Ponedjeljak, 08. februar/veljača 2016, 22:03 CET

  Popularna nauka

  Bugarska: Otkriven najstariji prahistorijski grad u Evropi

  Jedno od nalazišta u Bugarskoj, ilustrativna fotografija
  Jedno od nalazišta u Bugarskoj, ilustrativna fotografija
  Arheolozi u Bugarskoj saopćili su da su otkrili najstariji prahistorijski grad pronađen do danas u Evropi. Smatra se da je to utvrđeno naselje, u blizini današnjeg grada Provadia, bilo važan centar za proizvodnju soli.

  Njegovo otkriće u sjeverozapadnoj Bugarskoj moglo bi objasniti nalazak velike gomile zlata u blizini tog mjesta prije 40 godina.

  Arheolozi vjeruju da je u gradu živjelo oko 350 stanovnika i da datira iz vremena između 4.700 i 4.200 godina prije Hrista.

  To je bilo oko 1.500 godina prije nastanka drevne grčke civilizacije.

  Mještani su prokuhavali vodu iz obližnjeg potoka i koristili su je za stvaranje blokova soli, kojima su kasnije trgovali i čuvali meso.

  Sol je u ta vremena bila dragocijena roba, dok eksperti tvrde da bi to moglo pomoći u objašnjavanju velikih odbrambenih zidina koje okružuju grad.

  Tokom iskopavanja na lokaciji, započetih 2005. godine, također su otkriveni ostaci dvije dvospratne kuće, niz lokacija koroštenih za obavljanje rituala, kao i dijelovi odbrambenih struktura.

  Mala nekropola otkrivena je na istoj lokaciji u ovoj godini i još je istražuju arheolozi.

  "Ovo nije grad nalik na grčke gradove-države, stari Rim ili na srednjovjekovna naselja, jer arheolozi se slažu da je stvoren u petom mileniju prije Hrista", izjavio je Vasil Nikolov, istraživač iz bugarskog Nacionalnog instituta za arheologiju AFP-u.

  Arheolog Krum Bačvarov iz instituta izjavio je da je posljednje otkriće "izuzetno zanimljivo".

  "Goleme zidine oko naselja, koje su veoma visoke i izgrađene od kamenih blokova, nešto su neviđeno na praistorijskim lokacijama u jugoistočnoj Evropi do sada", izjavio je on za AFP.

  Slični rudnici soli u blizini bosanskog grada Tuzle i Turde u Rumuniji pomogli su u dokazivanju postojanja brojnih civilizacija koje su također iskopavale bakar i zlato u karpatskim i balkanskim planinama tokom istog vremenskog perioda.
  Ovaj forum je zaključen
  Komentari
       
  Nema komentara u ovom forumu. Budite prvi i dodajte komentar.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda - Bijeljinai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  08.02.2016
  RSE u saradnji sa The National Endowment for Democracy emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novoj sezoni od 52 epizode, čija je središnja tema nasilje sa kojim se mladi suočavaju, tolerancija, ljudska prava, druga epizoda govori o mladima u Bijeljini. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.