Četvrtak, 05. maj/svibanj 2016, 18:14 CET

  Bosna i Hercegovina

  Reakcije: Cerićevi istupi u ćosićevskom maniru

  Nekadašnji poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, foto: Midhat Poturović
  Nekadašnji poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, foto: Midhat Poturović
  Mustafa Cerić, bivši reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, ne prestaje da šokira javnost u regiji svojim istupima. Čovjek koji će ostati upamćen po brojnim fetvama, pa čak i protiv jednog ministra koji je pokušao da u Kantonu Sarajevo predmet vjeronauke bude ocjenjivan opisno, ponovo je aktuelizirao staru tezu kako su Bošnjaci jedini narod koji nema svoju državu na Balkanu.

  I ne samo to - nekadašnji poglavar Islamske zajednice BiH ocijenio je da je odluka donesena na Prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a, da Bosna i Hercegovina nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, već sva tri naroda - najveća podvala. Nema sumnje, ocjenjuju analitičari, da Cerićev istup nanosi ogromnu štetu ne samo Bošnjacima već i Bosni i Hercegovini.

  Ne prođe ni pola godine, a da Mustafa Cerić, bivši reis Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, a odnedavno i predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa, ne uzdrma ne samo bosanskohercegovačku već i javnost u regiji svojim izjavama. Tako je nedavno, gostujući na jednoj privatnoj tv stanici, ponovio dugogodišnju tezu kako su Bošnjaci jedini narod na Balkanu koji nema svoju državu. Nekadašnji reis, pojašnjavajući šta pod tim misli, otišao je i korak dalje:

  „Tu činjenicu da smo mi Bošnjaci jedini koji nemamo svoju nacionalnu državu na Balkanu treba da uvaže oni i da priznaju tu našu velikodušnost koju mi kažemo: Evo, mi nećemo praviti svoju ekskluzivno nacionalnu državu, ali zato hoćemo da budemo jednakopravni u BiH.“

  Cerić je tokom 20-ogodišnjeg mandata reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini često volio da govori u ime svih Bošnjaka u ovoj zemlji, ali i šire. Za Džemaludina Latića, profesora na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, teza kojom Cerić želi govoriti u ime jednog naroda je neutemeljena, a njegov posljednji istup, kako kaže, nanio je više štete Bošnjacima nego svi do sada.
  Dževad HodžićDževad Hodžić
  x
  Dževad Hodžić
  Dževad Hodžić

  „Ta priča podgrijava one koji prave atmosferu disolucije BiH, atmosferu po kojoj smo mi i dalje tri zavađena naroda“, rekao je Latić.

  Dževad Hodžić, profesor na sarajevskom Fakultetu islamskih nauka kaže:

  „Taj nastup ocjenjujem vrlo konfuznim, nespretnim i u velikoj mjeri podesnim da izaziva nepovjerenje i da izaziva reakcije koje Bosni i Hercegovini neće i ne mogu biti od koristi.“

  Podsjetimo, bivši reis ostaće upamćen i po raspravi sa episkopom Srpske pravoslavne crkve Grigorijem polovinom prošle godine, i to na konferenciji posvećenoj pomirenju i toleranciji. Prenosimo jedan dio.  Preuzimanje formula

  No, na ovakve konstatacije, ali i ovu posljednju, niko iz krugova bošnjačke akademske zajednice nije reagovao. Iako Cerićevu nedavnu izjavu smatra štetnom, profesora Nedžada Mulabegovića, predsjednika Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca, smo pitali zbog čega nije onda našao shodno da se, u ime organizacije kojoj pripada, ogradi od Cerićevih istupa.

  „To je osobni stav gospodina Cerića i mislim da u tom smislu Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca nije imalo potrebu za nekom ekspresijom svog stava“, navodi on.

  Posebno je opasna i tvrdnja Mustafe Cerića, data također u nedavnom intervjuu, kako je odluka donesena na Prvom zasjedanju ZAVNOBIH-a- da Bosna i Hercegovina nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, već i srpska i hrvatska i muslimanska - najveća podvala:

  „Kad se kaže da nije ni ovoga, ni onoga, ni onoga, to znači nije ničija. Ko je domaćin?“

  Raif Dizdarević, učesnik NOB-a i bivši predsjednik Predsjedništva SFRJ, kaže za RSE kako je Cerićeva tvrdnja antibosanska:

  „Jer u jednoj višenacionalnoj zemlji ne može niko biti domaćin.“

  Za mnoge bh. analitičare, teze koje je godinama iznosio Mustafa Cerić nisu tačne i utemljene na stvarnosti. Posebno je opasno, kako navode, to što njegove izjave idu u prilog onim političarima koji zagovaraju podjelu Bosne i Hercegovine. Profesor na sarajevskom Filozofskom fakultetu Enver Kazaz o tome kaže:

  „Ova teza u ovom trenutku pokazuje da je on iz kleronacionaliste evoluirao u ćosićevski tip nacionaliste i da je to preuzimanje onih formula koje su bile karakteristične za velikosrpski nacionalizam u SFRJ.“

  Inače, bivši reis često je imao običaj slati zapaljive poruke i svoju funkciju vjerskog poglavara pretvarati u funkciju političkog lidera. Uoči isteka mandata izjavio je da kraj obnašanja funkcije reisa ne znači i kraj njegovog rada, kako je rekao, za islam, svoj narod i Bosnu i Hercegovinu. No, ukoliko ta borba podrazumijeva izjave u kojima druga dva naroda trebaju Bošnjacima priznati velikodušnost jer neće stvarati nacionalnu državu, onda je to, kako ističu naši sagovornici, borba koju najveći dio Bošnjaka ne priznaje kao svoju.

  Dženana Karabegović

  Diplomirani žurnalista. Od 1999. prelazi iz Tuzle u Sarajevo, gdje u bh. dopisništvu RSE počinje raditi kao novinarka. Obrađuje političke teme, uređuje i vodi radijske emisije i urednica je magazina TV Liberty.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari stranica of 2
      Naredni 
  Ime: vuk Grad: ch
  13.02.2013 14:48
  Cenzor RSE - Ja napisah afirmativni komentar u vezi fizickog zdravlja i snage ex-reisa, to bi sigurno svakom laskalo, a vi ne objaviste. Ne shvatam sta je problem.
  Odgovor

  Ime: malo morgen Grad: Skandinavija
  14.02.2013 07:48
  Afirmativan !!

  Ime: Don Kihot
  13.02.2013 13:35
  Treba cesce dr Mustafa Ceric da dadne svoje misljenje na zbivanja u Bosni i Hercegovini i oko nje.Zabavno je posle citati komentare koji slede iza toga. Neki su realni i objektivni dok su drugi vise za smijanje i salu.
  Odgovor

  Ime: vuk Grad: ch
  13.02.2013 14:21
  Pa ovde i jest najvaznije da se covek dobro razonodi i nasmije.
  Odgovor

  Ime: Zlatko Grad: Tuzla,BiH
  14.02.2013 00:29
  A ti si sebi izgleda pripisao ulogu dezurnog klauna tako od skora kako si nam pruzio zadovoljstvo javljanja na stranicama RSE razonoda i smijeh su zagarantovani.
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  14.02.2013 12:51
  Anije ni tebi mane Zlatko,zajedno sa ovim patriotama iz daljine...Samo steta sto i vas malo necenzurisu kao nas ostale...
  Odgovor

  Ime: stipu ga nime Grad: r.sumska
  14.02.2013 18:17
  Anonimus@
  Ti si cenzurisan cim si svijet ugledao ..
  Odgovor

  Ime: vuk Grad: ch
  14.02.2013 12:10
  Zlatko@ a ti bi mozda komentarisuci ovde da promenis svet?
  Odgovor

  Ime: pbc
  14.02.2013 16:08
  Sve se mijenja pa tako i svijet, bez mene ili tebe svejedno je.

  Ime: viza za pakao
  13.02.2013 10:26
  sobzirom na broj komentara, izgleda da vas Ex-Rejs ima u dzepu :-) Prati te li vi druge Portale, npr. e-novine :-)

  Ime: hamidovic Grad: skandinavija
  12.02.2013 19:32
  Ceric je ustvari odgovor na onog kabadahiju iz zvornicko -tuzlanske nahije ,pravoslavca zaboravio sam mu ime a nije ni vrijedan pomena,koji u svojim malte ne svakodnevnim istupima po bn tv siri mrznju religisku otvoreno protiv muslimana,i niko me to nesmeta ? zanimljivo!
  klin se klinom izbija.Podrzavam Cerica da Bosnjaci imaju svoju drzavu,inace se se opet desiti kao 90 tih ,40 tih ,..1912..1804..itd itd..ubjedjen sam 1000%da zapad prstom nebi mrdnuo da se srbi ponovo dignu(a hoce samo cekaju priliku) i pocnu da kolju zene i djecu,mi smo takav narod uvijek ima "hajd ba nece vise" ,ehh zaboravi ,mora se zivjeti i te flaskule" i tako non stop,i kad se pojavi neki lik nema veze iz koje sfere i samo pomene ili prica o necemu sto je "BITNO" za najbrojniji narod u Bosni mi ga sasjecemo ko macem-e pa nek nam je dragi Bog na pomoci.
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  12.02.2013 22:33
  Ti ocito zaboravljas da Bosnjaci vec imaju svoju drzavu,i druga im ne treba. Pogotovo im ne treba drzava koju ce uredjivati,i biti alfa i omega u njoj,efendija Ceric . Kome je do jedne takve drzave,neka je gradi i pravi na drugom mjestu,ali u Bosni,ne . Druze hamidovicu,taj tvoj efendija Ceric je vise stete napravio svome narodu,svojoj drzavi,nego ucinio koristi . Bosnjaci -muslimani se ne spasavaju tako sto ce im se stvoriti jedna "mala dzamahirija",opet opkoljena od onih koji su je rusili. Samo sloga i dobri odnosi unutar drzave mogu biti spas za sve narode,a ne samo za muslimane.
  Odgovor

  Ime: Zlatko Grad: Tuzla,BiH
  12.02.2013 22:08
  Jooj kad bi malo razmislio prije nego sto pocnes pisati...prvo, Sa kojim Bosnjacima Ceric misli graditi "Bosanjcku drzavu"?
  -Broj Bosanjka se ne zna u BiH jer nikad nije bio popis gdje su se ljudi izjasnjavali kao takvi.
  -Nacionalna drzava se gradi pa i Bosnjacka sa dvotrecinskom brojnosti na nekoj teritoriji a ne sa predpostavljenom relativnom vecinom.
  Ko podrzi cerica sa ovakvim glupostima je potpisao kraj bosnjacima i bosni. A dovoljno puta sam obrazlozio tako da ovaj put samo dajem konstataciju.
  Odgovor

  Ime: Damir Grad: Kanada
  12.02.2013 21:27
  @Hamidovic

  Ako podrzavas Cerica, onda indirektno podrzavas i Dodika...
  Odgovor

  Ime: Nepravilni izbor Grad: uporedjenja
  13.02.2013 01:27
  @Damir
  Kakve veze ima intelektualac sirokog kalibra poput dr Mustafe Cerica sa Dodikom cije ponasanje i rjecnik nalice na kocijasa i kamiondziju.
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  13.02.2013 11:07
  Nepravilni izbor@
  Ima veze,itekako.To sto je on intelektualac sirokog spektra ne daje mu za pravo da razvaljuje drzavu,da je dijeli na tri dijela . Jer,ono sto on zastupa,isto to zastupa i Dodik,a i Covic,a to je trodjelna podjela drzave ! Od koga je on dobio legitimitet da to radi ? Narod mu ga nije dao,to je sigurno. I zato,neka se nosi sa tim svojim suludim idejama.Najbolje bi ucinio kada bi se vratio u Chikago,odakle je i dosao,dok nije napravio jos vece stete za muslimane u Bosni.Kazem muslimane,jer ja nikada necu pristati da ih zovem Bosnjacima.Oni su bosanski muslimani,nista drugo.
  Odgovor

  Ime: hamidovic Grad: s
  13.02.2013 00:55
  Dodikova uloga je zapravo ---destabilizacija-BIH po potrebi svjetskih sila...nikad mira u bosni ako se zahtjeva da, recimo, u svakom ministarstvu, banci, poduzecu, sveucilistu, saboru, bolnici, redarstvu, vojsci, itd., sva tri naroda MORAJU biti zastupljeni i u jednakom omjeru.

  ovi omjeri ne bi trebali ovisiti o politicarima, nego samo o pojedincima. neka oni biraju hoce li u vojsku, ili uciti bankarstvo; biti profesori, lijecnici, ucitelji, poduzetnici, muzicari, diplomati, itd.

  ali, dabome, samo nakon sto zavlada pravda pojedinaca; korupcija/nepotizam prestane, itd.
  ali je ocito da 'svecenici', velesrbi, i velhrvati to nece ikad dozvoliti.
  ako tako, nikad mira, pravde, jednakosti u bosni! hvala

  Ime: Bosanac Grad: Evropa
  12.02.2013 14:39
  Prije nego se upustimo u opis karakternih i drugih osobina Dr. Cerica, trebali bismo da se jasno i glasno izjasnimo o tome je li to ISTINA sta je gradjanin Ceric rekao ili ne, a ne da skrecemo sa Teme...
  Postovanje i pozdrav svima.

  Ime: vuk Grad: ch
  12.02.2013 13:19
  Teoloski posmatrano u BiH zive 2 religije: hriscanska vecina i muslimanska manjina. Rimokatolici i pravoslavni hriscani su
  2 konfesije unutar hriscanske religije. Pripadnost pomenutoj
  religiji odnosno dvama konfesijama Hriscana odredjuje u praksi i pripadnost naciji (Hrvat, Bosnjak, Srbin).
  Muslimani odnosno Bosnjaci mogu teoretski da stvore svoju nacionalnu drzavu na muslimanskom delu Federacije BiH.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  12.02.2013 19:12
  Liebe Wolf, u BiH ima još živih religija koje niste ovde naveli. (Živela simplifikacija i übersimplifikacija!)
  U BiH takođe ima priličan broj agnostika i ateista. Tu su i ljudi koji gaje teistička uverenja, ali ne pripadaju nijednoj konfesiji. I još mnogo toga što ne može da stane u ovaj komentar...

  Pripadnost nekoj hrišćanskoj konfesiji određuje praksa, ali ne određuje nacionalnost i/ili etnicitet, a isto važi i za Islam.

  Jedino što Vi u svemu ovome razumete i što Vam se dopada je nakaradna ideja o nekoj bosanskoj troglavoj džamahiriji, ili da citiram nikad prežaljenog Arkana: "Patrijarh je naš komandant."
  Odgovor

  Ime: vuk Grad: ch
  12.02.2013 20:25
  Ne postoji hriscanska konfesija. Hriscanstvo je religija (vidite moj komentar). Licno sam ateista. U praksi u BiH, Srbiji i Hrvatskoj: ako jedan Srbin pravoslavac npr. konvertira u Islam postaje automatski Bosnjak a ako konvertira u katolicansvo postaje Hrvat... i obratno. Nije li tako?
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  12.02.2013 23:10
  OK, kako ću ja, ukoliko se probudim sutra uveren u to da je Sv. Katolička Crkva čuvar najviše i najpotpunije istine, da postanem Hrvat?!
  Odgovor

  Ime: vuk Grad: ch
  13.02.2013 14:35
  cim dobijes njihovu krstenicu u crkvi. Ime vec stima.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  14.02.2013 17:40
  Biće da je baš to u pitanju, g. Jašare.
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  14.02.2013 11:32
  Na taj nacin, sto to vuk tako kaze gsn.Milivoje!
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  13.02.2013 22:55
  Štima i prezime, ali na koji način to mene čini Hrvatom?
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  12.02.2013 18:44
  vuk -dedo@
  Kako si dosao do tog podatka,leba ti ? Daj objasni, kako moze najbrojniji narod u Bosni biti,teoloski gledano,manjina ?Muslimana u Bosni 1,900 000 kom. pravoslavaca 1,400 000 kom. i katolika
  485 000 kom. Evo ti strucnjak relevantni podaci,presaberi se i izracunaj jos jednom.
  PS.Muslimani nece i ne trebaju praviti nikakvu drzavu,jer je vec imaju.Onaj ko zeli praviti,bujrum,ali van Bosne i Hercegovine.
  Odgovor

  Ime: AP
  12.02.2013 21:27
  Nisam za to kako @Vuk prebrojava nerode u BH, ali nisam niti zaboravio kako si ti Jasare do sada prebrojavao BH stanovnistvo. Naime ti si upravo radio isto sto i Vuk, govoreci: "da u BH zive Bosanci i Hercegovci islamske,pravoslavne i katolicke vjeroispovijesti. Nije ti pamcenje tako kratko. Kako vidim i drugi nisu zaboravili sta si govorio.
  I jos nesto. Kod navodjenja broja naroda, stanovnika, ljudi itd. ne moze se nikako kazati "kom." (komada), kako ti pises. To se moze kazati samo za stoku, predmete, materijal itd. Naprimjer 200 kom. crijepova, 300 komada ovaca, 500 kom. eksera, ali, nikako 200 kom. djece, 300 kom. musliman, 500 kom. katolika.
  Ja necu nista kazati, sta to govori za osobu koja ovako pise. Ali, najblaze receno to je ravno "Abenschule".
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  13.02.2013 01:41
  AP @
  Moram priznati,jako je tuzno i zalosno kada neko nepismen dijeli lekcije iz gramatike.Covjek se satr'o navodeci nake crijepove,ovce,pa cak i eksere ! Pobogu si "rodjeni brate,"sta ti bi? Vec sam ti napisao jedan odgovor,ne znam hoce li ga objaviti i zato pisem ovaj drugi.Jer,stvarno nisam odavno procitao slican komentar.Cuj,ekseri...Pa bolan,zar ti nisi nikada cuo za ironiju,za ironican komentar ? Ocito,nisi !
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  12.02.2013 22:45
  AP @
  To sto sam rekao o muslimanima,pravoslavcima i katolicima,kazem i sada.U Bosni nema Hrvata i Srba,a ti mozes da mantras sta god hoces.
  Drugo,jel' ti to meni drzis predavanje iz obrazovanja,ili se to meni pricinjava ? Zar si stvarno pomislio da je ta rijec "kom"napisana iz neznanja ? Ako jesi,onda tebi treba dodatno obrazovanje. Ako te vec kopka,tu sam rijec posudio iz filma "Balkan Expres,"cisto sprdnje radi .Pogledaj taj film,bice ti jasno.Bar se nadam.
  Odgovor

  Ime: Nikola Grad: Srbija
  15.02.2013 22:55
  Kod nas je bilo i viteza Džedaja, i kao religijska i kao nacionalna odrednica. Čudo jedno ove građanske slobode.
  Odgovor

  Ime: vuk Grad: ch
  12.02.2013 20:42
  Iz Wikipedije na bosanskom: "Prema popisu iz 1991. godine, BiH je imala 44% Bošnjaka, 31% Srba i 17% Hrvata..."
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  12.02.2013 22:57
  vuk @
  Bravo dedo-vuce ! Vidis kako ti nekada mozes dati tacan podatak.
  U bobu se slaze.Samo,trebao si navesti i ostale podatke . Kao npr.da se broj katolika u Bosni smanjio za 275 hiljada.Sa prijasnjih 760 hiljada pali su na 485 hiljada ,sto bi u postotcima iznosilo 12,6%.Stanje se promijenilo i kada su muslimani ipravoslavci u pitanju.Tako sada u Bosni ima 49,4% muslimana,a pravoslavaca 36,1% . Ali,posto je sad kasno,a sutra se putuje,ostavicemo to za kasnije.
  Odgovor

  Ime: vuk Grad: ch
  13.02.2013 14:19
  Letis nazad za Svedsku? Srecan let! A tamo vec legla socijala..
  Eeee, blago tebi.
  Odgovor

  Ime: vuk Grad: ch
  14.02.2013 20:22
  @jasar. Ma ne odnosi se to bolan na tebe. Nego to je vic za poslovicno samohvalisave Crnogorce, pa reko hajd da ti ispricam.
  Salim se, bio sam i ja ovde na socijali nekoliko godina, nisu mi dali da radim. Ni ja ne vozim sminkerskog BMW-a nego Nissana, a Volvo mi preskup... iako radim u Svici sa visokom strucnom spremom. A ne bi ni spurtao komsiji. Imam i ja stan u Hrasnom (domaci ga zovu Trg heroja).
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  14.02.2013 18:27
  vuk @
  Ja ne napisa nista slicno vuce.Samo sam odgovorio na tvoje zajedljivo pitanje,nista vise.Sta imam,i da li imam,to je moja licna stvar.
  PS. Ne preferiram BMW auta,ja sam vise za Volvo .
  Odgovor

  Ime: vuk Grad: ch
  14.02.2013 12:08
  jashar@ znas ti onaj oglas u crnogorskoj "Pobjedi"?
  " 25 godina, neozenjen, slobodan, zgodan, visok, nepusac, visokoobrazovan, posjedujem stan u Podgorici, BMW, jahtu i vikendicu u Budvi.
  Ne trazim nista, nego eto samo da se malo pohvalim" :)
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  13.02.2013 20:18
  vuce,znam da bi ti bio jako sretan da sam na toj socijali,ali na tvoju zalost,to mi nikada nije bilo potrebno.Situiran sam covjek,zahvaljujuci mojim roditeljima.Da ti ja sad nabrajam nekretnine koje posjedujem,nemam namjeru.Ispalo bi da se hvalim,a ne vidim ni neku svrhu da ti se ispovjedam.Nisi ti pop. Drzi se ti vuce svoje Svice,a ja svoje Svedske.Svi vuci siti,a ovce na broju !
  Odgovor

  Ime: Zlatko Grad: Tuzla,BiH
  12.02.2013 22:12
  Vucko

  1991 godine nije bilo odrednica nacionalnost "Bosnjak" vec Musliman...ALO strucnjak, prestani se provaljivat!!
  Odgovor

  Ime: vuk Grad: ch
  13.02.2013 14:42
  Citiram nemacku Wikipediju jer polazim od toga da su Nemci
  u pitanju Balkana neutralni i pouzdani i da im svako od nas veruje, a narocito vi. Ali vas ne interesuje istina nego mogucnost da mozete
  da bagatelisete neki istorijski podatak. Zato mi preporucujes ruske
  i srpske izvore. Ocigledno istorija vam ne ide u prilog, najradije bi zabranili istoriju.
  Odgovor

  Ime: vuk Grad: ch
  13.02.2013 11:17
  Zatrazi ispravku u Wikipediji na bosanskom jeziku. To su tvoji
  skrabali.
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  13.02.2013 13:23
  Tacno,mora se priznati . Tamo lijepo pise "Bosnjak"! To je vjerovatno pisao neki zeleni ublehas,neki Cericev rodjak ?
  Odgovor

  Ime: Zlatko Grad: Tuzla,BiH
  13.02.2013 13:22
  @Vuk

  Cudan si ti "NAS"!?... citiras njemacku wikipediju, bosnjacku...umjesto kako dolikuje turbo srbinu citiranje ruske wikipedije, web stranica NASI, 1389...da ti nisi ustvari njihov a ne nas?? :-))
  koga brija sta skraba...vec sto ti uporno se provaljujes citirajuci "skrabotine".
  Odgovor

  Ime: mihajlo cvijetic Grad: beograd
  12.02.2013 16:26
  Religijsku i konfesionalnu uredjenost i organizovanost BiH gospodin dr Mustafa Ceric dobro poznaje, vjerovatno sve to moze i problemski postaviti. Ako se ovome doda "crkveno odnosno institucionalno" organizovanje vjernika naroda BiH onda je sitacija jos kompleksnija. Samo jedan narod ima svoju crkvu dok ostala dva su drukcije organizovani, Hrvati koriste katolicke vjerske objekte a Bosnjaci islamske vjerske objekte /izvinjavam se svim komentatorima koji bi to preciznije definisali/. Sve su to kompleksna pitanja, a nisu ni malo jednostavna, koja na jednom nivou razvoja drzave i drustva se moraju elaborirati kako bi svi imali istu zastupljenost odnosno podrsku drzave.
  Gospodin dr Mustafa Ceric spada u grupu ljudi koji moze dati svoj doprinos da se uspostavi jedna "harmonija" u definisanju i resavanju svih problema iz ove oblasti bitisanja vjernika pa i gradjana BiH. On govori univerzalnim jezikom a to je jezik nake, zato ima zvanje, koje drugi trebaju da prepoznaju i uvaze.....
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  12.02.2013 20:08
  Bravo! Ja ovakvo pravoverno praznoslovlje nisam čuo još od referata SSOJ-e. Neumrli duh avangarde radničke klase...
  Odgovor

  Ime: mihajlo cvijetic Grad: beograd
  13.02.2013 08:37
  ... radnicke klase koja jedina stvara mir, a svi ga ostali namecu. Napisi nesto o cosicevskom maniru mocni Milivoje...
  Odgovor

  Ime: vuk Grad: ch
  12.02.2013 20:57
  Milivoje@ imas od mene podrsku, ni ja nista ne razumem, sta ovaj moj zemljak hoce da kaze. Cesto se bolje razume srpski-hrvatski nego srpski-srpski.
  Odgovor

  Ime: mihajlo cvijetic Grad: beograd
  13.02.2013 08:49
  Vuce iz organizovane Evrope, tebi je lako, kazu ako hoces da cujes izvorni srpski, moras da slusas ili citas hrvatski, mozda je tako a mozda i nije. Vukov Sabor, Hrvatski Sabor itd. .....
  Odgovor

  Ime: Zlatko Grad: Tuzla,BiH
  12.02.2013 16:10
  @Vuk

  Ceka malo...pa u isti dan ti ispravljas @Jasara koji kaze da ne postoje srbi vec pravoslavci U BiH..a sada isto tvrdis kao i on.

  Vuce- vuce jos su ti oci velike...kod tebe onaj vic ne prolazi :-))...iz teme u teme sve su ti oci vece.
  Odgovor

  Ime: vuk Grad: ch
  12.02.2013 20:28
  Zlatko@ Ma ja se malo salio. Nego odoh sad da navijam za mog ljubimca, gle cuda velikoga...Jasarovog zemljaka, Zlatana Ibrahimovica!
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  14.02.2013 08:00
  Ne samo sto mi je zemljak,nego mi je njegov otac Sefko veliki prijatelj . Redovno se susrecemo u gradu Malmö,gdje dugi niz godina zivi . Toliko o tome.
  Odgovor

  Ime: vuk Grad: ch
  14.02.2013 12:15
  jasar@ E pa pozdravi ga obozavatelja, strasnog vuka.
  Uzas, dade mu sudija crveni karton ni zasta. Pa ono nije bio ni faul.
  Nije Ibra kriv sto je jak k´o mljaze.
  Odgovor

  Ime: Nepoznata teologija
  12.02.2013 14:20
  Vucino
  Lupetas bez veze. U bivsoj Yu (pa i BiH) je veci jaz bio izmedju pravoslavaca i katolika nego izmedju muslimana i ovih dveju vjera.Zar Tudjman nije "ispratio" pravoslavce iz Hrvatske prema Srbiji i Bosni i Hercegovini. Zasto se pravoslavci iz Hrvatske ne vrate u svoju domovinu Hrvatsku.Bosna i Hercegovina je medjunarodno priznata kao drzava od Une,Save i Drine pa dole do Adriatika.Bosnajci nema potrebe da stvaraju svoju nacionalnu jer CITAVA BiH je njihova. Naravno i ostalih naroda i gradjana koji ovu drzavu dozivljavaju kao svoju domovinu.
  Odgovor

  Ime: vuk Grad: ch
  12.02.2013 20:48
  Pa ako je CITAVA BiH vasa, zasto onda stalno i uvolikom broju kukate?
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  12.02.2013 23:05
  vuk @
  A zar nije i vasa cijela BiH,vuce ? I otkud ti to,da mi stalno kukamo ?
  Mi ne kukamo, (nismo katolici)mi samo dizemo glas protiv podjele i razbijanja drzave.Mi ne kukako,nama je idealno u Bosni,ali nije drugima,i u tome je problem.
  PS.Ne odgovori ti meni,otkud najmnogobrojniji narod u Bosni manjina (teoloski gledano) ?
  Odgovor

  Ime: vuk Grad: ch
  13.02.2013 09:57
  Ne dajem dopunske casove iz matematike, pitaj Dzemala, on je
  odma skont´o. Kasno je za dizanje glasa, posle boja kopljem u trnje. Sto rekli Dalmatinci "sta jebilo-je bilo".
  Da je Sarajevo moje ne bih ga nakon 35 godina sa jednom najlon kesom u ruci napustio.
  Odgovor

  Ime: Džemal
  12.02.2013 14:18
  @VUK

  Vuče, ne osporavam kršćansko-hrišćansku "većinu", ali u tom mišljenju, ipak, nešto bode u oči.

  Što bi narod rekao "zlu ne trebalo" ili KAD ZATREBA.........po onoj dobro poznatoj; "Neprijatelj moga neprijatelja, je moj prijatelj".
  Baš tako mi zvuči tvoje razmišljanje, sada "sabiranje" kršćansko-hrišćanske populacije i prijateljstvo (kao protiteža muslimanima), pa se samo od sebe nameće pitanje; Zašto su, onda, Srbi ratovali i protiv Kršćana i etnički ih čistili isto kao i muslimane/Bošnjake?
  Mislim da ni sam ne znaš na to odgovora, ili znaš da su Srbi htjeli imat čistu srpsku državu u BH, pa pošto nije uspjelo sad bi mogla i zajednička Hrišćansko-kršćanska do prve prilike......., bar tako historija govori, a i tekući događaji u BH, pa i nedavni u Hrvatskoj i BH. Nije li to Vuče malo podlo?
  Odgovor

  Ime: vuk Grad: ch
  12.02.2013 20:36
  Džemal@ mnogi su hriscani ratovali protiv hriscana i muslimani protiv muslimana ( npr. siiti protiv sunita) ali to ne menja teoloski aspekt. Tvoj argument je na staklenim nogama.

  Ime: Sana
  12.02.2013 12:32
  ,,Evo,mi nećemo praviti svoju ekskluzivno nacionalnu državu,,,"kaže Cerić.Pošteno.Nije uspjelo.Kad nije,onda hoćemo ono što smo imali pa izgubili.A,šta će reći svim onim što su nestali,otišli van zemlje ili u zemlju?Možda Allah ima odgovor na sve.Bit će da je tako.
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  14.02.2013 11:44
  Liebe Sana,Allah odavno ne stanuje u Bosni ! Umjesto njega, imamo stotinjak "malih Allahica," i to je to !

  Ime: Markan Grad: Rotterdam
  12.02.2013 09:40
  Ceric je ekstremna desnica u Bosnaskih Muslimana i govori ono sto njihovi politicari ne smiju,ali misle.
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  12.02.2013 11:21
  Markan@
  Oni su male mace u usporedbi sa vama.
  Odgovor

  Ime: v Grad: v
  12.02.2013 12:47
  Ceric radi za KOS zadnjih 30 godina. On je onaj koji podvaljuje. Najveca podvala je u stvari kreieranje tzv. Bosnjacke nacije na tzv. Bosnjackom kongresu. Jedan od glavnih zadataka je bilo unistenje SFRJ a sada i BIH. BIH je drzava Bosanaca i Hercegovaca pa onda svih ostalih. U to ime vas pozivam da se na popisu izjasnite kao BIH gradjani - Bosanci i Hercegovci. Potrebna nam je 4 nacija koja bi kao u Svicarskoj odrzala balans.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  12.02.2013 19:13
  U sridu!
  Odgovor

  Ime: Don Kihot
  12.02.2013 13:25
  V -V
  Da gospodin Ceric radi za izmisljeni KOS -ne bi postojala fantomska "republika sumska" u BiH. Stari posteni Bosnjani -Bosnjaci su jedan od najstarijih naroda na Balkanu. Ako bi na popisu Bosnjaci bili Bosanci i Hercegovci /sto u principu nije lose/ BiH pravoslavci bi OPET bili BiH -Srbi odn BiH katolici
  PONOVO,BiH -Hrvati.BiH muslimani odn Bosnjacki korpus bi se ovime prepolovio na Bosnjake i one druge...Bosance i Hercegovce. Bosnjaci nisu unistili Jugoslaviju nego su to uradili veliko-Srbi, potpomognuti kasnije od veliko-Hrvata. Svi ostali u ovome su kolateralna steta.
  Odgovor

  Ime: Markan Grad: Rotterdam
  12.02.2013 12:36
  Jadan pokusaj skretanja teme u drugom pravcu.Ovdje se radi o Cericu i njegovim sljedbenicima koji zele BiH samo za Bosanske Muslimane,a za druge nema mjesta.Covjek koji negira Hercegovinu u Bosni i Hercegovini.Sta dalje reci?
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  13.02.2013 01:56
  Markan@
  Zar u tom Rotterdamu nema neka vecernja skola Markane ? Ako ima,trebao bi je posjetiti malo. Da se popravis bar u pisanju,ako ne mozes u netrpeljivosti prema jednom narodu,i prema sopstvenoj drzavi. Upamti vec jednom - bosanski muslimani se pise malim,a ne velikim slovom.To ne znas,a znas predlagati razgranicenje teritorija u Bosni !
  Odgovor

  Ime: Markan Grad: Rotterdam
  13.02.2013 22:48
  Ja nisam iz BiH,drugo moj pravopis je mozda malo zahrdjao samim tim da dugo zivim u inozemstvu.Trece to sve nema veze sa mojim argumentima koje ti olako odbacujes kao mrznju samo da mi ne bi morao odgovoriti validnim protuargumentom.
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  15.02.2013 07:29
  Zato sto valjda kao i svi ostali imam pravo na misljenje i na ispoljavanje istog.Da su Bosnjaci samo za bosnjacku BiH nije floskula vec cinjenica koju i sami Bosnjaci priznaju.Drugo ,tema nisam ja vec Ceric i njegova fasisticka ideologija.
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  14.02.2013 12:12
  Markan@
  Ako nisi iz Bosne,sto se toliko kvartas u njene probleme ? Ne mozes odoliti,a da "ne dosolis,"jel' tako ? O kojim "argumentima"ti govoris ? To sto ti smatras da muslimani "zele Bosnu samo za sebe,"nazivas argumentom !? Jad i cemer od "argumenta". Izbacio covjek notornu floskulu,i smatra da je ispravna,i istinita ! Umjes ti i bolje,Markane.
  Odgovor

  Ime: stipu ga nime Grad: r.sumska
  12.02.2013 18:47
  Markan@
  Nista,prekrsti se..i srklet ce te proci .
  Odgovor

  Ime: Markan Grad: Rotterdam
  13.02.2013 00:37
  Bosnjaci trenutno dozivljavaju vrhunac svog nacionalizma.Hoce li to zavrsiti kao sa srpskim nacionalizmom ostaje za vidjeti...
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  13.02.2013 11:20
  Markan@
  A sta je sa vasim nacionalizmom,"neda vas majka"? Sto ne argumentujes taj muslimanski nacionalizam ?Zadrzati cjelovitost drzave ti nazivas nacionalizmom,a to sto ti predlazes teritorijalno razgranicenje,to tebi nije nacionalizam i secesionizam ?? Idi bre,leci se !

  Ime: Pablo Neruda Grad: Evopska Unija
  12.02.2013 01:04
  Nejasno je zasto se podize nepotrebna halabuka oko gospodina dr Mustafe Cerica koji je potpuno u pravu. Usporedjivati dr Cerica sa kalemarom Cosicem je neumjesno.Gospodin Ceric nije (poput Cosica) pisao nikakve Memorandume sa osvajanje i
  okupiranje tudjih teritorija. Dr Ceric ne vredja druge narode i ne izrazava se pogrdno i vulgarno o njima kao sto to radi kalemar Cosic.Ceric ne govori o problemima Srbije i Hrvatske -nego o problemima svoje maticne domovine Bosne i Hercegovine i njegovog autohtonog naroda Bosnjaka. Bosnjaka koji nemaju svoju drzavu jer su u svojoj BiH "sabijeni" na podrucje od 30% drzavnog teritorija. U Crnoj Gori Crnogoraca ima 42% i imaju svoju citavu drzavu.U Makedoniji je slicno. U Bosni i Hercegovini gdje se smatra da Bosnjaka ima negdje izmedju 46-52 % od populacije su u svojoj maticnoj BiH drzavi postali manjinski narod dok manjinski su sa rezervnim domovinama u svojoj pozadini postali glavni i odlucujuci. Rijec je o korigiranju prava Bosnjaka u njihovoj BiH domovini. Posto su lideri politickih stranaka u BiH zauzeti trkom oko svojih fotelja ostaje da osobe poput gospodina Cerica iznesu svoje misljenje o onome sto tisti veci dio naroda.
  I o tome citavo vrijeme govori uvazeni gospodin dr Mustafa Ceric koji je izgleda od mnogih pogresno shvacen.
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  12.02.2013 09:07
  P.Neruda@
  Dragi prijatelju,problem nije toliko u tome,da li je Ceric u pravu ili nije. Problem je, sto je ex reis Ceric previse involviran u politici,a to mu nije struka.On se je davno trebao odluciti,da li ce muslimane u Bosni predstavljati kao Vrhovni vjerski poglavar,ili ce biti politicar ! Moras priznati,nije dobro,a ni pozeljno da se vjera zloupotrebljava i koristi u politicke svrhe. To bi trebalo da vazi za sve konfesije koje egzistiraju na prostoru Bosne i Hercegovine.

  Ime: LO Grad: virtuelni svijet
  12.02.2013 00:03
  izgleda je pocelo osvechivanje, i kasapljenje Cerica
  Komentari stranica of 2
      Naredni 
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.