Dostupni linkovi

Crna Gora: Da li su strani posmatrači garancija fer izbora


Sa konferencije za novinare OEBS kancelarije za praćenje regularnosti izbora, septembar 2012.
Sa konferencije za novinare OEBS kancelarije za praćenje regularnosti izbora, septembar 2012.
OEBS-ova kancelarija za praćenje regularnosti parlamentarnih izbora u Crnoj Gori je počela sa radom, a početak rada posmatračke misije obilježavaju optužbe opozicije da vlast uveliko zloupotrebljava institucije i državne resurse i pritiska birače za pridobijanje glasova.

Posmatračka misija OEBS-a procjenjivaće usklađenost cjelokupnog izbornog procesa sa obavezama koje propisuje OEBS i drugi međunarodni standardi koima se regulišu demokratski izbori, saopštio je između ostalog šef posmatračke misije Girt Hinrih Aners. Biće praćen cjelokupan predizborni proces, dan glasanja i postizborni period.

"Mi ćemo pratiti aktivnosti u provođenju kampanje, rad izborne administracije i legislativu koja se odnosi na izbore, kao i način na koji se ona primjenjuje. Pratićemo ponašanje medija i na koji način se rješavaju sporovi koji se eventualno jave tokom izbora", kaže šef posmatračke misije.

Već sada je koalicija Demokratski front upozorila javnost i međunarodnu zajednicu da Vlada, državni funkcioneri i institucije lokalne samouprave grubo zloupotrebljavaju državne resurse za pridobijanje glasova za koaliciju Demokratske partije socijalista (DPS) i Socijaldemokratske partije.

Demokratski front je konstatovao da se time ozbiljno ulazi u zonu koja prijeti da ugrozi demokratičnost izbora. Objašnjeno je da će stručna tijela Demokratskog fronta pratiti zloupotrebu državnih resursa, odnos medija koje finansira država prema podnosiocima izbornih lista i ulogu privatnih firmi koja su bliska pojedincima iz vlasti a prema zaposlenim vezano za njihovo slobodno izjašnjavanje na izborima, zloupotrebu baze ličnih podataka i ličnih dokumenata - takozvana kupovina i falsifikovanje ličnih karata.

Goran Danilović, član predsjedništva Demokratskog fronta, je najvio da će o uočenim zloupotrebama biti obavješten međunarodni faktor:

"Obavijestićemo o tome međunarodne predstavnike, ne samo OEBSove posmatrače, ne samo Savjet Evrope. Svaku direktnu komunikaciju sa međunarodnim predstavnicima, a budite sigurni da ćemo ih imati, iskristićemo za upoznavanje sa svim vidovima nepravilnosti i nećemo propustiti priliku da ukažemo na to da Ustav Crne Gore nedozvoljava da bude priznata vlast koja je izraz neslobodne biračke volje."

Vlasti odbacuju optužbe

Iz Vlade je odbačena tvrdnja opozicije da je recimo program stručnog osposobljavanja, nekoliko hiljada pripravnika u službi izborne kampanje.

"Kandidati će se prijavljivati od 15. oktobra do 15. novembra, po završetku izbora. Prema tome , to što se sada dešava pa pokušavaju u političkom kontekstu saopšte da to radimo zbog izbora nije tačno i mislim da nije u redu to tako doživljavati", kaže potpredsjednik Vlade Vujica Lazović.

Na pitanje kako će misija OEBS-a odreagovati na sumnje o zloupotrebama državnog budžeta, na potkupljivanje birača i potencijalne pritiske na građane, šef misije Girt Hinrih Aners je saopštio da su mu ti mehanizmi poznati i da su viđeni u drugim zemljama.

Šef misije je saopštio da posmatrači imaju veliko iskustvo i daa će reagovati preporukama, ali i naglasio da misija ne može izdavati naredbe već isključivo preporuke:

"Da, naravno to se često dešava kada je u pitanju kupovina glasova, što je veoma ozbiljno kršenje izbornih pravila. Znam da isti problem imaju i druge zemlje, ali molim vas, nemojte pitati koje su to zemlje. Mi ćemo svakako skrenuti pažnju na ovaj problem, pogotovo ako budemo imali dokaze da se to dogodilo. Zatim, ovdje se radi i o zloupotrebi sredstava. To je takođe nešto što se događa i u drugim zemljama, odnosno vlada koristi državna sredstva da bi ih upotrijebila u kampanji. Mi ćemo i to pratiti. Nećemo izdavati niti možemo izdavati neke naredbe jer mi nijesmo nikakva izborna policija. Međutim ,kako sam rekao, mi ćemo napraviti izvještaj i sve ćemo to unijeti u taj izvještaj zajedno sa našim preporukama u vezi sa tim."

Da li će izbori biti regularni ili neće i ko će pobijediti, sudeći prema anketi koleginice Jasne Vukićević, građane Cetinja ne interesuje previše. Tešku ekonomsku i socijalnu situaciju Cetinjani inače komentarišu kroz ironiju i humor pa tako i predstojeće izbore:


molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:27 0:00
Direktan link
XS
SM
MD
LG