Dostupni linkovi

Crna Gora za ideju o specijalnom sudu za visoku korupciju i kriminal


Ilustracija
Ilustracija
Ministar inostranih poslova Slovačke Miroslav Lajčak je, najavljujući za jesen otvaranje poglavlja pristupnih pregovora 23 i 24, Crnoj Gori sugerisao osnivanje specijalnog tužilaštva i suda za organizovani kriminal i korupciju na visokom nivou.

Prve reakcije govore da je inicijativa dobrodošla.

U Ministarstvu pravde ne isključuju mogućnost formiranja specijalnog suda i tužilaštva koji bi se bavio isključivo slučajevima krupnog kriminala i korupcije na visokom nivou. U izjavi za RSE, portparol Ministarstva pravde, Ana Radusinović je rekla da će se jasnija slika steći po realizaciji analize potreba racionalizacije sudske mreže.

"Pored jasno iskazane političke volje neophodno je i dalje raditi na jačanju ambijenta u svim prethodno iskazanim parametrima. U tom smislu nije nova teza da je moguće da postignemo još bolje rezultate i eliminišemo uočene nedostatke u međuinstitucionalnoj saradnji gdje bi se postojeći kapaciteti ojačali u smislu uspostavljanja specijalnog tužilaštva i suda za korupciju na visokom nivou. Ministarstvo pravde Crne Gore ide takvim izazovima u susret. Trenutno finalizujemo rad na analizi potrebe racionalizacije sudske mreže u Crnoj Gori koja će nam ukazati na sve prednosti ali i manjkavosti postojećeg sistema. To će biti još jedan korak bliže donošenju odluke o eventualnom uspostavljanju pomenutih institucija", ističe Radusinović.

Odgovarajući na pitanje - šta je neophodno da bi Crna Gora dokazala da ne oklijeva u suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala - šef slovačke diplomatije, Miroslav Lajčak je za portal RTCG rekao da je vrlo važno pokazivati čvrstu političku volju.
Miroslav Lajčak
Miroslav Lajčak

"Samo snažna odlučnost može riješiti sve izazove u ovoj oblasti. Dobar zakonski okvir koji će biti u skladu sa evropskim standardima i snažne i ojačane institucije, koje će se baviti ovim problemima.Trebalo bi osnovati specijalno tužilaštvo i specijalni sud koji će se baviti slučajevima krupnog kriminala i krupne korupcije", rekao je Lajčak dodajući da je neophodno imati konkretne rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Funkcioner vladajuće DPS, Miodrag Vuković kaže da je Lajčakova sugestija interesantna, shvatljiva i prihvatljiva.

"Potrebno je utvrditi način za konstituisanje ovih institucija, odnosno, da li je potrebno prethodno izvršiti izmjene nekih zakona", rekao je Vuković i dodao:

"Formirati poseban sud, formirati posebno tužilačko odjeljenje ili formirati posebnog tužioca za ove specijalne predmete mislim da bi koristilo. Rasteretilo bi tužilačku organizaciju jednog vrlo krupnog i zahtjevnog posla i onda bi se tužioci bavili upornije i posvećenije redovnim obavezama, isto bi se to odnosilo i na sudove. U svakom slučaju ideja je zanimljiva, a s obzirom na to sa koje adrese je došla ideja je i dobronamjerna, a trebalo bi da bude i dobrodošla".

Prijedlog da Crna Gora osnuje specijalni sud i tužilaštvo je i u opoziciji dočekan raširenih ruku. Funkcioner Demokratskog fronta, Andrija Mandić kao naročito značajno podvlači da je sugestija došla od Miroslava Lajčaka, bivšeg izaslanika Evropske unije za referendum o nezavisnosti Crne Gore koji je, podsjetimo, u više navrata od strane opozicije označavan kao ličnost blagonaklona vladajućim strukturama u Crnoj Gori.

"Ova izjava za nas ima posebnu težinu i ne doživljavamo je samo kao izjavu jednog važnog evropskog političara već kao sastavni dio jedne nove politike koja će se voditi prema Crnoj Gori i gdje će u centru te politike biti ona neophodna borba protiv organizovanog kriminala i korupcije i to prvenstveno na najvišem nivou. To je ključni problem, jer je Crna Gora toliko oboljela od korupcije i organizovanog kriminala da mi kao društvo tonemo sve dublje i dublje i nalazimo se kao u živom pijesku. Nastavićemo da tonemo sve dok ne nađemo snažan oslonac, a taj oslonac može da bude nekoliko procesa prema krupnim ribama. Ti procesi bi sasjekli u korijenu i organizovani kriminal i korupciju", zaključuje Mandić.
XS
SM
MD
LG