Utorak, 24. maj/svibanj 2016, 15:47 CET

  Crna Gora

  Crna Gora za ideju o specijalnom sudu za visoku korupciju i kriminal

  Ilustracija
  Ilustracija
  Ministar inostranih poslova Slovačke Miroslav Lajčak je, najavljujući za jesen otvaranje poglavlja pristupnih pregovora 23 i 24, Crnoj Gori sugerisao osnivanje specijalnog tužilaštva i suda za organizovani kriminal i korupciju na visokom nivou.

  Prve reakcije govore da je inicijativa dobrodošla.

  U Ministarstvu pravde ne isključuju mogućnost formiranja specijalnog suda i tužilaštva koji bi se bavio isključivo slučajevima krupnog kriminala i korupcije na visokom nivou. U izjavi za RSE, portparol Ministarstva pravde, Ana Radusinović je rekla da će se jasnija slika steći po realizaciji analize potreba racionalizacije sudske mreže.

  "Pored jasno iskazane političke volje neophodno je i dalje raditi na jačanju ambijenta u svim prethodno iskazanim parametrima. U tom smislu nije nova teza da je moguće da postignemo još bolje rezultate i eliminišemo uočene nedostatke u međuinstitucionalnoj saradnji gdje bi se postojeći kapaciteti ojačali u smislu uspostavljanja specijalnog tužilaštva i suda za korupciju na visokom nivou. Ministarstvo pravde Crne Gore ide takvim izazovima u susret. Trenutno finalizujemo rad na analizi potrebe racionalizacije sudske mreže u Crnoj Gori koja će nam ukazati na sve prednosti ali i manjkavosti postojećeg sistema. To će biti još jedan korak bliže donošenju odluke o eventualnom uspostavljanju pomenutih institucija", ističe Radusinović.

  Odgovarajući na pitanje - šta je neophodno da bi Crna Gora dokazala da ne oklijeva u suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala - šef slovačke diplomatije, Miroslav Lajčak je za portal RTCG rekao da je vrlo važno pokazivati  čvrstu političku volju.
  Miroslav LajčakMiroslav Lajčak
  x
  Miroslav Lajčak
  Miroslav Lajčak

  "Samo snažna odlučnost može riješiti sve izazove u ovoj oblasti. Dobar zakonski okvir koji će biti u skladu sa evropskim standardima i snažne i ojačane institucije, koje će se baviti ovim problemima.Trebalo bi osnovati specijalno  tužilaštvo i specijalni sud koji će se baviti slučajevima krupnog kriminala i krupne korupcije", rekao je Lajčak dodajući da je neophodno imati konkretne rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala  i korupcije.

  Funkcioner vladajuće DPS, Miodrag Vuković kaže da je Lajčakova sugestija interesantna, shvatljiva i prihvatljiva.

  "Potrebno je utvrditi način za konstituisanje ovih institucija, odnosno, da li je potrebno prethodno izvršiti izmjene nekih zakona", rekao je Vuković i dodao:

  "Formirati poseban sud, formirati posebno tužilačko odjeljenje ili formirati posebnog tužioca za ove specijalne predmete mislim da bi koristilo. Rasteretilo bi tužilačku organizaciju jednog vrlo krupnog i zahtjevnog posla i onda bi se tužioci bavili upornije i posvećenije redovnim obavezama, isto bi se to odnosilo i na sudove. U svakom slučaju ideja je zanimljiva, a s obzirom na to sa koje adrese je došla ideja je i dobronamjerna, a trebalo bi da bude i dobrodošla".

  Prijedlog da Crna Gora osnuje specijalni sud i tužilaštvo je i u opoziciji dočekan raširenih ruku. Funkcioner Demokratskog fronta, Andrija Mandić kao naročito značajno podvlači da je sugestija došla od Miroslava Lajčaka, bivšeg izaslanika Evropske unije za referendum o nezavisnosti Crne Gore koji je, podsjetimo, u više navrata od strane opozicije označavan kao ličnost blagonaklona vladajućim strukturama u Crnoj Gori.

  "Ova izjava za nas ima posebnu težinu i ne doživljavamo je samo kao izjavu jednog važnog evropskog političara već kao sastavni dio jedne nove politike koja će se voditi prema Crnoj Gori i gdje će u centru te politike biti ona neophodna borba protiv organizovanog kriminala i korupcije i to prvenstveno na najvišem nivou. To je ključni problem, jer je Crna Gora toliko oboljela od korupcije i organizovanog kriminala da mi kao društvo tonemo sve dublje i dublje i nalazimo se kao u živom pijesku. Nastavićemo da tonemo sve dok ne nađemo snažan oslonac, a taj oslonac može da bude nekoliko procesa prema krupnim ribama. Ti procesi bi sasjekli u korijenu i organizovani kriminal i korupciju", zaključuje Mandić.

  Esad Krcić

  esadk+rfe.co.me

  Zahvaljujući ranom angažmanu u Radio Beogradu ostaje trajno vezan za radio, kao medij. Član crnogorskog dopisništva RSE je od 2001. Pisao je za CG Ekonomist, a realizovao je i niz radijskih i TV projekata.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Петар
  06.02.2013 08:47
  Добра је ово идеја. Е сад је важно ко ће именовати судије и тужиоце тог специјалног органа. А чини се да је то вољам Мишко Вуковић са својим газдом да учини. У том случају то би био најбољи начин да легализују све оне лоповлуке што су властодршци урадили за задњих 25 година. Тужиоци и судије треба да су са стране а не из ЦГ.
  Ево одмах имају готов предмет. Треб да разјасне зашто Ацо Ђукановић тужи државу и тражи оштету 10 милиона ера, наводно због неког плаца који је купио али га је дуго година користила полиција па је Ацика штетовао због тога. А брат му је шеф државне администеације у том периоду и сада, и дирекно одговоран за неуступање земљишта. Значи свјесно су тако радили да би сад од пореских обвезника ЦГ себи у џеп на "легалан" начин узели 10 милиона еврића.
  То значи да ће требати скоро годину дана власницима мобилин телефона у ЦГ да плаћају по 1 еврић док не скупе да подмире браћу Ђукановић. Јели то поштено људи? Није.
  А биће поштено ако специјални суд и тужиоца формирају Мишко Вуковић и његови партијски другари.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva" u Cazinu i Velikoj Kladuši (1. dio)i
  X
  22.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima u Velikoj Kladuši. Voditelj je Edo Maajka. Producent je Mebius film iz Sarajeva.