Utorak, 06. oktobar/listopad 2015, 03:49 CET

Srbija

Čekaju li Srbiju prevremeni izbori i Vučić kao novi premijer

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić
Hoće li Srbija ove godine ponovo ići na izbore? Srpska napredna stranka, noseći stub vladajuće koalicije, na to pitanje ne daje jasan odgovor, njeni manji partneri u vlasti uveravaju da izbora neće biti jer navodno nema ni razloga za njih, ali poznavaoci srpske partijske scene nisu uopšte sigurni u to.
 
Povodom upornih spekulacija da će ove godine biti prevremenih izbora i tvrdnji nekih medija da je prvi čovek Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić doneo konačnu odluku da ih raspiše u aprilu ili u septembru, poslanica Srpske napredne stranke i članica Predsedništva te partije Jadranka Joksimović za Radio Slobodna Evropa kaže:
 
"Verujem da izbora neće biti sve dotle dok politika ove Vlade, koju je promovisala pre svega Srpska napredna stranka, kao okosnica vlade, bude imala podršku u vladi. Onog trenutka kada to ne bude više tako, onda bi trebalo da se ide na izbore, a ja ne verujem da će to biti ove godine. Naravno, u izbornoj kampanji smo stalno, ali ne vidim da bi to trebalo ove godine da se desi ".
 
Lideri manjih partijskih aktera u vladi takođe tvrde da je koalicija stabilna i da ne vide nikavu potrebu za održavanjem vanrednih izbora, ali se, ipak, čini da se u redovima Socijalističke partije Srbije i Ujedinjenih regiona Srbije može osetiti strepnja od novih izbora. Oni bi, nema nikakve sumnje u to, po ove dve stranke, pogotovo po „regionalce“ svakako bili visoko rizični, pa će Mlađan Dinkić izjaviti, verovatno projektujući svoje političke preferencije, da je verovatnoća da se izbori održe ravna jednom promilu.
 
Ni premijer Ivica Dačić, kome su naprednjaci, kao “kingmejkeru”, post predsednika vlade morali ponuditi da bi došli na vlast, takođe nije za nove izbore; naime, iako njegova stranka ne stoji loše, teško je verovati da bi u novoj postizbornoj podeli karata, u okolnostima Vučićeve enromno narasle popularnosti na talasu galopirajuće antikorupcijske čistke, opet bio predsednik vlade.

Talas popularnosti
 
Sagovornici Radija Slobodna Evropa i dobri poznavaoci srpske političke scene, smatraju, međutim, da su vanredni izbori ove godine i te kako izgledan scenario. Naprednjaci i njihov lider Aleksandar Vučić svakako bi ih iskoristili da kapitalizuju dobar rejting, odnosno, da otklone mogućnost da ih manji partneri ucenjuju, kaže za Radio Slobodna Evropa Slaviša Orlović, profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu.
 
Vlada SrbijeVlada Srbije
x
Vlada Srbije
Vlada Srbije
“Znamo da je ova vlada sklepana na brzinu, sa akterima koji su prethodno jedni druge optuživali i jedni drugima pretili hapšenjem ako dođu na vlast. I sada ima dosta elemenata koji su sve vreme na granici konflikta, kao što je zadiranje u ozbiljniju borbu protiv korupcije koja bi dotakla i neke aktere iz same vlade ili sa njima povezane firme”, ocenjuje ovaj analitičar, a na pitanje da li je glavni motiv prevremenih izbora, konsolidovanje SNS-a i jačanje Vučića slabljenjem Dačića, ovako odgovora:
 
“To je jedan od razloga. Naime, u postojećoj preraspodeli moći mislim da prvi potpredsednik Vučić nema probleme sa Dačićem, možda je pre obrnuto, tako da sama ta činjenica izvučena iz konteksta nije dovoljna, ali u kontekstu ukupnih razloga i taj je jedan od”.
 
I politički analitičar Vladimir Goati veruje u opciju vanrednih parlamentarnih izbora koji bi doveli do adekvatnije podele najvažnijih uloga u novoj vladi.
 
“Jasno je da Srpska napredna stranka želi da na ovom talasu popularnosti obezbedi veći uticaj, da kvantifikuje tu svoju nadmoć, bez takvih koncesija da čovek iz neke druge stranke bude premijer. Verovatno je težnja predsednika SNS-a da to i personalizuje, da bude nosilac liste i da postigne bolji rezultat a, konsekventno, i bolju i drugačiju podelu unutar nove koalicije. SNS bi imala mnogo robusniju većinu, ali je jasno da bi i sledeća vlada bila koaliciona jer nema šanse da ijedna partija dobije apsolutnu većinu”, kaže Goati.
 
Aleksandar Vučić, prema svim vox populi sondažama apsolutno najpopularniji političar u Srbiji, udarcem prevremenih izbora ubio bi nekoliko muva. Verovatno bi sam seo na premijersku stolicu, imao daleko neprikosnoveniju većinu u parlamentu, ne bi ga ucenjivali manji partneri u vladi, pa bi antikorupcijskom metlom mogao čistiti u svačijem dvorištu, a, kako ukazuje Goati, bila bi to i šansa da se legitimizuje kao novi lider izlaskom iz senke aktuelnog predsednika Srbije, na krilima čije predsedničke pobede je sa SNS-om i došao na vlast.

Branka Trivić

trivicb+yahoo.com

Diplomirala na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, na Odseku za međunarodne odnose. Radila kao novinar i urednik u Informativnom i Kulturnom programu Radio-televizije Beograd od 1983. do 1992. Za RSE radi od decembra 1993. godine.

Ovaj forum je zaključen
Sortiranje komentara
Komentari
     
Ime: beli Grad: usa
08.01.2013 23:45
Izbori posle Juna. Ova vlada je neprirodna. SNS u boljoj poziciji sada zbog razora u DS. Ako ne bude nekvih trzavica do tada mogu da osvoje do 40% glasova.
Odgovor

Ime: kalimero
09.01.2013 14:41
Znaci, slika se polako kristalizuje... Uostalom to je bio i jedini cilj svevisnjeg pajaca vucica i njegove "postene" kompanije... Cirkusantska predstava nazvana borba protiv korupcije i kriminala je ustvari samo borba za samovlast. Hajka i gromoglasna hapsenja... sve je to samo unapred i dobro proracunat scenario "postene" sns bagre... Ne sumnjam u to da ce pohapseni likovi biti i osudjeni... sve je to zarad pohlepe za samovlascu, tojest skupljanje predizbornih poena da bi se ostvarila velika vecina za samovlast i diktaturu... a kad se ta "prednost" stekne, slede novi prevremeni izbori na kojem se overava samovlast... i onda stupa na snagu master-diplomac zvani preCednik, i dolazi do amnestije osudjenih, isto tako kao sto je vec i za ovo kratko vreme svoje vladavine oslobodjivao kriminalce. I pojeo vuk magarca, zaboravlja se na gromoglasnu, teatralnu borbu protiv korupcije i kriminala, i krece nova pljacka ove jadne banana drzave...I sve to u kooperaciji primitivne, neobrazovane "patrijotske" populacije koji ce samovlast "postene" sns bagre overiti svojim glasovima...Ali neka im je na zdravlje!... Sve ima svoj kraj, pa tako ni njihova nece goreti do zore...Ali dotle neka samo uzivaju... Jos jednom na zdravlje!

Poslušajte: Program za Srbiju

Galerija

Fotogalerija Karikature Predraga Koraksića Coraxa

Jedan od najprepoznatljivijih karikaturista u Srbiji Predrag Koraksić Corax stalni je saradnik Radija Slobodna Evropa i jednom sedmično objavljujemo njegov komentar političkog života Srbije bez reči.

Gaf nedelje

Audio Gaf nedelje: Nit' Ruzvelt, nit' Nikson

Ako bi želeli da sažmemo, iz Vašingtona je doneta afera od milja nazvana "vojvođanski Votergejt". A da bi vam jasnije bilo pratite trag od sestre jedne ministarke, čak i ako zanemarite zeta, dolazite do prisluškivanja. Samo ne pitajte ko koga tu reketira
Dalje/More

Srpski s mukom

Pančić: Vučićevi regionalni frontovi ili proširenje područja drame

Bog i Vučić - nadamo se - znaju zašto je baš ovaj mesec toliko značajan i presudan, no još važnije od toga je da li u ponašanju vlasti uopšte ima nekog sistematskog „nauma“, piše Teofil Pančić
Dalje/More
Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Prva epizoda - Kiseljaki
|| 0:00:00
...  
 
X
05.10.2015
RSE u suradnji sa The National Endowment for Democracy (NED) emitira TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je prva epizoda sedmog ciklusa Serijala koja govori o mladima Kiseljaka. Voditeljica i moderatorica je Remi, članica zagrebačkog benda Elemental. Producent je Mebius film iz Sarajeva.

Peti oktobar: DS - Evropska politika je naša

Petnaesta godišnjica petooktobarskih promena protekla je danas u Srbiji bez mnogo pompe, a ovaj događaj se najčešće analizira kroz prizmu tekovina 5. oktobra.

Turska i Brisel različito o izbeglicama

EU poručuje da protok izbjeglica preko Turske mora pod hitno da stane, dok turski predsjednik ističe da se od njegove zemlje ne može praviti "sabirni centar" za izbjeglice.

Postignut dogovor o TPP-u

SAD, Japan i još 10 zemalja pacifičkog regiona postigli su dogovor o krupnom trgovinskom sporazumu, koji će smanjiti trgovinske barijere i postaviti komercijalne standarde za 40 odsto svetske ekonomije.