Dostupni linkovi

Čačanska banka se seli u Beograd, radnici strahuju od gubitka posla


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Centrala Čačanske banke preseliće se iz Čačka u Beograd, odlučili su novi vlasnici iz turske ’’Halk banke’’. Veliki broj zaposlenih strahuje da će zbog toga ostati bez posla. U lokalnoj javnosti se smatra da će izmeštanje banke u glavni grad naneti ogroman udarac za ionako posrnulu privredu Čačka.

Službenicima banke prosleđeni su upitnici u kojima, pod imenom i prezimenom, treba da se izjasne da li su spremni da napuste Čačak i da rade u Beogradu. Postavljene su četiri opcije za odgovor: sigurno da, verovatno da, verovatno ne i sigurno ne. Prema saznanjima RSE, oko 65 odsto zaposlenih izrazilo je spremnost da napusti Čačak. Niko od njih nije želeo da govori u mikrofon, ali su nam rekli da bi preseljenje u Beograd prihvatili zbog straha od otkaza.

Prema rečima zamenika gradonačelnika Čačka Radenka Lukovića, koji je učestvovao u razgovorima sa menadžmentom iz Turske, novi vlasnici pripremili su odgovarajući socijalni program za sve koji, eventualno, budu ostali bez posla.

„Oni su rekli da niko neće ostati nezbrinut. Oni koji ne budu radno angažovani dobiće neki vid otpremnine“, otkriva Luković.

Ekonomista Dragan Vučetić iz DS smatra da će preseljenje banke u glavni grad naneti ogroman udarac za privredu Čačka, koja je, kako kaže, inako na kolenima.

„Grad Čačak prvo gubi na imidžu, jer jedna firma odlazi. Drugo, gubi na sredstvima. Jer, da ne zaboravimo, od poreza na zarade u Čačak se vraća 80 odsto od onoga što se ubira od poreza. Ako radnici ne prihvate da odu u Beograd i budu proglašeni tehnološkim viškovima, grad Čačak će imati znatno manje para nego što je do sada imao u svom budžetu“, navodi Vučetić.

Boško Obradović iz Dveri postavlja pitanje ko će nakon preseljenja centrale Čačanske banke servisirati lokalnu privredu i poljoprivredu.

„Ne govorim samo o budžetskim prihodima koji se gube, o radnim mestima koja se gube, o izmeštanju centra i privredne aktivnosti jedne značajne banke. Govorim o sveukupnom krahu ideje Čačanske banke, koja je napravljena pre mnogo decenija kao servis lokalne privrede i poljoprivrede.“

Nezadovoljni su i Čačani.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:36 0:00
Direktan link

S druge strane, Radenko Luković kaže da je izvesno da će Čačak ostati bez prihoda od poreza na zarade, ali smatra da dolazak jedne ozbiljne banke iz Turske može predstavljati novu šansu za razvoj grada i okoline.

„Čačanska banka je prepoznatljiva kao regionalna banka i apsolutno je to signal za investitore iz Turske da dođu u Čačak. Banka znači sigurnost za partnere iz zemlje iz koje je poreklo te banke. Slobodno mogu reći da je sve ovo nova šansa za grad kada je u pitanju njegov razvoj“, ocenjuje Luković.

XS
SM
MD
LG