Četvrtak, 26. novembar/studeni 2015, 06:05 CET

Popularna nauka

Bugarska: Otkriven najstariji prahistorijski grad u Evropi

Jedno od nalazišta u Bugarskoj, ilustrativna fotografija
Jedno od nalazišta u Bugarskoj, ilustrativna fotografija
Arheolozi u Bugarskoj saopćili su da su otkrili najstariji prahistorijski grad pronađen do danas u Evropi. Smatra se da je to utvrđeno naselje, u blizini današnjeg grada Provadia, bilo važan centar za proizvodnju soli.

Njegovo otkriće u sjeverozapadnoj Bugarskoj moglo bi objasniti nalazak velike gomile zlata u blizini tog mjesta prije 40 godina.

Arheolozi vjeruju da je u gradu živjelo oko 350 stanovnika i da datira iz vremena između 4.700 i 4.200 godina prije Hrista.

To je bilo oko 1.500 godina prije nastanka drevne grčke civilizacije.

Mještani su prokuhavali vodu iz obližnjeg potoka i koristili su je za stvaranje blokova soli, kojima su kasnije trgovali i čuvali meso.

Sol je u ta vremena bila dragocijena roba, dok eksperti tvrde da bi to moglo pomoći u objašnjavanju velikih odbrambenih zidina koje okružuju grad.

Tokom iskopavanja na lokaciji, započetih 2005. godine, također su otkriveni ostaci dvije dvospratne kuće, niz lokacija koroštenih za obavljanje rituala, kao i dijelovi odbrambenih struktura.

Mala nekropola otkrivena je na istoj lokaciji u ovoj godini i još je istražuju arheolozi.

"Ovo nije grad nalik na grčke gradove-države, stari Rim ili na srednjovjekovna naselja, jer arheolozi se slažu da je stvoren u petom mileniju prije Hrista", izjavio je Vasil Nikolov, istraživač iz bugarskog Nacionalnog instituta za arheologiju AFP-u.

Arheolog Krum Bačvarov iz instituta izjavio je da je posljednje otkriće "izuzetno zanimljivo".

"Goleme zidine oko naselja, koje su veoma visoke i izgrađene od kamenih blokova, nešto su neviđeno na praistorijskim lokacijama u jugoistočnoj Evropi do sada", izjavio je on za AFP.

Slični rudnici soli u blizini bosanskog grada Tuzle i Turde u Rumuniji pomogli su u dokazivanju postojanja brojnih civilizacija koje su također iskopavale bakar i zlato u karpatskim i balkanskim planinama tokom istog vremenskog perioda.
Ovaj forum je zaključen
Komentari
     
Nema komentara u ovom forumu. Budite prvi i dodajte komentar.
Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Četvrta epizoda - Brčkoi
|| 0:00:00
...  
 
X
22.11.2015
RSE u saradnji sa National Endowment for Democracy emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je četvrta epizoda osmog ciklusa Serijala koja govori o mladima u Brčkom. Voditeljica i moderatorica je Remi. Producent je Mebius film iz Sarajeva.