Petak, 29. april/travanj 2016, 16:03 CET

  Bosna i Hercegovina

  Budžetski korisnici u RS protestovali zbog smanjenja plata

  Protest budžetskih korisnika u RSi
  X
  30.11.2012
  Zaposleni u javnoj upravi, prosvjeti, policiji, pravosuđu i zdravstvu RS protestovali su u Banjaluci zbog najavljenog smanjenja plata za deset posto u idućoj godini. RSE Video, 30.11.2012., autor: Erduan Katana
  Protest budžetskih korisnika u RS
  U Banjaluci je u petak nekoliko hiljada radnika koji se nalaze na budžetu prolazilo uz zvižduke pored zgrade Vlade RS, koja planira da im naredne godine smanji plate za 10 posto.

  Protest je krenuo iz banjalučkog parka Mladen Stojanović, a nezadovoljni novim kresanjem plate, radnici iz pet granskih sindikata, okupljenih u Uniju sindikata budžetskih korisnika, prošetali su i banjalučkim ulicama pored zgrade Vlade i Narodne skupštine.

  U obraćanju u parku, predsjednik Sindikata uprave Tomislav Vrhovac upitao je Vladu kakvu to vodi socijalnu politiku kada svaki put kad zapne za pare, smanju plate radnicima:

  „Dokle tako, gospodo? Dokle? Nećemo dozvoliti da nam ovo još jednom uradite. Nećemo dozvoliti da nam srozate dostojanstvo. Od čega ljudi sda žive danas?  Od onoga što im vi dijelite!“

  Radnici sa kojim smo razgovarali kažu da je dosta vladine bahatosti i poručuju da se sa smanjenim platama neće moći živjeti:

  „Nek se oni prvo odreknu za primjer građanima, a onda će vjerovatno i građani biti poslušni i dobri i odreći se nekog dijela. Ali oni bi trebali bitzi uzor građanima, a ne njima građani.“

  „Ovo smanjenje bi jako uticalo na moj kućni budžet i na budžet mojih kolega.“

  (FOTOGALERIJA: Protest budžetskih korisnika)


  Bužetski radnici dobili su podršku i jednog dijela građana Banjaluke.

  Dok je trajao protest, u svim institucijama uprave, sudstva i policije na jedan sat su bili zatvoreni svi šalteri i učionice. Jedino od ovog vida protesta izuzeti su bili zdravstveni radnici.

  Predsjednik RS Milorad Dodik, kao i entitetski premijer Aleksandar Džombić poručili su da radnici imaju pravo na protest, ali ni jednom ni drugom nije jasno zašto to radnici rade. 

  „Jedan apsurd je sigurno ovdje prisutan, mada cijenim potrebnim i važnim - Sindikat ima pravo da organizuje štrajk, a to je da oni redovno primaju plate, oni primaju nesmanjenu platu u ovom mjesecu, primiće i decembarsku nesmanjenu platu. Oni štrajkuju zbog nekih budućih mogućnosti koje idu za tim da se ta plata nešto smanji", rekao je Milorad Dodik. 

  Premijer Džombić rekao je više puta da, bez obzira na proteste, Vlada neće odustati od usvajanja prijedloga ekonomske politike i budžeta za 2013. godinu na narednoj sjednici entitetskog parlamenta, koja je zakazana za nedjelju 2. decembra.

  Sindikalci su poručili da će, ukoliko ne bude postignut dogovor, nastaviti aktivnosti na ostvarenju prava, što podrazumijeva dalje proteste i štrajkove.

  Erduan Katana

  rfebl+blic.net

  U periodu od 1997. do 2000. godine radio za više bosanskohercegovačkih i inostranih medija. Od 2000. godine radi u dopisnišvu RSE u Banja Luci.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Pablo Neruda Grad: Evropska Unija
  02.12.2012 17:08
  Bice svi vise i vise protesta i strajkova u srpskom entitetu. Dzakove novca od Evropske Unije i ostalih zemalja je dobijao Dodik i njegov SNSD -da bi se srpski entitet u razvoju i primanjima izjednacio sa tkz federacijom.Kada je to prestalo prodalo se sve sto je nesto vredelo u srpskom entitetu - telefonija,naftna industrija,rudnici,infra-struktura...cak i robna kuca Boska iz Banja Luke. Vise nema sta da se proda i sav novac se nalazi van entiteta. Prazne price o nekim referendumima vise ne prolaze. Cak vise ne prolaze od Dodika posebno narucene i nacrtane karte tkz republike srpske kao posebnog djela medjunarodno priznate drzave Bosne i Hercegovine. Ekonomija ima svoje zakonitosti. Omca se steze i sve je manja i manja..... a strajkova sve vise i vise.

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  30.11.2012 18:49
  Preporucujem Dodiku da opet primjeni staru praksu,da za sve optuzi Federaciju,"Teheran"i vanjske faktore!Do sada mu je to uvijek uspijevalo,zasto ne bi i sada?Jos ako usput spomene(opet)referendum,eto mu opet podrske od naroda.
  Sve ce mu zaboraviti,sve ce mu oprostiti?
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  01.12.2012 02:23
  Kako je ovaj Jasar daleko dogurao, postao je vec i Dodikov "savjetnik"
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  30.11.2012 22:29
  jasar
  Gledajte svoja posla i ne tudja
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.