Četvrtak, 05. maj/svibanj 2016, 18:14 CET

  Svijet

  40 godina od posljednjeg koraka na Mjesecu

  Apollo 17: 40 godišnjica od posljednjeg koraka na Mjesecu i
  X
  04.12.2012
  Astronauti Eugene Cernan i Harrison Schmitt u decembru 1972. godine u okviru misije Apolo 17 spustili su se na Mjesec. Od tada do danas u američkom svemirskom programu nešto slično se nije ponovilo, mada su i oni, a i mnogi drugi, očekivali da će doći i do daljih prodora u svemir. Video: VOA, decembar 2012.
  Kane Farabaugh, VOA

  Astronauti Eugene Cernan i Harrison Schmitt u decembru 1972. godine u okviru misije Apolo 17 spustili su se na Mjesec. Od tada do danas u američkom svemirskom programu nešto slično se nije ponovilo, mada su i oni, a i mnogi drugi, očekivali da će doći i do daljih prodora u svemir.
   
  Eugene Cernan, jedan od 12 astronauta koji su kročili na Mjesečevo tlo, kaže:
   
  „Veliko je razočarenje za mene znati da sam ja za svih ovih 40 godina posljednji astronaut koji je bio na Mjesecu.“
   
  Njegov kolega Harrison Schmitt takođe je zaročaran činjenicom da programi slični misijama Apolla nisu nastavljeni:
   
  „Nisam prije 40 godina pomišljao da će proći tolike godine, ili možda čak i više... 50, 60 godina...  prije nego se Amerikanci vrate na Mjesec. Nisam to mogao pretpostaviti.“

   
  Plan povratka američkih astronauta na Mjesec predlagao je George W. Bush, prethodni američki predsjednik, ali je sadašnji Barack Obama, pod teretom ekonomskih i budžetskih teškoća morao suspendirati te planove.
  Astronauti Eugene Cernan i Harison Schmitt na MjesecuAstronauti Eugene Cernan i Harison Schmitt na Mjesecu
  x
  Astronauti Eugene Cernan i Harison Schmitt na Mjesecu
  Astronauti Eugene Cernan i Harison Schmitt na Mjesecu

  Oba bivša astronauta smatraju da bi američki prodor u svemir trebalo da bude nastavljen.
   
  „Gledano sa fiskalne, bužetske tačke to nije toliko veliko opterećenje koliko je značajno i bitno da Sjedinjene Države i dalje budu  vodeća nacija u svemirskim istraživanjima“ 
  - ističe Harrison Schmitt, a Eugene Cernan dodaje:
   
  „Borili smo se za prestiž u svemiru sa bivšim Sovjetskim savezom prije 50 godina. I bili brži, bolji..... A danas u svemir američku posadu ne možemo poslati našim letjelicama.“
   
  Program letova američkih svemirskih shuttle-va je obustavljen. Korporacija Space X, kompanija u privatnom vlasništvu, radi na razvoju nove letjelice, a prvi modul sa ljudskom posadom za  let u svemir  mogao bi biti spreman u nekoliko narednih godina.
   
  Eugene Cernan i Harrison Schmitt smatraju da bi NASA-in priotitet trebalo da bude povratak na Mjesec, a zatim i veliki korak dalje - slijetanje američkih astronauta na Mars i uspješan povratak na Zemlju.

  *Preuzeto sa stranice Glasa Amerike
  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Anonimni posjetilac
  04.12.2012 11:53
  Kao prvo SpaceShuttle je bio takva qanta da si samo cekao kad ce neki lim da se odvali prilikom slijetanja i zapali cijeli brod zajedno sa nemocnom posadom. Ako je to prestiz onda aferim.
  Kao drugo, jeste ljudi su otisli na Mjesec, ali sta su tamo nasli? Sta su odatle donijeli? Nista korisno, pa bi se moglo konstatirati eto otisli smo na Mjesec i vidjeli da je on jos veca i negostoljubivija pustinja nego Anktarktik, u kojoj nema nicega zanimljivog. Eventualne rude koje bi se tamo nasle su preskupe za transport iz jednostavnog razloga sto poslije motora sa unutarnjim sagorijevanjem i reaktivnog pogona koji doslovce gutaju gorivo nismo nasli nikakav isplativiji nacin transporta.
  Ko hoce da hoda po pustinji moze fino u Saharu, tamo je isto pijesak a ne treba mu ni skafander. Krajnje je vrijeme da covjecanstvo samo sebi prizna kako ce price o svemiru ostati samo price, barem dok ne pronadjemo neki efikasniji i jeftiniji pogon pa je bolje silne novce za svemirski program usmjeriti u tom pravcu nego se ovako patiti i izlagati ljude pogibelji.
  Sramota je za cijelo covjecanstvo da se jos vozimo motorima koji su izmisljeni u XIX vijeku.
  Odgovor

  Ime: Aco Bosanac
  04.12.2012 16:53
  Pa smisli nesto burazeru.
  Znas li ti koliko je stvari danas u upotrebi u svakodnevnom zivotu a da su prvo upotrijebljene (i smisljene radi toga) za letove u svemir? Da ne govorimo o naucnim saznanjima i koristi.
  A to o odvaljivanju lima ne treba ni komentarisati. Shuttle se spusta brzinom od preko 20000km/sat i vibracije i temperatura su nezamislive tako da je cudo sto nema vise nesreca a ne sto ih bude. Pa u nas je cestama vladao fico i stojadin kad je shuttle letio poceo letiti u svemir.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.