Dostupni linkovi

Crna Gora: Sve više studenata, sve više nezaposlenih visokoškolaca


Univerzitet Crne Gore, ilustrativna fotografija
Univerzitet Crne Gore, ilustrativna fotografija

Na Univerzitetu Crne Gore počeo je upis studenata. Iako poslednjih godina podaci pokazuju sve veću neusklađenost između obrazovnog sistema Crne Gore i potreba privrede, sve više mladih se nakon mature odluči za dalje školovanje, pa se nastavilo i povećanje nezaposlenih sa fakultetskom diplomom. Prošle godine je, prema zvaničnim podacima, fakultet upisalo 80 odsto maturanata.

Prema posljednjim zvaničnim podacima u Crnoj Gori ima 11 hiljada nezaposlenih za visokom stručnom spremom koji nemaju posao, a ukupan udio visokoškolaca je gotovo trećina od svih nezaposlenih lica, podaci su Zavoda za zapošljavanje.

Stručnjake zabrinjava podatak što taj broj iz godine u godinu raste.

Kako budući studenti komentarišu taj podatak i da li imaju plan kako će do posla:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:05 0:00
Direktan link

Ne traži se samo u Crnoj Gori posao preko veze, kažu budući studenti i da bi država studentu finansirala školovanje potrebna je veza, kaže naša sagovornica koja je iz Srbije i kao strankinja će studirati engleski jezik na Filosofskom fakultetu u Nikšiću:

“Niko ne garantuje da će znanjem nešto da se uspije. Obično se ovde ulazi čak i na fakultet preko veze. Mnogi učenici na budžet upadnu preko veze. Uglavnom oni koji ne završe fakultet imaju manje šanse a oni koji završe imaju neku nadu da će imati bolju budućnost .“

Koliko se sa diplomom čeka posao i kako se traži već je iskusila sportska novinarka koja upisuje drugi fakultet- filosofiju:

“Ove godine primaju samo 15 studenata i mislim da ću 100 posto upasti na budžet. Ja sam na birou takođe kao diplomirani sportski novinar i upisala sam ponovo studije njima u inat da im pokažem da imam nekoliko diploma a ne mogu da se zaposlim. Nemam vezu, a ne može se zaposliti bez veze. Tačno je i da se na fakultet ne možeš više upisati bez veze.“

Čini se da su budući studenti svjesni koliko je u Crnoj Gori teško doći do posla pa većina brucoša svoju budućnost ne vidi u Crnoj Gori. Među njima je i Nemanja koji želi da završi francuski jezik i da se vrati u Švajcarsku gdje je završio srednju školu:

“Nadam se da ću se vratiti kada završim studije ovdje. Primaju 20 brucoša od čega 15 na samofinansiranje. Semestar košta 250 eura i to je bogomi puno za svačiji budžet. Meni su roditelji obećali poklon – ljetovanje ako uspijem da se upišem na budžet.“

XS
SM
MD
LG