Dostupni linkovi

Cene evropske, plate i penzije balkanske


Prizren, ilustracija
Prizren, ilustracija

Na osnovu najnovijih podataka Agencije za statistiku Kosova, prosečna neto plata na Kosovu u javnom sektoru je oko 440 eura mesečno. To važi za oko 82.000 zaposlenih u javnom sektoru, ali ne i za oko 222.000 onih koji rade u privatnom. Zvaničnih podataka o platama u privatnom sektoru nema, ali iz Nezavisnog sindikata privatnog sektora na Kosovu kažu da je ona nešto iznad 200 eura.

S druge strane, potrošačka korpa po osobi na Kosovu iznosi 116 eura mesečno, a mesečna potrošnja domaćinstva je 635 eura.

Arben Mustafa, radnik javnog sektora, kaže da je za njega nemoguće da pokrije troškove platom koju zarađuje.

“Plate su veoma niske a cene su previsoke. Kada bismo svi u porodici radili, bilo bi možda lakše, ali je teško kada samo jedna osoba radi”, kaže on.

Besa iz Prištine upoređuje cene danas sa onim od pre dve godine. Ona navodi da je podizanjem cena na Kosovu pala kupovna moć.

"Pre dve godine sa 100 eura mogao si da kupiš dosta hrane, a sada, sa istom tom sumom, to i nije moguće. Ako govorimo o odeći, naše cene se poređuju sa onima u zapadnim zemljama koje imaju veći životni standard“, kaže Besa.

Ndue Kalaj, predsednik Federacije javne administracije Kosova koja funkcioniše pod ujedinjenim sindikatima na Kosovu, kaže da ovakva plata ne pruža motivaciju niti je od dostojanstva za radnike Kosova.

Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

"Sa ovom sumom ne može se dočekati kraj meseca, ne može se osigurati egzistencija, hrana, i ne mogu se pokriti komunalne obaveze. To nije dovoljno ni za hranu i odeću. Pogotovo kada se tome doda porast inflacije, jer cene hrane i usluga potom svakodnevno rastu“, kaže Kalaj.

I stručnjaci ekonomskih pitanja smatraju da je prosečna plata na Kosovu najniža u regionu, a da se država može smatrati najskupljom.

Musa Limani, stručnjak ekonomskih pitanja, navodi da se plata radnika treba određivati na osnovu nivoa cena.

“Otprilike, prosečna plata na Kosovu u odnosu na cene zapravo odgovara minimalnoj plati i zato narod ne može da priušti dnevne, nedeljne ili mesečne troškove. A pored toga, na Kosovu postoji još jedna pojava a to su potrošački krediti, što govori da su plate na Kosovu mnogo niže u odnosu na životni standard“, kaže Limani.

Na osnovu podataka Agencije za statistiku, oko 50 posto domaćinstava na Kosovu dva ili više puta godišnje nije uspelo da na vreme plati komunalije.

Što se penzionera tiče, oko 113.000 penzionera mesečno prima staračku penziju u visini od 75 eura mesečno, dok oko 35.000 koji su tokom radnog staža plaćali penzioni doprinos, prima oko 140 eura mesečno.

Građani se porastu plate ili penzije mogu nadati uglavnom kada su izbori na pomolu, kao što je to bilo početkom ove godine, kada su plate u javnom sektoru i penzije povećane za 25 posto.

XS
SM
MD
LG