Ponedjeljak, 08. februar/veljača 2016, 09:10 CET

  Popularna nauka

  Četiri od 10 djevojčica će doživjeti stotu

  Četrdeset posto djevojčica rođenih u Velikoj Britaniji tokom 2013. doživjet će stotu, tvrde britanski stručnjaci.

  Naučnici također procjenjuju da će do 2060. biti pola miliona stogodišnjaka u Velikoj Britaniji, objavljeno je u časopisu British Medical Journal.

  U tekstu se navodi kako se očekuje sve veći broj osoba sa dužim životnim vijekom širom planete, sa izuzetkom Ukrajine i Zimbabvea.

  Ovakav trend naučnici pripisuju činjenici da ljudi umiru sve stariji, ali i da duže žive zahvaljujući boljem obrazovanju i poboljšanju zdravstvene zaštite.

  Kada je u pitanju Velika Britanija, tradicija je od 1917. godine da monarh svima koji dožive 100 godina za rođendan pošalje čestitku.

  Prvi put kada je kralj George V stogodišnjacima slao čestitke bilo ih je samo 24 u toj godini. Taj broj je sada drastično porastao i 2011. je iznosio gotovo 10.000.
  Ovaj forum je zaključen
  Komentari
       
  Nema komentara u ovom forumu. Budite prvi i dodajte komentar.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda - Bijeljinai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  31.01.2016
  Na više od 30 TV stanica u BiH, Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj kreće nova sezona od 52 epizode “Perspektive” čija je središnja tema nasilje sa kojim se mladi suočavaju, tolerancija, ljudska prava. Serijal Perspektiva kreće sa drugom sezonom i ovo je prva epizoda desetog ciklusa koja govori o mladima Bijeljine. Voditelji i moderator je Marčelo. Serijal se emituje u saradnji sa The National Endowment for Democracy, producent je Mebius Film.