Subota, 30. april/travanj 2016, 01:35 CET

  Bosna i Hercegovina

  Čović na tribini "Reorganizacija BiH": Ovako više ne može

  Dragan Čović na tribini u Mostaru, 13. feburar 2013.
  Dragan Čović na tribini u Mostaru, 13. feburar 2013.
  Predsjednik HDZ-a BiH, Dragan Čović izjavio je na javnoj tribini pod nazivom "Reorganizacija BiH" u Mostaru kako je potrebno reorganizirati ono što je postavljeno okvirima Daytonskog mirovnog sporazuma, kako bi BiH počela normalno funkcionirati.

  "Ovako više neće moći", rekao je uz ostalo Čović, dodajući da danas u BiH malo toga funkcionira i više se neće moći "razvlačiti" donošenje odluka o reorganizaciji pojedinih dijelova BiH i zemlje u cjelini.

  "Danas je svima jasno, i onima iz Bruxellesa i Washingtona, da ova BiH ne može funkcionirati i da mora biti drugačija", rekao je Čović.

  On je naglasio kako je 2013. godina izuzetno bitna za reorganizaciju BiH, objasnivši kako je to zbog toga što se radi o godini koja nije izborna, te što su krenuli "razni emisari iz čitavog svijeta dolaziti, pohoditi BiH u želji da nam ponognu da je reorganiziramo".

  "Mi moramo zaštititi sebe, svoju poziciju, sve građane BiH od onih improvizacija koje smo imali kada smo donosili ustave entiteta 2001. godine, kada smo donosili prelazna rješenja za Grad Mostar itd., opet u uvjerenju kako ćemo nešto stabilizirati, a vidjeli smo u biti da smo postali kočnica normalnog funkcioniranja", rekao je Čović.

  On se osvrnuo i na proces rekonstrukcije vlasti u Federaciji BiH, podsjetivši kako je Zastupnički dom Parlamenta tog bh. entiteta u utorak izglasao nepovjerenje entitetskoj vladi.

  "Ništa više od juče nije isto. Pogotovo u petak kada to potvrdi u istoj formi Dom naroda, mi više Federalne vlade praktično nemamo", rekao je Čović.

  Osvrnuo se i na zajedničko saopćenje EU i SAD-a od srijede.

  "Zanimljivo, kada je to upravo uradio Zastupnički dom, danas imamo jedno priopćenje za javnost, usuglašeno između administracija EU i SAD-a, koje se povlače iz pregovora o reorganizaciji Federalne vlade, ali onda dalje poziva - prije svega HDZ i neke druge - da nađu kompromis oko nečega", rekao je Čović.

  Lider HDZ-a BiH je nazvao "probnim balonom" prijedlog kojeg je nedavno iznio Pravni institut oko reforme Federacije BiH.

  "Mi jasno poručujemo i o tom segmentu: možemo razgovarati o Federaciji BiH, ali nikakva racionalizacija neće doći u obzir da smanjujemo tobože nekih županija ili kantona na pet-šest ili nekakav takav broj. Reorganizacija i Federacije kao i čitave BiH može vezati ključno načelo - apsolutne jednakopravnosti hrvatskog, bošnjačkog i srpskog naroda u institucionalnom i teritorijalnom smislu", rekao je Čović, naglasivši kako BiH neće normalno funkcionirati dok se ne pronađe rješenje jednakopravnosti hrvatskog naroda.

  "BiH neće normalno funkcionirati dok hrvatski narod ne bude apsolutno jednakopravan sa bošnjačkim i srpskim narodom na svim razinama", istakao je.

  Povratak na Washingtonski sporazum?

  On se usprotivio, kako je rekao, privremenim rješenjima po svim pitanjima, posebno kada je riječ o ustavnim promjenama, te reorganizaciji Federacije BiH, ali i uređenja Grada Mostara. Tvrdi kako su privremena rješenja i dovela Mostar u sadašnju situaciju, te da su pregovori oko novog uređenja tog grada stali.
  Sa tribine u MostaruSa tribine u Mostaru
  x
  Sa tribine u Mostaru
  Sa tribine u Mostaru

  "Svima je jasno da više izigravanja nema, da ćemo morati napraviti uređenje za Mostar kao i za bilo koju drugu sredinu u kojoj živi danas bilo koji narod u većini. A ako se trebamo dogovarati o nekim izuzecima, onda Mostar ne može biti jedini izuzetak. Onda moramo zaštititi sve krajeve gdje žive Hrvati, po istom konceptu organiziranja", rekao je Čović.

  On je poručio kako OHR ne može više nikada nametnuti rješenje za Mostar.

  "Drugim riječima, Mostar će ostati u ovakvom sazivu sa gradonačelnikom Ljubom Bešlićem do nekih narednih izbora", dodao je.

  On je iznio i prijedlog koji bi mogao značiti povratak na principe Washingtonskog sporazuma iz 1994. godine.

  "Jedno od rješenja koje HDZ zagovara ovih dana, ako već ne dođe do reorganizacije Federacije, do narednog izbornog ciklusa koji bi trebao biti iduće godine, a sad je i on sporan, mi danas već nudimo da u Središnjoj Bosni i u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, napravimo ustroj i da ga ponudimo partnerima, da imamo županije koje će imati apsolutni reciprocitet u odlučivanju jednog i drugog naroda, kada su u pitanju ove dvije sredine", rekao je Čović.

  Podsjetimo da su amandmanima na Ustav iz 2002. godine, koje je donio tadašnji visoki predstavnik Wolfgang Petritsch, ukinuti pariteti u Srednjoj Bosni i Hercegovačko-neretvanskom kantonu, koji su - bez obzira na broj stanovnika - po Washingtonskom sporazumu imali podjednak broj hrvatskih i bošnjačkih ministara u vladama ta dva kantona.

  Predsjednik HDZ-a BiH je ponovio kako Hrvati žele BiH u međunarodno priznatim granicama.

  "Tu želimo živjeti. Ničim je ne želimo podijeliti, ni kada predlažemo tri ili četiri jedinice", rekao je uz ostalo.

  Naglasio je kako novim uređenjem zemlje se želi napraviti ambijent za izgradnju uspješnijeg ekonomskog sistema.

  "Svi oni koji vjeruju da mi danas možemo otvarati nova radna mjesta u privredi u ovako organiziranoj državi, bojim se da su u zabludi", rekao je Čović.

  Podsjetio je kako su dubioze u svim županijama takve da se "moramo zapitati gdje će sve to skupa završiti". Naveo je kako se zapošljava samo u administraciju i javna preduzeća.

  "Ko će to platiti? Odakle proračun tim institucijama, ako nemamo gospodarstva?", upitao je Čović, te dodao kako ekonomije neće biti, jer "ovo nije ambijent za investiranje i ovo malo što imamo ugasit će se, ako imamo organizaciju države kakvu danas imamo".

  Mirsad Behram

  Dopisnik je Radija Slobodna Evropa iz Mostara. U novinarstvu je od februara 1994. godine. Diplomirao na Fakultetu političkih nauka, studij žurnalistike u Sarajevu.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Franjo Grad: Bosna
  18.02.2013 06:32
  samo ti pricaj covicu , tvoje stranka je kriva za seobu hrvatskog naroda iz BiH.....sad nas jedva ima 8 % u cijeloj BiH zahvaljujuci od predhodnog 25 post stanovnistva iz 1992 ....zahvaljujuci tudjmanu,bobanu,karadzicu...i sad vlastima RSrpske....sve nas je manje i manje hrvata katolika Bosne....nek vas je sram sto nas stavljate u etno-torove ...mi samo hocemo jednu BiH...i to je to bez torova
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  19.02.2013 19:00
  zajedno se moze ukrasti vise
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  19.02.2013 18:57
  ajde ti covicu ,napravi jos jednu vilu sebi ko ovi u banja luci sto vladaju, pa ce mo se dogovoriti, .....SDP je isto spreman na dogovore a i njihovi vole vile sto kostaju milione eura, ....a narod sto nam nema jesti koga briga zato jel tako , sve reforme cemo u smece jer sto dalje od zakonske drzave i EU to sve bolje i bolje za vas politicare takvog razmjera ko sto imamo mi sad ovde u BiH sto su na vlasti

  Ime: EU Grad: EU
  18.02.2013 06:28
  Danas je svima jasno, i onima iz Bruxellesa i Washingtona....da sa ovakvim politicarima kao ovaj gore Dragan na tribini u Mostaru ne moze se pricati i da su njihove karijere se davno zavrsile...to znamo i mi a nadamo se da zna i BiH i njeni narodi....i sad je vrijeme da svi krenemo ka EU sa jednom modernom nedajtonskom BiH za sve gradjane BiH sa istim pravima....a mafiajse u zatvor

  Ime: Zlatko Grad: Tuzla,BiH
  17.02.2013 14:29
  Covic se ziv naprica o ugrozbi a niti jednom ne kaza gdje je hrvatski narod zakinut?
  Naravno da ni nece jer on priznaje samo HDZ narod..ali se krije iza cijelog hrvatskog naroda (odnosno sto je ostalo od njega).
  Evo ocit primjer je sto Covic ne zeli priznati razlog ukidanja pariteta jednostavno zato sto su hrvati u toj zupaniji izgubili paritet je taj sto su izgubili na brojnosti i gube svaki dan posebno HDZ a vidljivo je po rezultatima izbora.
  Pa najlakse je plakati o ugrozbi...Zele "treci" entitet, kanal, jaje...ali da to neko drugi placa....eto bas samo njemu i cavari treba novac.

  Ime: Markan Grad: Rotterdam
  14.02.2013 17:50
  Najbolji su mi ovi multietnicari sto bi drugim narodima ukidali prava.
  Odgovor

  Ime: Simeon
  18.02.2013 16:10
  Ja sa ponosom kazem da sam multietnicar (kategorija koja se sada kao neki endem u moru sovinzima te od istog sovinizma i fasizma istice u negativnoj konotaciji) prije svega sam anacionalista i kosmopolitanski orijentiran. Svijet je moje igraliste, moj dom. Kod tebe to izgleda nije slucaj. Kazu mozes seljaka izvuci iz sela ali selo iz seljaka nikada. Hvala markane na podsjeti da se nalazim na ovoj strani ideoloske podjele. Za tebe postoji tro-torovski temelj ljudskih i drustvenih odnosa i vrijednosti dok za mene vazi samo onaj jedan, ljudski. Dodirnih tacaka ja i ti po ovom pitanju nemamo i necemo nikada imati.
  Odgovor

  Ime: AnteSDP-ovac Grad: FBiH
  16.02.2013 07:39
  Dragan ono sto podrzazumjeva tvoju "Reorganizacija BiH" je novi etnitet/entitet kao republika genocidna srpska....a nece moci...mozemo ti samo dati samo vlast na opcinskom / opštinskom nivou i tebi i tvojima i nista vise...mozete imati samo agencije sto ce vam izadavati, lična dokumenta, saobraćajne dozvole, vozačke dozvole, upisuje u katastre,.....i to je to
  Odgovor

  Ime: vuk Grad: ch
  15.02.2013 10:25
  Markan@ ovde se s tobom potpuno slazem. Multietnicari su imali
  priliku od 1945 do 1990 da pokazu sta mogu. Videli smo kako je zavrsilo i good buy, nikad vise. I Angela Merkel rece - Multi-Kulti je mrtav. Komsijsko medjusobno postovanje najveceg moguceg stepena da, ali ponovo mesanje ulja i vode - ne.
  Odgovor

  Ime: djuro
  19.02.2013 18:59
  @ajde ti vuce u sumu tamo odakle si i dodsao...cujem imate fine sume tamo u CH...a nas ostavi na miru
  Odgovor

  Ime: Bosanac
  18.02.2013 16:26
  Ako ti ona politicki uzor i krebilni izvor onda Angelu Merkel pod ruke pa si pravite drzavu ili kontinent po svojoj mjeri. Samo neznam kako ce te tu drzavu praviti. Hitlerovim metodama? S obzirom na genocidnu istoriju oba naroda sve je moguce. E sad skontaj koliko nam je stalo do tvog i Merkelovog fasistickog misljenja.
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  15.02.2013 09:57
  Markan@
  Bolje je biti multietnik nego ultranacionalist . Bas tebe briga sto se ovaj gore napljackao,gradi vilu od 4-5 miliona eura,skrece rijeku Radobolju(!) na svoje imanje,i mnogo toga jos ! Tebe to ne dotice,vazno je da je vas,pa neka i pljacka !! Od tebe se covjek boljem ne moze ni nadati .Ekstrem,ostaje ekstrem. PS.A koja vam se to prava zele ukinuti ? Hajde reci,"ugrozeni"covjece ! Znas i sam da mimo Ustava ne mozete dobiti nista.Samo ono sto pise u toj knjizi,nista vise.Ako ti nije pravo,blizu ti je Strazbur,zali se .

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  14.02.2013 16:41
  "Ko ce to platiti"? Da ima pravde,platio bi ti i tebi slicni,sa onim novcem koji ste opljackali . Nema"gospodarstva"? Kako ce ga biti,kada ste ga ti i tebi slicni unistili . Koji si ti "dzon obraz" Covicu,kada se tako mrtav-hladan obracas javnosti,i lamentiras o krizi i stanju u drzavi . Koje licemjerstvo..

  Ime: P. A.
  14.02.2013 14:04
  Interesantna je ova odovina politicar-novinar. Politicar (ovaj, ovakav i ovdje!) svako nekoliko kad naidje zgodna prilika kaze ovako nesto dramaticno i u isto vrijeme ili se uopste i ne udubljuje u to sto je rekao ili samo zeli da vjeruje u to sto je rekao. A onda novinar, koji ovo prenese, jer mora nesto da napise, mora necim da opravda nadnicu i tako se zatvara jedan virtuelni krug gdje mi sa strane dobijamo utisak da se tamo vodi neki politicki zivot. A zapravo je sve nista, nula, rupa, praznina, imitacija, fasada. Covic i svi njemu slicni politicari cekaju samo da se mikrofon i kamera ugase i da se vrate u svoje vile i ranceve, gledajuci iskljucivo kako da prezive jos koju godinu. Novinar ceka novu konferenciju da izvijesti...

  Ime: Mozart
  14.02.2013 13:28
  Treba neko da javi Covicu da je Tudjman umro i da je HDZ izgubio na znacaju koji je ranije imao.Sav otrov je prosut i vise nema sta tome da se dodaje. Osim toga njegovi uspaljeni Hercegovci su vec formirali svoj entitet "Herceg-Bosnu" u Kninu i Dalmaciji i tamo je veci dio njih presao da zivi. Ne moze se na dvije stolice vjecito zivjeti -ili sa tamo ili ovamo.Tudjman je magarecu uslugu napravio BiH-katolicima odn BiH-Hrvatima jer se smatra da ih sada u Bosni i Hercegovini nema vise od 8-10 % nekadasnje populacije. A to nije brojka da se mogu postavljati ultimati i korigirati BiH drzava prema njima. Jos kada Hrvatska juna mjeseca ove godine bude clanica Evropske Unije -bice vise tamo..nego ovamo.Tada ce Covicu manevarske mogucnosti i prosipanja magle biti svedene na..... veliku nulu.

  Ime: Bosanac-IvoSDP
  14.02.2013 03:17
  Sadašnja struktura FBiH s deset kantona, uspostavljena Washingtonskim sporazumom iz 1994. godine je neprirodna, komplicirana i preskupa. Za plate i naknade u cijeloj federalnoj administraciji godišnje se se potroši 1,5 milijardi (ne milion nego milijarda) KM.
  Prema dosadašnjim istraživanjima javnog mnijenja oko 89 posto građana je za hitno i bezuvjetno ukidanje svih deset kantona i reforme u FBiH...ovo treba da podrze i EU i medjunarodna zajednica kad se sastanu u EU-u iduce sedmice....sve pare sto se sacuvaju poslije ukidanja kantona treba dati narodu i napraviti zakon da nezavrse u politicarskim fondovima i tajkunskim bankama van drzave ...pare narodu za zdravstvo, skolstvo, i sancije drustveni i stameni zgrada...
  isto treba da se uradi i sa RS.....ovo treba da podrze i EU i medjunarodna zajednica kad se sastanu u EU-u iduce sedmice....sve pare sto se sacuvaju poslije ukidanja RS i FBiH i kantona treba dati narodu i napraviti zakon da nezavrse u politicarskim fondovima i tajkunskim bankama van drzave ...pare narodu za zdravstvo, skolstvo, i sancije drustveni i stambeni zgrada...i nadam se da ovaj redsjednik HDZ-a BiH, Dragan Čović sto je izjavio je na javnoj tribini pod nazivom "Reorganizacija BiH"...podrazumjeva isto ako ne i trazi neke nove etnicke skupine etnitete onda se ja prvi ne slazem
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.