Petak, 06. maj/svibanj 2016, 03:44 CET

  Srbija

  Članstvo Kosova u UN-u nije na pregovaračkom stolu

  Vensan Dežer
  Vensan Dežer
  Izjava nemačkog ambasadora u Beogradu Hajnca Vilhelma da na briselskom pregovoračkom stolu treba da se nađe pitanje članstva Kosova u EU, izazvalo je komešanje u Beogradu u kome su se taman smirile strasti nakon izjave premijera Ivice Dačića da se o stolici u UN može razgovarati ako se otvori i pitanje statusa Kosova. Da li je ova izjava nagoveštaj novog uslova Srbiji na njenom evropskom putu?

  Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer izjavio je za RSE da Evropska unija do sada nije razmatrala pitanje stolice u Ujedinjenim nacijama za Kosovo, kao jednu od tema koja bi eventualno mogla da se nađe u razgovorima Beograda i Prištine u Briselu:

  "Jasno je da možda pojedine države članice imaju određene poglede na tu temu, ali jasno smo naglasili u dijalogu da obe strane, i Beograd i Priština, treba da sarađuju u regionalnim organizacijama, takođe sa mogućnosšću saradnje i u međunarodnim organizacijama. To je nešto o čemu jeste razgovarano. Kao što su članstvo u regionalnim savetima, članstvo u Evropskoj banci za obnovu i razvoj… Takva diskusija je vođena i to je na pregovaračkom stolu. Ne bih da komentarišem viđenja različitih zemalja članica, ova pitanja treba da budu regulisana u kontekstu Evropske unije i na osnovu zajedničke platforme treba da se vodi pregovarački proces”, poručio je Dežer. 

  Podsetimo, nemački ambasador u Beogradu Hajnc Vilhelm rekao je domaćim medijima  da je članstvo Kosova u UN jedna od tema koje treba da se nađe na stolu u Briselu.

  Srbija je ključna zemlja Zapadnog Balkana i što pre treba da bude u evropskoj porodici, ali Nemačka, kao i cela EU, očekuje normalizaciju odnosa Beograda i Prištine pre nego što načini naredni korak ka Briselu i članstvo Kosova u UN jedno je od pitanja koje treba da se nađe "na stolu" u Briselu.

  Na pitanje da li će to biti uslov za dobijanje datuma pregovora, Dežer  je izjavio da je to u ovom trenutku teško reći. 

  Brzo je stigla i prva reakcija. Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju naprednjak Milovan Drecun, koji se nije odrekao radikalskog vokabulara, smatra je da je to što je izneo nemački ambasador "teška destabilizacija" i namerno izazvana provokacija koja ne može da poboljša kvalitet dijaloga Beograda i Prištine.

  "S obzirom da Nemačka prilično solira u toj politici, ide ispred Brisela u postavljanju vrlo krutih zahteva Srbiji, pretpostavljam da je to čvrst stav nemačke diplomatije. Naravno, Nemačka je najuticajnija članica EU ali što se Brisela tiče, ja ne vidim da je neko postavio te uslove. Mislim da je to pokušaj Nemačke da iskoristi svoju poziciju najjače članice EU i da jednostavno rukovodi celom tom igrom“, kaže Drecun.

  Marko ĐurićMarko Đurić
  x
  Marko Đurić
  Marko Đurić
  Savetnik predsednika Srbije Marko Đurić za naš program, u okviru šireg intevrjua koji objavljujemo u nedelju, rekao je da Srbija nije promenila stav i da neće prihvatiti članstvo Kosova u UN.

  "Jedan od naših najznačajnijih aduta u razgovorima sa privremenim institucijama samouprave, pa i sa onim delom međunarodne zajednice koji se zalaže za stvaranje nezavisne države Kosovo, jeste činjenica da mi imamo snažnu podršku u UN protiv takozvane jednostrano priolašene nezavisnosti Kosova. Mi tog aduta nismo spremni da se odreknemo. Veoma je važno da svi u svetu imaju jasnu sliku o tome da naš stav nije, u bilo kom trenutku, prihvatanje članstva Kosova u UN“, kaže Đurić.

  Nemački stav je stav Zapada

  Na domaćem terenu je u igru adut kosovske stolice u UN ubacio premijer Ivica Dačić, rekavši da o tome može da se razgovara pod određenim uslovima i ustupcima Prištine.

  Dačić je, nakon burne reakcije, pre svega iz predsednikovog kabineta, naizgled reterirao, ali zapravo je samo pojasnio stav da ta tema može da se pokrene ali pod precizno određenim uslovima. A to je razgovor o statusu.

  “Članstvo u UN jedini motiv zbog koga bi Priština bila spremna da razgovara o statusu Kosova”, ponovio je ove nedelje Dačić.

  "A to je jedino što Kosovo ne može da dobije, sve drugo može, zato sam to rekao", pokušao je domaćoj javnosti i svojim partnerima da pojasni premijer koji se pokazao kao vešt pregovarač.

  Bivšeg ambasadora Srbije u Nemačkoj Ognjena Pribićevića pitali smo kakvu težinu ima izjava ambasadora Nemačke, zemlje koja ima najtvrđe stavove, kada je u pitanju Balkan.

  "Stav Nemačke je identičan sa stavom ključnih zapadnih zemalja, pa bismo mogli reći da je to stav onih zemalja koje imaju najveći uticaj na ovom području. Međutim,, to nije ujedno i stav da je to sledeći uslov za evropski put Srbije“, ocenjuje Pribičević.

  "To bi trebalo pre tumačiti kao stav Nemačke koja predlaže model iz svoje prošlosti, kada Zapadna Nemačka nije priznavala Istočnu, ali nije sprečila njeno članstvo u UN. To je stav Nemačke. Što se tiče stava Zapada, treba ga šire tumačiti, onako kako je to svojevremeno poručila američka sekretarka Hilari Klinton, da se neće tražiti priznavanje nezasvisnosti Kosova od strane Srbije , a time se misli i na samu stolicu u UN“, tumači Ognjen Pribićević.

  Premijer Srbije je, ne jednom, ponovio smelu poruku da hoće da pitanje Kosova reši u svom mandatu. Ali, šta očekuje, kakvo rešenje, to se ne zna osim što je do sada davao signale o kojima je ovih dana i premijer Hašim Tači govorio da bi rado ušao u dil o podeli Kosova (Tači je rekao i razmeni teritorija) koji je međunaordna zajednica odlučno odbacila. Na pitanje novinara šta bi Srbija dobila zauzvrat, Dačić je u nedavnom intervjuu rekao da to ne može da kaže, “niste vi Hašim Tači”. 

  Isto  pitanje mi smo postavili Ognjenu Pribičeviću:

  “To je teško, to je vrlo teško reći šta je konačni stav Beograda u tom pogledu. Mislim da su naše opcije jako sužene, male. Ideja oko podele nije prihvatljiva. Čini mi se da bi maksimum bio nekakav specijalni status za sever Kosova. Evo, sad smo videli da su Nemci kažu - ni regioni ne dolaze u obzir", zaključuje Pribičević.

  Branka Mihajlović

  mihajlovicb+rferl.org

  Novinarstvom se bavi od 1972. godine. Od 1995. do 2006. radi u Radiju Slobodna Evropa u Pragu kao novinar, od 2006. je dopisnik RSE u beogradskom birou.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Aleksandar
  25.01.2013 11:33
  Znaci ipak Srbija odlucuje i samo ona moze da da pravo Kosovu da bude clanica UN a ne Amerika, Nemacka, Britanija ili neka druga drzava.
  Kako god da okrenes ipak je Kosovo srpska teitorija pod privremenim upravom UN-a bez obzira na proglasenu takozvanu nezavisnost.
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  25.01.2013 18:00
  Ma daj molim te, ko Srbiju pita hoce li Kosovo biti clanica UN-a. Ko se pita to su clanice Vijeca sigurnosti sa pravom veta, a ne pitaju se ni one za status pridruzene clanice, sto ce Kosovo uskoro postati ma koliko to rusima bilo krivo jer sigurno nisu zaboravili kako su bili napucani sa pristinskog aerodroma 1999. Takvo ponizenje se ne zaboravlja tako lako.
  Odgovor

  Ime: Hrvat Bobetko Grad: Zagreb
  28.01.2013 18:18
  ipak NIje Kosovo srpska teitorija pod privremenim upravom UN-a bez obzira na takozvanu srbsku i srbijansku javnost i propagandu......nezavisnost Kosova je donijelo narodu Kosova slobodu i drzavu koja vise nikad nece biti pod cizmom srpske i okupatorske vojske bez obzira sta kaze beograd i njihovi plasenici u EU ili u nekoj drugoj udruzi.....Zivjelo Kosovo i narod
  Odgovor

  Ime: alpha
  25.01.2013 13:19
  A ti brale, kako god okrenes, oprosti se od Kosova, jer uprkos tvojim snovima to je zavrsena prica, svidelo se to bolesnim sovinistima poput tebe, ili ne...I dosta vise da zivimo kao taoci veliko-srpske fasisticke ideologije... I Madjarska je prezivela 1919. gubitak 2/3 svoje teritorije, preziveceti i vi tih 15 posto. Za pocinjene zlocine svako mora odgovarati!
  Odgovor

  Ime: brigantin Grad: Srbija
  25.01.2013 20:55
  alpha

  Za šta su to Madjari bili krivi 1919 godine????????? Nisu li možda Srbi sa Gavrilo P. započeli i zakuvali Madjarima i svetu??? Treba da znaš jedno. Taj gubitak dve trećine teritorije se jako teško, odnosno nikako nemože preživeti!!! Potpuno shvatam Srbe što im je teško zbog kosova! Nada medjutim postoji i za Madjare i za Srbe"
  Odgovor

  Ime: alpha
  26.01.2013 14:12
  Za sta su to Madjari bili krivi 1919.godine? Nizasta... Samo su se nazalost nasli na gubitnickoj strani nakon I svetskog rata i zbog toga su kaznjeni. I nemoj misliti da ja podrzavam tu sramnu trijanonsku lakrdiju koju su sproveli tada pobednicke sile. Nemojmo uostalom zaboraviti ni cinjenicu da upravo tom trijanonskom lakrdijom je Vojvodina dodeljena srbiji!
  Odgovor

  Ime: emigrant Grad: München
  25.01.2013 13:00
  @ Aleksandar

  Moram da ponavljam posto nekih od vas ( srba) cesto to spominju,Srbija jak drzava nema nikakve sanse da nas sprjeci da budemo clanica UN ako mi postignemo broj priznanja 50 +1 u UN ( do sada su nas prinale 96 drzava medju njima naj razvijene od USA vecina EU clanica pa do Japana) jedino to moze Srbija preko Rusije i Kine ali onda ce i Kosovo da koci Srbija prema EU preko svojih saveznika Njemacka,Francuska....kako god okrenes ili mozemo jedni drugima da pomazemo ili mozemo jedan drugog da sprjecimo pa sad razmisljaj sta je bolje ciniti a Srbija da se vrati ponovo na Kosovo kao okupaciona drzava vise nikada moci nece ( necemo vise dozvoljavati da ponovo nam pise neko na Grand Hotel u Prishtini kao tada sto je napisalo " zabranjen ulaz za pse i Siptare" pravi aparthejd )
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  25.01.2013 18:06
  Mislis 50 +1 % a ne 50 +1? Ako si na to mislio onda OK jer Kosovo je priznato od 93 clanice GS UN-a sto vec u ovom trenutku garantira pozitivan ishod glasanja za prijem u UN kao drzave-posmatraca, a Rusija se pri tome nista ne pita. Kosovo moze sacekati koji mjesec da vidi hoce li se Rusija i Kina urazumiti u pogledu ovoga, a ako nece onda ici na status posmatraca i punopravno clanstvo u brojnim medjunarodnim organizacijama koje uz to ide.
  Odgovor

  Ime: emigrant Grad: München
  25.01.2013 23:03
  @ Anonimni posjetilac

  Podrazumjeva se na procent sam mislio ( %)
  Odgovor

  Ime: Aleksandar
  25.01.2013 20:59
  Ako je tako kako vi tvrdite zasto onda Nemacki ambasador daje izjavu da Srbija mora da dozvoli Kosovu da postane clan UN?

  Ime: mister x
  24.01.2013 22:50
  Nema potrebe , jer je to i onako americka pokrajina od sad pa nadalje i ubuduce,
  neznam kome to nije jasno!?
  Odgovor

  Ime: vuk Grad: ch
  25.01.2013 01:06
  Pa ako je vec tako, ne potezite to pitanje vise.
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  25.01.2013 18:29
  Салетели ми Срби, па више од пет стотина година кукај: „Јао, Косово!“... „Косово тужно!“... „Куку, Лазо!“
  Плакасмо тако претећи кроз плач душманима: „Ми ћемо овако, ми ћемо онако!“ Плачемо ми јуначки и претимо, а душман се смеје.
  А ми се досетисмо у јаду Марка и узмемо зивкати човека да устане из гроба, да нас брани и свети Косово. Зивкај данас, зивкај сутра, зивкај сваки час, за свашта: „Устани, Марко!“... „Дођи, Марко!“...„Погледај, Марко, сузе!“... „Куку, Косово!“... „Шта чекаш, Марко?“
  И тако то зивкање пређе у безобразлук. Напије се неко у механи, па се тек кад потроши паре ражали за Косовом, обузмега неко јуначко чувство па одмах: „Јао, Марко, где си сад?“
  И то, брате, није мало, него је то трајало тако пет стотина лета. На Косову већ читава баруштина српских суза, а Марко се претурао по гробу, претурао, па се већ и мртву човеку досадило...

  Р. Домановић, 1902.
  Odgovor

  Ime: malo morgen Grad: Skandinavija
  25.01.2013 09:52
  Tako je,slazem se ! Zasto se to pitanje stalno poteze ? Treba to sve staviti ad-acta i gotovo . Ima pametnijih stvari koje treba urediti na Kosovu,a ne mantrati o granicama. Zna se,granice su obiljezene granicnim prijelazima.

  Ime: emigrant Grad: München
  24.01.2013 22:03
  Clanstvo Kosovo u UN nije na pregovarackom stolu ( za sada)
  Odgovor

  Ime: Kapiten-Kapetan Grad: Drzava Kosovo
  28.01.2013 18:20
  ali Bice, Bice Bice

  Ime: Dr Doolitle
  24.01.2013 18:16
  Najbolje je da samostalna Republika Kosovo dobije svoju stolicu u Ujedinjenim Nacijama (UN) jer bi se time smanjile tenzije u regionu i Srbija bi se napokon smirila. Ovo bi istovremeno pomoglo da se isteraju na cistac desperadosi i razni kriminalni elementi sa severa Kosova koji su od ove zone napravili podrucje "Divlji Zapada" -gde se nije znalo ko pije a ko placa. Clanstvo u UN bi pomoglo da se severni deo Kosova stavi pod jurisdikcijom vlasti iz Pristine. Svi vi ovime bili na dobitku.
  Odgovor

  Ime: Ramadan
  24.01.2013 20:54
  Da, da svi bi bili na dobitku.....hahaha

  Ime: VB Grad: Beograd
  24.01.2013 17:51
  Ono sto me svaki put zapanji je ideja o otezavanju politickih i svakih drugih prilika na susednom Kosovu,zaboravljajuci da time stvaramo nevolje i neprilike i manjinskim Srbima u toj drzavi i da oni to svakog dana krvavo placaju.Dakle,ne mislim na one Srbe sa politickim akcijama u republici Kosovo,a stalnim prebivalistem unutar susedne republike Srbije!
  Nemci su penebregavali razlicito i suprotstavljeno uredjenje cinjenici da sa obe strane granice zive Nemci i omogucili clanstvo u UN,a mi?
  O bolesnoj ideji o razmeni teritorije-njihovo za njihovo- je sramotno i govoriti,ali moju zemlju ne zanimaju ponizenja i gubici vecine stanovnistva kad su u pitanju zlocinacki interesi politikanata,crkve i svercera.
  Odgovor

  Ime: Dardani Grad: Pristina
  24.01.2013 21:53
  za ovakve hrabre i iskrene komentare dao bih ti orden! hvala i pozdrav
  Odgovor

  Ime: BV
  24.01.2013 20:53
  Draga g-djo, posto volite da komentarisete zbivanja na Kosovu, cudim se da nisma video Vas komentar na zbivanja takodje na Kosovu u vezi skrnavljenja grobova i spomenika, o cemu je takodje uvayeni RSE uveliko pisao i tema je jos uvek aktuelna na ovom portalu. Utisak je da se javljate samo kad treba da kritikujete Srbiju, a pri tom trazite da sve strane budu objektivne i ne sujetne. Da li ste i Vi takvi?
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  25.01.2013 18:43
  Jedna stvar bi trebala da bude razumljiva sama po sebi - svaki je komentator slobodan da izabere šta će da komentariše i šta neće da komentariše. Nije čak ni nužno da ovaj izbor donosi svesno i s namerom da bi on bio legitiman.

  Evo, ja npr. volim da kritikujem sve i svašta (takav sam čovek, malo šta mi je po volji - namćor), ali najradije opletem po Srbima i po Srbiji; to mi je nekako najslađe.
  Kao domaća kuhinja - za npr. azijsku hranu nikada ne znam je li kuvar nešto smandrljao, ili baš tako treba, ali zato tačno znam u kom čuču grmi zec kad su u pitanju npr. sarme - tu nemam nikakve dileme.

  I da se razumemo, ja volim sarme kao i sav "normalan svet" (možda i više od toga, a možda i nisam sasvim normalan), pa kada padne kritika, to nije protiv sarme kao stožerne institucije domaće kuhinje, nego na račun lažnih kuvara koji serviraju splačine, vele-nacionalnih munđosa koji proturaju bele bubrege i ostalog neprebrojnog šljama.

  Elem čitajte komentare i jedite sarme, ali stvarno.
  Odgovor

  Ime: emigrant Grad: München
  25.01.2013 23:02
  @ Milivoje Radakovic

  Hahaha dobar si kolega,pozdrav!
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  25.01.2013 10:17
  BV @
  U tome i jeste razlika izmedju nje,tebe i tebi slicnih.Za razliku od vas.ona je objektivna komentatorka,bez dlake na jeziku . Da je srece da imamo kod svih konfesija tako objektivne komentatore,ne bi bilo potrebe za ovakvim komentarima.Ja jedino mogu da joj odam priznanje na njenoj objektivnosti . Znas,katarza je tezak proces,kroz koji moramo svi da prodjemo.Neki to iskreno zele,a neki ne mogu da se maknu iz 90-tih ! Tu je razlika izmedju nje i vas,i mislim da ce uvijek i postojati . Na zalost .
  Odgovor

  Ime: VB Grad: Beograd
  25.01.2013 09:14

  Postovani BV,
  Ja sam samo obicna zena:sujetna,pristrasna i do zla boga neobjektivna...kao i vecina!
  Mozda vam je promaklo da sam komentarisala uklanjanje spomenika u Presevu i logicno pretpostavila da ce pobediti ono najgore u svima nama bez obizira na veru i naciju:vi nama spomenik,mi vama spomenike...pa se igranka zla medju nama nastavlja.
  Jos me jedna stvar zanima:zasto smo toliko opsednuti mrtvima,a tako malo paznje poklanjamo zivima?Zasto su grobovi vazniji od beskucnika po Kosovu i sirom prostora bivse SFRJ?
  Dakle,nemam sta da kazem od muke i tuge,ali dozvolite da sam podjednako nesrecna kad mi pravimo gluposti i kad nam neko uzvraca istom ili vecom merom.
  Razgovor,dogovor,razumevanje,poverenje,strpljenje... su neuporedivo vazniji i na mojoj aksioloskoj skali bolje kotirani od lomljenja,trpanja u kamione,pretnji silom tamo gde ne mozes da odbranis zive,a mislis da nesto postizes braneci mrtve kojima je vrlo svejedno.Nesto bi im znacilo da smo prema njima bili bolji dok su bili zivi.To se odnosi i na pokojne Srbe na Kosovu i na borce UCK u Presevu.Tolika metanisanja i setanja po grobljima cesto govore o necistoj savesti;hajde da se sad pokazemo i nesto ucarimo,mada su nam grobovi zarasli u korov i tih pokojnika se ne setimo svakog dana,sto je mnogo bitnije od demonstracije tuge i verskih osecanja pred kamerama i za nacionalnu stvar.Koliko znam Saudijci i uopste vahabiti ili vehabije ne drze do grobnog mesta.Da li su oni manji vernici od celog sveta,a zive na zemlji kojom je Prorok gazio i vrlo su rigorozni(za razliku od vecine hriscana)u ispunjavanju verskih zapovesti?

  Poslušajte: Program za Srbiju

  Galerija

  Fotogalerija Karikature Predraga Koraksića Coraxa

  Jedan od najprepoznatljivijih karikaturista u Srbiji Predrag Koraksić Corax stalni je saradnik Radija Slobodna Evropa i jednom sedmično objavljujemo njegov komentar političkog života Srbije bez reči.

  Srpski s mukom

  Pančić: Laka glasanja i teška brojanja

  Ništa od onoga što se događalo u srpsku izbornu nedelju i što se događa nakon nje ne bi smelo da se događa u jednoj iole zreloj demokratskoj državi – a sa zvaničnih adresa nas uveravaju da je Srbija upavo to, ili barem tome teži
  Dalje/More
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.

  Posledice rastućeg političkog haosa u Iraku

  Bela kuća je izrazila zabrinutost povodom rastućeg političkog haosa u Iraku i uticaja koji bi on mogao da ima na borbu protiv grupe Islamska država.

  Izbori konačno završeni, DSS-Dveri u parlamentu

  Nakon ponovljenih parlamentarnih izbora na 15 biračkih mesta, može se reći da su izbori u Srbiji završeni, a i poslednja nedoumica je razrešena, jer je i koalicija DSS-Dveri obezbedila cenzus za ulazak u Skupštinu Srbije.

  Kanada: Vanredno stanje zbog požara

  U kanadskoj provinciji Alberta proglašeno je vandredno stanje zbog ogromnog požara koji je uzrokovao najveću evakuaciju u istoriji te oblasti.