Dostupni linkovi

Crna Gora u 2014: Slučaj bjelopoljskih beba, NATO i auto put


Anders Fogh Rasmussen i Milo Đukanović u Podgorici
Anders Fogh Rasmussen i Milo Đukanović u Podgorici

Još dva dana i ispratićemo 2014.godinu. Pitali smo građane, crnogorske poslanike ali i kolege novinare koji je dogadjaj obilježio godinu za nama i po čemu ćemo je pamtiti.

Većina građana smatra da se u godini koja je na izmaku u Crnoj Gori ništa značajnije nije dogodilo ni na političkom ali ni na ekonomskom i društvenom planu, a izostali su i veliki uspjesi na sportskoj sceni na koje su nas, kako ocjenjuju građani Podgorice -"naši sportisti navikli"

molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:56 0:00
Direktan link

Ako sa domaće scene građani nijesu mogli da izdvoje ni jedan značajniji dogadjaj, na globalnom je godinu za nama ocjenjuju gradjani, obilježila ukrajinska kriza.

"Na globalnom planu zna se! Nekako dva su žarišta: Jedno je situacija u Ukrajini, a drugo je jačanje onih radikalnih grupa, ekstremista tako da ih nazovem odnosno, islamista bolje reći", priča jedan Podgoričanin.

Iako su se trudili da izdvoje neki pozitivan događaj u Crnoj Gori po kome bi pamtili 2014. godinu kolege novinari smatraju da je proteklu godinu u negativnom smislu obilježio slučaj bjelopoljskih beba, koji je kako navode pokazao - kako funkcioniše sistem u cjelini:

molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:38 0:00
Direktan link

Za poslanicu vladajuće Socijaldemokratske partije Draginju Vuksanović dogadjaj godine u Crnoj Gori je "usvajanje prijedloga Zakona o auto putu".

"Mislim da će to zaista doprinijeti razvoju Crne Gore kako u infrastrukturi, poboljšati razvoj turizma u Crnoj Gori. To je jedna veoma zahtijevna investicija ali vjerujem da će Crna Gora naći i načina i finansija da se izbori sa njom", kaže Draginja Vuksanović, dok njen kolega u Skupštini Crne Gore, poslanik Suljo Mustafić iz Bošnjačke stranke smatra da je 2014. godinu obilježio izostanak poziva sa samita u Velsu.

"To da Crna Gora bez obzira na očekivanja nije dobila poziv za ulazak u NATO. Dakle, mislim da je samit u Velsu bio jako značajan za Crnu Goru da su bila optimista u Crnoj Gori velika očekivanja da ćemo dobiti pozivnicu za NATO, da ćemo ući u NATO. Mislim da su optimisti u Crnoj Gori ostali razočarani tom činjenicom i naravno, ostali da čekamo neko bolje vrijeme nadamo se sljedeću 2015. godinu koja bi po nama trebala biti prekretnica i u političkom ambijentu jako znakovita. Naravno , sa druge strane jeste, svakako, nagoviješteni početak izgradnje auto - puta", kaže Suljo Mustafić.

Građani su se, za razliku od novinara dosjetili pozitivnog događaja, pa izdvajaju humanost naroda nakon što su region zadesile katastrofalne poplave.

"Gdje je narod spreman da uplati novac, a zna se kako živimo i da krene ne pitajući gdje jer je nekome potrebna pomoć. To jeste obilježilo u pozitivnom smislu 2014. godinu", smatra jedna Nikšićanka.

Mladi će godinu za nama pamtiti po onom lijepom što im se dogodilo u privatnom životu:

"Imam 32 godine i oženio sam se", priča nam Nikšićanin dok nam njegov brat objašnjava kako se radovao što je "bio đever" - ali će je pamtiti, priča nam mlada Podgoričanka i po jednom kulturnom dešavanju: "E, i Transformersi, ajde neka budu oni - to je jedina pozitivna stvar", tako je 2014. g doživjela jedna Podgoričanka.

XS
SM
MD
LG