Dostupni linkovi

Crkva opet oštro protiv Parade


Grafit u Beogradu iz septembra 2013. kada je Parada bila otkazana
Grafit u Beogradu iz septembra 2013. kada je Parada bila otkazana

Srpska pravoslavna crkva i ove godine se usprotivila održavanju Parade ponosa u Beogradu. Dok se čeka procena bezbednosti, predstavnici LGBT organizacija nadaju se da će se posle nekoliko neuspešnih pokušaja konačno 28. septembra dogoditi šetnja za LGBT prava.

Dok službe bezbednosti, kao i svake godine, procenjuju sigurnosnu situaciju u Beogradu i uslove za održavanje Parade ponosa, poslednja informacija iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije je da će policija obezbediti šetnju ukoliko Vlada donese odluku da se ona održi.

Milorad Todorović, državni sekretar MUP-a, rekao je da se preduzimaju preventivne radnje kako bi se dogodila Parada ponosa.

“Policija je tu da pruži bezbednost svim građanima. Ja se nadam, iako u mojim rukama nije ključ odluke o bezbednosnoj proceni, da ćemo u nedelju imati Paradu ponosa”, naveo je Todorović.

Neki policijski sindikati, nezadovoljni uslovima rada, najavili su štrajk u predviđenom terminu LGBT šetnje a, kako pišu pojedini mediji, pripadnici desničarskih organizacija i fudbalski huligani uveliko se spremaju da onemoguće da se ona održi.

Atmosferu pred zakazanu Paradu ponosa i ovog puta podgrejalo je saopštenje Srpske pravoslavne crkve, koje je potpisao patrijarh Irinej, u kom se Parada ponosa karakteriše kao besprizorni skup nametnut Srbiji i Beogradu:

“Ako je gej seksualno opredeljenje opravdano i treba ga propagirati, na osnovu čega to isto ne važi i za pedofiliju, masovno raširenoj u zapadnom svetu, incest... Po čemu je njihovo pravo manje pravo od takozvanog prava vaše seksualne (dez)orjentisanosti."

Predstavnici LGBT organizacija, koji su u svakodnevnom kontaktu sa policijom u vezi sa održavanjem Parade, nisu posebno želeli da se osvrću na stav Crkve.

Boban Stojanović iz Organizacionog odbora Belgrade Pridea rekao je za RSE da nedelju čeka sa uverenjem da će, uprkos svemu, Parade biti.

„Sve što se ovih dana dešava u javnosti nekako ipak ide u prilog tome da ćemo se videti 28. septembra kod zgrade Vlade. A što se tiče mišljenja Crkve, suviše sam mali da komentarišem patrijarhove misli. Tako da se suzdržavam od izjave“, kaže Stojanović.

U napetoj situaciji uoči zakazanog termina ulje na vatru dolivaju pretnje organizatorima i učesnicima Parade ponosa koje se množe na društvenim mrežama. Policija je poslednjih dana otkrila 39 počinilaca i protiv osmoro podnela krivične prijave.

Nevena Petrušić, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, kaže da uvažava svačije stavove, pa naravno i Crkve, ali je upozorila koliko su opasne izjave netolerancije:

„To samo može da ohrabri protivnike Parade. Niko ne bi trebalo da doprinosi stvaranju atmosfere koja može da rezultira fizičkim napadima na pripadnike LGBT zajednice", naglasila je Nevena Petrušić.

Rasprava u Skupštini

Po prvi put u parlamentu Srbije održana je zajednička sednica odbora za ljudska prava i evropske integracije na kojoj su učestovali i predstavnici LGBT organizacija, sa koje su ova skupštinska tela zatražila od države, i posebno policije, da omogući održavanje Parade ponosa.

Dragan Šormaz, poslanik vladajuće Srpske napredne stranke, u obraćanju na tom skupu nije se direktno osvrnuo na stavove Crkve ali je dotakao neke teme iz njenog saopštenja.

„Ja sam narodni poslanik Dragan Šormaz, oženjen, otac dvoje dece, kršten u Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Smatram da je onaj ko u Srbiji upoređuje incest ili pedofiliju sa pravima LGBT zajednice, ili sa onim što ona čini, neznalica ili zlonameran. Meni je više dosta toga da slušamo kako sve nešto zlo i loše dolazi sa Zapada. Mislim da apsolutno moramo da podržimo sve što LGBT zajednica radi za popravljanje svog položaja u ovom društvu“, konstatovao je Šormaz.

Meho Omerović, predsednik parlamentarnog Odbora za ljudska prava, kaže da će u nedelju biti na Paradi uprkos porukama koje je uputio patrijarh.

„To je njegovo pravo i njegovo mišljenje. Ali su zakoni i ustav ove zemlje jači od bilo čijeg prava na mišljenje. A oni svim građanima u Srbiji dozvoljavaju da se slobodno okupljaju, da protestuju, i da mirno izražavaju svoje neslaganje sa položajem u kom se nalaze“, podsetio je Omerović.

Na kraju Nedelje ponosa, 28. septembra u podne, planirana je šetnja od zgrade Vlade Srbije do platoa ispred Skupštine grada. Sudbina te kratke povorke, kojom bi simbolično trebalo da se ukaže na poštovanje prava LGBT populacije, zavisiće od bezbednosne ali i političke odluke.

Bobana Macanović iz Autonomnog ženskog centra zaključuje da je još od prvog pokušaja Parade u Beogradu odgovornost za njeno održavanje isključivo na državi.

“Te 2001. godine bilo je 700 nasilnika na ulicama. Navijača, huligana, profašista… Verujem da je za ovih 13 godina država sa njima lako mogla da se obračuna. Ono što me brine je kako je od tih 700 nastalo 7.000 nasilnika. Čak 7.000 huligana i profašista koji danas prete ovom gradu”, naglašava Bobana Macanović.

Beogradska štampa piše da će se vlast u Beogradu naći na udaru žestokih kritika zvaničnika iz Brisela i država članica Evropske unije ukoliko ni ove godine ne bude održana Parada ponosa. To bi se, kako se navodi iz diplomatskih izvora, negativno odrazilo i na predstojeći izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije na putu ka Evropskoj uniji.

XS
SM
MD
LG