Ponedjeljak, 02. maj/svibanj 2016, 14:35 CET

  Bosna i Hercegovina

  Četvorici osuđenih za Korićanske stijene 79 godina zatvora

  Porodice žrtava ispred suda, 15. februar 2013.
  Porodice žrtava ispred suda, 15. februar 2013.
  Apelaciono vijeće Suda BiH osudilo je četvoricu bivših pripadnika prijedorske policije na ukupno 79 godina za ubistva preko 150 civila na Korićanskim stijenama.

  Pravosnažnom presudom Zoran Babić je osuđen na 22 godine zatvora, Milorad Škrbić i Dušan Janković na po 21 godinu, dok je Željku Stojniću izrečena kazna u trajanju od 15 godina zatvora.

  Obrazlažući presudu, Mirko Božović, predsjedavajući Apelacionog vijeća, naveo je kako je utvrđeno da su Babić, Škrbić i Stojnić učestvovali u strijeljanju civila na Korićanskim stijana, dok je Janković, kao komandir stanice milicije Prijedor propustio priliku da spriječi ubistva, čime se saglasio sa zločinom.

  Presudu četvorici u sudnici su čekale porodice žrtava. Došli su autobusom iz Prijedora.

  Među njima je i Naila Bajrić kojoj se ubijeni sin i muž. Ostatke njihovih tijela još uvijek nije pronašla. Smatra da su kazne male u odnosu na težinu zločina koje je četvorka počinila 1992.godine.    

  “Da su dobili samo po godinu zatvora za svakog od 150 ubijenih na Korićanima malo je, a kamoli ovo”, tvrdi Naila.

  Fikretu Hirkiću ubijena su trojica braće na Korićanima. Posmrtne ostatke jednog brata je našao. I on smatra da su dobili male kazne male.

  “Napravili su strašan zločin. Ovo je blaga kazna”, smatra Hirkić.

  Presudu su slušali kćerka i brat osuđenog Jankovića. Njegov brat, Mile presudu smatra nepravednom.

  “Ovo je sramno. Nisam očekivao.Ovaj sud je usmjeren protiv Srba”, kaže Janković.

  Osuđeni Babić se nije pojavio na presudi, pa je Apelaciono vijeće naložilo da odmah bude priveden. Jankoviću je privor produžen, a drugoj dvojici je određen do upućivanja na izdržavanje kazne.

  Apelaciono vijeće, Jankoviću je u odnosu na prvostepenu presudu umanjilo kaznu za šest godina zatvora, a Škrbiću za godinu.

  Prvostepenom presudom iz decembra 2010. godine, Janković je, kao bivši "komandir stanice milicije Prijedor", osuđen na 27 godina zatvora, Babić i Škrbić na po 22, a Stojnić na 15 godina.

  Vijeće je utvrdilo da su Babić, Škrbić i Stojnić su 21. augusta 1992. godine učestvovali u sprovođenju konvoja kojim su civili nesrpske nacionalnosti prevoženi iz Prijedora prema Travniku. Na planini Vlašić, kako je navedeno, izdvojeno je preko 150 muškaraca, koji su potom strijeljani na Korićanskim stijenama.

  Selma Boračić-Mršo

  Nakon sticanja prvih iskustava na u Balkanskim istraživačkim mrežama (BIRN) i BHT-u, od 2007. radi kao novinar-reporter za radijski program i TV magazin Liberty.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Anonimni posjetilac
  19.02.2013 20:47
  sud u hagu treba da se srami...za ovo zlodjelo je trebalo da svi dobiju zivotnu kaznu u zatvoru...a jos niko nije ni napisao sta su ovi zlocinci gore i gdje su jos sve ubijali narod, zene silovali i djecu ubijali i po prijedoru i citavoj genocidnoj srpskoj....Zoran Babić , Milorad Škrbić Dušan Janković , Željku Stojniću ...se ubijali civile od 1992 sve do 1995 i to neko je trebao staviti u prosjekuciji na vidjelo ako nije ima sansu kad stave apelaciju poslije ovoga ....apel trebamo svi traziti i dati ovim zlocincima zivot u celiji...ista manje je ruglo i nama i zrtvama genocida a EU nek se stiti sto nije uradila nista za vrijeme agresije na BiH da stane rat
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.