Dostupni linkovi

Crna Gora očekuje izručenje narko dilera Safeta Kalića


Safet Kalić
Safet Kalić

Njemačka je odobrila izručenje najtraženijeg crnogorskog bjegunca Safeta Kalića, koji se tamo tereti za šverc droge, ali je u ovom trenutku nepoznanica kada bi do toga moglo doći i kojom dinamikom će se odvijati proces koji je protiv njega, njegove supruge i brata započet u Crnoj Gori.

Crnogorsko Ministarstvo pravde u četvrtak je saopštilo da će Safet Kalić biti izručen Crnoj Gori, ali tek nakon što izdrži kaznu za šverc droge u Njemačkoj, kojoj je izručen nakon višegodišnjeg bjekstva i hapšenja u Beču.

"Primopredaja gonjenog biće realizovana po okončanju izdržavanja kazne u SR Njemačkoj", piše u saopštenju Ministarstva pravde, u kojem se ne precizira da li je i na koliku kaznu Kalić osuđen.

Dragoljub Đukanović, jedan od Kalićevih advokata u Crnoj Gori za RSE tvrdi da suđenje u Njemačkoj, gdje se njegov branjenik tereti za šverc droge, nije okončano.

"Pa, evo, na Vaše pitanje mogu da odgovorim da odbrana Safeta Kalića u Podgorici može da tvrdi da on u Njemačkoj sigurno nije osuđen. Vodi se postupak u Njemačkoj, ali nikakve osude nema. Što se tiče postupka u Crnoj Gori, prije nego što je presuda izrečena, došlo je do prekida tog postupka i sada se čeka odgovor iz Njemačke koliko će to trajati da bi se ovaj postupak ovdje nastavio", navodi Đukanović.

Podsjetimo, Kalić je bio u bjekstvu od 2011. godine kada je u Crnoj Gori, optužen za pranje blizu osam miliona eura koji, kako tvrdi tužilaštvo, potiču od preprodaje droge u Njemačkoj.

Pored Kalića, kome se sudilo u odsustvu, na optuženičkoj klupi našli su se i njegova supruga Amina i brat Mersudin, koji je u Njemačkoj još 1999. godine osuđen za trgovinu narkoticima.

Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Kalićima i njihovim najbližim srodnicima već je odlukom crnogorskog pravosuđa, do pravosnažnosti presude, oduzeta pokretna i nepokretna imovina vrijedna blizu 22 miliona eura.

Taj je proces priveden kraju, čak je bilo zakazano i izricanje presude, ali je baš u tom trenutku, u oktobru prošle godine, stigla vijest da je Kalić, nakon višegodišnjeg bjekstva, lociran i uhapšen u Austriji.

"Pred Višim sudom u Bijelom Polju održano je više glavnih pretresa, a nakon završenog glavnog pretresa sudeće vijeće je zakazalo izricanje presude za dan 03.11. 2014. godine. Međutim, kako je optuženi Kalić u međuvremenu lišen slobode u Austriji to je vijeće u ovom predmetu radi utvrđivanja materijalno-pravne istine i pružanja prava optuženom odlučilo da ponovo otvori glavni pretres", kaže Aida Zoronjić, portparolka Bjelopoljskog Višeg suda.

Safet Kalić se godinama unazad u policijskim dokumentima pominjao kao jedan od ključnih trgovaca heroinom na ruti koja prolazi kroz Crnu Goru.

Kao narko dilera označila ga je i srpska policija tokom akcije Sablja 2003., nakon ubistva premijera Zorana Đinđića. Uprkos tome protiv njega se nije zvanično vodio postupak za trgovinu drogom, a prvi proces koji ga javno doveo u vezu sa tim nelegalnim poslom bila je crnogorska optužnica za pranje novca stečenog od šverca narkotika.

Široj javnosti Safet Kalić je postao poznat nakon što je procurio snimak njegove gala svadbe, sa početka 2000-tih, na kojoj je goste zabavljala hrvatska pjevačica Severina.

Svadbi su, kako se moglo vidjeti na tom snimku, prisustvovali brojni pripadnici regionalnog podzemlja, ali i pojedini visokopozicionirani službenici crnogorske Agencije za nacionalnu bezbjednost.

Zvaničnici iz bezbjednosnog sektora nikada nijesu do kraja pojasnili šta su ti ljudi tražili na Kalićevoj proslavi, škrto obrazlažući da je riječ o radnom zadatku, dok su tužilaštvo i policija mnogo više energije uložili u istragu o tome ko je distribuirao snimak.

  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG