Dostupni linkovi

Čačak: Epidemija salmonele u domu za stare odnela četiri života


Dom za stare "Dvoje"
Dom za stare "Dvoje"

Milostina Plazinić (88) iz Premeće kod Čačka četvrta je žrtva epidemije salmonelom u staračkom domu ’’Dvoje’’ u Vranićima. Ona je preminula u noći između subote i nedelje nakon što joj se zdravstveno stanje naglo pogošalo. Predhodnog dana od posledica infekcije umrli su Petar Perišić (88), Sofija Vukelić (77) i Stefan Josić (75).

Iz Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) u Čačku kažu da je salmonelom zaraženo je još 37 osoba, od kojih je šestoro hospitalizovano na infektivnom odeljenju bolnice u Čačku. Troje obolelih su radnici gerijatrijskog doma u Vranićima.

„Njihovo stanje je bolje nego kod ostalih pacijenata, koji su pod stalnim nadzorom medicinskog osoblja“, izjavio je direktor čačanske bolnice dr Radoslav Milošević.

Sumnja se da je epidemiju izazvalo konzumiranje uskršnjih jaja koja nisu bila dovoljno skuvana, ali bi zvanična potvrda o tome trebalo da stigne u ponedeljak kada budu gotovi rezltati analiza uzoraka hrane iz doma.

Vlasnik ustanove Pero Marić naglašava da su svi korisnici doma imali odgovarajuću zdravstvenu negu.

„Kontrole su redovne. Svako jutro radi se vizita, vodi se knjiga uzimanja terapije i stanja pacijenata. Mi smo odgovorni ljudi koji ozbiljno i disciplinovano rade svoj posao“, ističe on.

„Na prvu vest o zarazi oca smo hteli da odvedemo iz doma, ali su nam savetovali da to nije pametno zbog opasnosti za ostale ukućane, kao i zbog očevog krhkog zdravlja. Ovo je za nas veliki šok. Ne želimo da dajemo ishitrene izjave o bilo čijoj odgovornosti, ali očekujemo da nadležni organi sprvedu ozbiljnu istragu povodom ovog slučaja“, rekla nam je ćerka jednog od preminulih.

U gerijatrijskom domu ’’Dvoje’’ uveden je karantin, ali i pored toga potomci korisnika dolaze kako bi dobili što više informacija o zdravstvenom stanju svojih roditelja i rođaka.

Direktorka čačanskog Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) Ana Mišović naglašava da je najvažnije da se broj zaraženih ne povećava.

„Uveden je svakodnevni epidemiološki nadzor, a epidemiolog centra za prevenciju ZZJZ svakodnevno obilazi ustanovu. U samom objektu su razdvojeni zaraženi od pacijanata koji nemaju simptome infekcije, naloženo je da inficirano osoblje ne može raditi, a u toku je kompletna detifekcija prostorija doma“, navodi dr Mišović.

U međuvremenu, inspekcija socijalne zaštite izvršila je kontrolu doma za stare ’’Dvoje’’ i tom prilikom utvrdila da ustanova nema dovoljno zaposlenih, kao i da neki radnici nisu prijavljeni. U narednim danima biće poznat i izveštaj sanitarne inspekcije.

XS
SM
MD
LG