog muftije u Srbiji nijesmo uspjeli da dobijemo u Islamskoj zajednici u Crnoj Gori.

Podsjetimo, ideju o formiranju regije Sandžak oštro je odbacila većina bošnjačkih i muslimanskih partija u Crnoj Gori kao i istaknuti intelektualci iz tog nacionalnog korpusa ukazujući na to da su na referendumu glasali za nezavisnu crnogorsku državu i njen građanski koncept a ne za nacionalno pregrupisavanje.
XS
SM
MD
LG