Dostupni linkovi

Četvrta “bomba” makedonske opozicije: Kako vlast vlada medijima


Zoran Zaev
Zoran Zaev

Prisluškivanje novinara je bila tema četvrte takozvane bombe opozicije. Lider Socijaldemokratskog saveza Zoran Zaev na pres konferenciji u sredu je izjavio da su vlasti prisluškivale preko 100 novinara kako iz provladinih medija tako i, kako je rekao, profesionalnih novinara koji kritički opserviraju stanje u Makedoniji.

“Imamo audio materijale koji razobličavaju direktnu spregu: premijer-UBK-mediji. Kako lično direktor UBK Sašo Mijalkov u koordinaciji sa premijerom i njegovim saradnicima u pravom smislu reči vladaju medijima i novinarima, ne samo u privatnim medijima, nego i u nacionalnom servisu, Makedonskoj televiziji”, rekao je Zaev.

Opozicija je u sredu objavila šest snimljenih telefonskih razgovora na kojima se jasno čuje, kako je istaknuto, da ministri u Vladi i direktor UBK diriguju urednicima i novinarima kako da pokrivaju određene događaje i kako da plasiraju neke informacije. Zaev je saopštio da su za neke novinare, među kojima i za poginulog urednika nedeljnika “Fokus” Nikolu Mladenova, pravljeni dosijei.

Ovo je bila četvrta takozvana bomba opozicije sa dokazima o kriminalima vlasti. Na prvoj je saopšteno da su policijske službe prisluškivale oko 20 hiljada ljudi, a na drugoj su objavljeni audio materijali sa prisluškivanim razgovorima, na kojima se, kako je rečeno, potvrdila direktna veza između vlasti i pravosuđa.

Na trećoj su prezentovani razgovori u vezi, kako je rečeno, nameštenog hapšenja lidera Ujedinjenih za Makedoniju Ljubeta Boškoskog.

Opozicija je podnela krivičnu prijavu protiv direktora UBK Saše Mijalkova, Gorana Gruevskog, rukovodioca Pete uprave u MUP-u i nekoliko zaposlenih u UBK-u.

Odmah nakon ovog događaja, pres konferenciju je odrzao i premijer Nikola Gruevski, koji je ponovio optužbe da je prisluškivanje izvela strana služba u saradnji sa domaćim izvršiocima.

XS
SM
MD
LG