Nedjelja, 01. maj/svibanj 2016, 06:16 CET

  Srbija

  Čekaju li Srbiju prevremeni izbori i Vučić kao novi premijer

  Aleksandar Vučić
  Aleksandar Vučić
  Hoće li Srbija ove godine ponovo ići na izbore? Srpska napredna stranka, noseći stub vladajuće koalicije, na to pitanje ne daje jasan odgovor, njeni manji partneri u vlasti uveravaju da izbora neće biti jer navodno nema ni razloga za njih, ali poznavaoci srpske partijske scene nisu uopšte sigurni u to.
   
  Povodom upornih spekulacija da će ove godine biti prevremenih izbora i tvrdnji nekih medija da je prvi čovek Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić doneo konačnu odluku da ih raspiše u aprilu ili u septembru, poslanica Srpske napredne stranke i članica Predsedništva te partije Jadranka Joksimović za Radio Slobodna Evropa kaže:
   
  "Verujem da izbora neće biti sve dotle dok politika ove Vlade, koju je promovisala pre svega Srpska napredna stranka, kao okosnica vlade, bude imala podršku u vladi. Onog trenutka kada to ne bude više tako, onda bi trebalo da se ide na izbore, a ja ne verujem da će to biti ove godine. Naravno, u izbornoj kampanji smo stalno, ali ne vidim da bi to trebalo ove godine da se desi ".
   
  Lideri manjih partijskih aktera u vladi takođe tvrde da je koalicija stabilna i da ne vide nikavu potrebu za održavanjem vanrednih izbora, ali se, ipak, čini da se u redovima Socijalističke partije Srbije i Ujedinjenih regiona Srbije može osetiti strepnja od novih izbora. Oni bi, nema nikakve sumnje u to, po ove dve stranke, pogotovo po „regionalce“ svakako bili visoko rizični, pa će Mlađan Dinkić izjaviti, verovatno projektujući svoje političke preferencije, da je verovatnoća da se izbori održe ravna jednom promilu.
   
  Ni premijer Ivica Dačić, kome su naprednjaci, kao “kingmejkeru”, post predsednika vlade morali ponuditi da bi došli na vlast, takođe nije za nove izbore; naime, iako njegova stranka ne stoji loše, teško je verovati da bi u novoj postizbornoj podeli karata, u okolnostima Vučićeve enromno narasle popularnosti na talasu galopirajuće antikorupcijske čistke, opet bio predsednik vlade.

  Talas popularnosti
   
  Sagovornici Radija Slobodna Evropa i dobri poznavaoci srpske političke scene, smatraju, međutim, da su vanredni izbori ove godine i te kako izgledan scenario. Naprednjaci i njihov lider Aleksandar Vučić svakako bi ih iskoristili da kapitalizuju dobar rejting, odnosno, da otklone mogućnost da ih manji partneri ucenjuju, kaže za Radio Slobodna Evropa Slaviša Orlović, profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu.
   
  Vlada SrbijeVlada Srbije
  x
  Vlada Srbije
  Vlada Srbije
  “Znamo da je ova vlada sklepana na brzinu, sa akterima koji su prethodno jedni druge optuživali i jedni drugima pretili hapšenjem ako dođu na vlast. I sada ima dosta elemenata koji su sve vreme na granici konflikta, kao što je zadiranje u ozbiljniju borbu protiv korupcije koja bi dotakla i neke aktere iz same vlade ili sa njima povezane firme”, ocenjuje ovaj analitičar, a na pitanje da li je glavni motiv prevremenih izbora, konsolidovanje SNS-a i jačanje Vučića slabljenjem Dačića, ovako odgovora:
   
  “To je jedan od razloga. Naime, u postojećoj preraspodeli moći mislim da prvi potpredsednik Vučić nema probleme sa Dačićem, možda je pre obrnuto, tako da sama ta činjenica izvučena iz konteksta nije dovoljna, ali u kontekstu ukupnih razloga i taj je jedan od”.
   
  I politički analitičar Vladimir Goati veruje u opciju vanrednih parlamentarnih izbora koji bi doveli do adekvatnije podele najvažnijih uloga u novoj vladi.
   
  “Jasno je da Srpska napredna stranka želi da na ovom talasu popularnosti obezbedi veći uticaj, da kvantifikuje tu svoju nadmoć, bez takvih koncesija da čovek iz neke druge stranke bude premijer. Verovatno je težnja predsednika SNS-a da to i personalizuje, da bude nosilac liste i da postigne bolji rezultat a, konsekventno, i bolju i drugačiju podelu unutar nove koalicije. SNS bi imala mnogo robusniju većinu, ali je jasno da bi i sledeća vlada bila koaliciona jer nema šanse da ijedna partija dobije apsolutnu većinu”, kaže Goati.
   
  Aleksandar Vučić, prema svim vox populi sondažama apsolutno najpopularniji političar u Srbiji, udarcem prevremenih izbora ubio bi nekoliko muva. Verovatno bi sam seo na premijersku stolicu, imao daleko neprikosnoveniju većinu u parlamentu, ne bi ga ucenjivali manji partneri u vladi, pa bi antikorupcijskom metlom mogao čistiti u svačijem dvorištu, a, kako ukazuje Goati, bila bi to i šansa da se legitimizuje kao novi lider izlaskom iz senke aktuelnog predsednika Srbije, na krilima čije predsedničke pobede je sa SNS-om i došao na vlast.

  Branka Trivić

  trivicb+yahoo.com

  Diplomirala na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, na Odseku za međunarodne odnose. Radila kao novinar i urednik u Informativnom i Kulturnom programu Radio-televizije Beograd od 1983. do 1992. Za RSE radi od decembra 1993. godine.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: beli Grad: usa
  08.01.2013 23:45
  Izbori posle Juna. Ova vlada je neprirodna. SNS u boljoj poziciji sada zbog razora u DS. Ako ne bude nekvih trzavica do tada mogu da osvoje do 40% glasova.
  Odgovor

  Ime: kalimero
  09.01.2013 14:41
  Znaci, slika se polako kristalizuje... Uostalom to je bio i jedini cilj svevisnjeg pajaca vucica i njegove "postene" kompanije... Cirkusantska predstava nazvana borba protiv korupcije i kriminala je ustvari samo borba za samovlast. Hajka i gromoglasna hapsenja... sve je to samo unapred i dobro proracunat scenario "postene" sns bagre... Ne sumnjam u to da ce pohapseni likovi biti i osudjeni... sve je to zarad pohlepe za samovlascu, tojest skupljanje predizbornih poena da bi se ostvarila velika vecina za samovlast i diktaturu... a kad se ta "prednost" stekne, slede novi prevremeni izbori na kojem se overava samovlast... i onda stupa na snagu master-diplomac zvani preCednik, i dolazi do amnestije osudjenih, isto tako kao sto je vec i za ovo kratko vreme svoje vladavine oslobodjivao kriminalce. I pojeo vuk magarca, zaboravlja se na gromoglasnu, teatralnu borbu protiv korupcije i kriminala, i krece nova pljacka ove jadne banana drzave...I sve to u kooperaciji primitivne, neobrazovane "patrijotske" populacije koji ce samovlast "postene" sns bagre overiti svojim glasovima...Ali neka im je na zdravlje!... Sve ima svoj kraj, pa tako ni njihova nece goreti do zore...Ali dotle neka samo uzivaju... Jos jednom na zdravlje!

  Poslušajte: Program za Srbiju

  Galerija

  Fotogalerija Karikature Predraga Koraksića Coraxa

  Jedan od najprepoznatljivijih karikaturista u Srbiji Predrag Koraksić Corax stalni je saradnik Radija Slobodna Evropa i jednom sedmično objavljujemo njegov komentar političkog života Srbije bez reči.

  Srpski s mukom

  Pančić: Gužva na listiću

  Šta god da nas čeka, bolje je da dođe što pre. Posle ove nedelje, kao ni posle prethodnih izborih nedelja u prethodnih četvrt veka, niko u Srbiji neće imati izgovor da nije imao mogućnosti da bira i da se pita, piše u kolumni Teofil Pančić
  Dalje/More
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.

  Program u biblioteci razvija kreativost kod dece

  Djeca iz predgrađa Vašingtona Aleksandrije učestvuju u programu pod nazivom “STEAMtivity”, koji je dijelom finansiran zahvaljujući donaciji Američkog udruženja biblioteka i kompanije Dizni...

  Černobil kao egzotična turistička destincaija

  Svake godine hiljade turista posete Černobil, a broj zainteresovanih postojano raste, a oni koji su ga obišli, slažu se da je poseban, jer je to jedino mesto na planeti na kojem se takozvani Sudnji dan - već odigrao...

  Naučnici ne odustaju od nukelarne fuzije

  Novi direktor projekta ITER, francuski fizičar i hemičar dr Bernar Bigo kaže da je reaktor najzad na putu da bude dovršen... njegovo sastavljanje bi moglo da bude završeno do 2025, dok bi prvi eksperimenti mogli da počnu 2028. godine...