Dostupni linkovi

Bandiću određen pritvor od mjesec dana


Milan Bandić, ilustrativna fotografija
Milan Bandić, ilustrativna fotografija

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić provest će sljedećih 30 dana u zagrebačkom zatvoru Remetinec. Tako je odlučio sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda Zdenko Posavec nakon sedmosatnog istražnog ročišta.

Razlog za određivanja pritvora je mogućnost utjecaja na svjedoke i opasnost od ponavljanja kaznenog djela. Antikorupcijski odjel Državnog odvjetništva USKOK Bandića tereti za zloupotrebu položaja i ovlasti, utaju poreza i trgovanje utjecajem.

Tridesetodnevni pritvor određen je i za ostalih deset osumnjičenih – redom Bandićeve bliske suradnike iz Gradskog poglavarstva Grada Zagreba, ali i za Bandićevog dugogodišnjeg najbližeg suradnika Slobodana Ljubičića.

Ljubičić je pred koju godinu zbog sve očitijih malverzacija sa zemljištem otišao iz gradske uprave, ali ga je Bandić nakon najnovijeg reizbora za gradonačelnika vratio i to na mjesto predsjednika Uprave Zagrebačkog holdinga, megafirme koja okuplja sva zagrebačka komunalna poduzeća. I svima njima razlog za određivanje pritvora je isti - mogućnost utjecaja na svjedoke i opasnost od ponavljanja kaznenog djela.

Jedini od 12 osumnjičenih koji se „izvukao“ od jednomjesečnog pritvora je poduzetnik Petar Pripuz, kojem je prihvaćena ponuda da bude pušten na slobodu uz jamčevinu od milijun eura. Međutim, dok ne dostavi novac – vjerojatno sutra – i on će prespavati u Remetincu.

Pripuza se tereti da je s Bandićem i Ljubičićem bez natječaja dogovorio posao odvoza krupnog otpada, čime je grad oštećen za cca 300.000 eura. On je direktor i 48-postotni vlasnik tvrtke CIOS koja se bavi otpadom i reciklažom, a koja je prisutna u više država nastalih raspadom Jugoslavije.

Mediji navode da je još osam osumnjičenika ponudilo jamčevinu, ali samo njemu je prihvaćena. To je vjerojatno rezultat moći uvjeravanja njegovog odvjetnika Ante Nobila, koji je danas doletio iz Muenchena, gdje je branio Josipa Perkovića optuženog za naređivanje udbaške egzekucije jednog hrvatskog emigranta.

Nobilo je u vrlo ozbiljnim nekretninskim poslovima s Pripuzom, a početkom dvijetisućitih bio je jedan od branitelja na suđenju tzv. „zločinačkoj organizaciji“ kriminalaca, gdje je jedan od optuženika bio i Pripuzov brat, pa je očito procijenio da je potrebniji u Zagrebu nego u Muenchenu.

Odvjetnici osumnjičenika najavljuju žalbu, za koju imaju rok od tri dana dana. Mogućnost žalbe ima i USKOK.

Kroz remetinečki zatvor od god. 2008. prolaze mnoge zvijezde tranzicijske Hrvatske - ministri, bankari, poslovni ljudi i sportaši. Najpoznatije ime zasigurno je bivši hrvatski premijer i bivši šef HDZ-a Ivo Sanader, kojem se za razne korupcijske afere i dalje sudi.

Osumnjičenicima iz akcije“Agram“ - kakvo je bilo kodno ime ove policijsko-tužiteljske akcije – u Remetincu sigurno neće biti dosadno.

XS
SM
MD
LG