Dostupni linkovi

Crna Gora usvaja zakon: Kazne za odlazak na strana ratišta


Crna Gora će u utorak najvjerovatnije usvojiti zakon po kojem će prvi put u krivično pravnoj istoriji kažnjavati svoje državljane koji budu odlazili na strana ratišta ili učestvovali u stranim vojnim i paravojnim i policijskim formacijama.

Izmjene Krivičnog zakonika kojima će to biti i omogućeno u ponedjeljak su dobile zeleno svijetlo na Zakonodavnom i Odboru za politički sistem, pravosuđe i upravu.

Izmjenama Krivičnog zakonika Crne Gore između ostalog predviđene su zatvorske kazne od dvije do deset godina za sve one koji protivno zakonu, drugim propisima ili pravilima medunarodnog prava vrbuju, regrutuju, pripremaju, organizuju, rukovode, prevoze ili organizuju prevoz ili obučavaju pojedinca ili grupu u namjeri njihovog pridruživanja ili dejstvovanja u stranim oružnim formacijama.

Zatvorske kazne predviđene su i za one koji finansijski i organizaciono na druge načine pomažu odlazak crnogorskih državljana na strana ratišta.

Azra Jasavić
Azra Jasavić

Članica Odbora za politički sistem pravosuđe i upravu Azra Jasavić ističe da je izvjesno usvajanje izmjena Krivičnog zakonika još jedan korak Crne Gore ka bezbjednijem društvu ali i NATO savezu.

„Crna Gora je na vrlo uspješnom putu za NATO i evropske integracije i da bi bili još uspješniji na tom planu neophodno je da usvojimo i ove izmjene Krivičnog zakonika i na taj način sankcionišemo sve one koji imaju namjeru da ratuju na stranim ratištima. Pozitivna Crna Gora će to sigurno podržati jer se snažno zalažemo za evroatlantske integracije“, naglašava Azra Jasavić.

Iako su predlagači iz DPS-a tehnički doradili prvobitni prijedlog on je u ponedjeljak na Zakonodavnom odboru izazvao žestoku polemiku sa opozicijom zbog toga što kako oni tvrde u definiciji – strane formacije izjednačava učešće crnogorskih državljana u regularnim stranim snagamasa učešćem u para vojsci i policiji.

O tome su polemisali Emilo Labudović iz DF i Marta Šćepanović ispred predlagača iz vladajuće DPS:

Polemika Labudovića i Šćepanovićke
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:35 0:00
Direktan link

U daljoj polemici sa predstavnicima DPS Labudović je kao primjer naveo nekog građanina Crne Gore koji recimo dobije vojni poziv iz Hrvatske čiji je takođe državljanin.

U polemiku se uključio poslanik vladajuće DPS Ljubo Škrelja:

Polemika Škrelje i Labudovića
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:18 0:00
Direktan link

I predsjednik Zakonodavnog odbora Džavid Šabović iz manje članice vladajuće koalicije – SDP smatra da je definicija strane formacije neprecizna i kao takva ne može ostati u prijedlogu zakona .

Šabović takođe pita šta sa građanima Crne Gore koji osim crnogorskog imaju i državljanstvo neke druge države?

„ Ako se ne odazove vojnom pozivu te države čiji je državljanin, čiji je građanin, čiji ima pasoš i ostala prava i onda ga vojne vlasti te države kazne jer se nije odazvao pozivu. Šta se dešava sa tim građaninom? Siguran sam da to nije regulisano ovim zakonom“, komentariše Šabović.

Nezavisni poslanik Velizar Kaluđerović takođe smatra da je pogrešno izjednačavanje regularne i para vojske i policije

„Stranom oružanom formacijom u smislu ovoga člana smatra se strana vojska ili policija, strana paravojna formacija ili strana parapolicijska organizacija osnovana protivno zakonu, drugim propisima ili pravilima međunarodnog prava. Ja dakle ovo čita dase odnosi i na regularnu vojsku i policiju i zato smatram da je ovo nesretno rješenje jer se to ne može izjednačavati“, konstatuje Kaluđerović.

Izmjene Krivičnog zakonika predložili su poslanici Demokratske partije socijalista (DPS) Mevludin Nuhodžić, Obrad Stanišić, Marta Šćepanović i Milorad Vuletić.

Prethodne zakonske izmjene na ovu temu, koje je predložila Vlada, poslanici nijesu usvojili 26. februara, jer je DPS u paketu sa kažnjavanjem plaćenika u Krivični zakonik predložila zatvorsku kaznu za poslodavce koji ne plate obavezne socijalne doprinose zaposlenima u iznosu iznad 1.000 eura.

XS
SM
MD
LG