Dostupni linkovi

Budva: Zatvoren štand nepriznate Abhazije na Sajmu turizma


Štand Abhazije prekriven ceradom, Budva, 26. april 2016.
Štand Abhazije prekriven ceradom, Budva, 26. april 2016.

Vlada Crne Gore je, tokom nedavno održanog Sajma turizma u Budvi, zatvorila štand privredne asocijacije takozvane Republike Abhazije.

Abhazijski štand je, drugog dana sajma, zatvorila policija po nalogu crnogorskog Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI) koje je, prema nezvaničnim informacijama, reagovalo nakon zahtjeva za zatvaranje koje je uputilo Ministarstvo spoljnih poslova Gruzije.

U crnogorskom MVPEI-u kažu da su se, povodom nastupa takozvane Republike Abhazije na sajmu turizma koji se održavao od 21. do 23. aprila, obratili upravi budvanskog Sajma.

"Kako je osnovni cilj sajmova turizma promocija turističkih destinacija, a ne separatističkih ideja, koje su isticali privrednici tzv. Republike Abhazije na sajmu turizma u Budvi, u skladu sa pozitivnom diplomatskom praksom u ovakvim situacijama, MVPEI je zatražilo da se, bez odgađanja, obustavi nastup ovih privrednika. Ovakvo postupanje je u skladu sa osnovnim diplomatskim principima u odnosima međunarodno priznatih država koje su uspostavile i kontinuirano razvijaju bilateralne odnose", kaže za RSE Gordana Jovanović, portparol MVPEI-a.

Izjava potpredsjednika Privredne komore Crne Gore, Ivana Saveljića, koju je dao RSE, je u potpunosti u skladu sa politikom Vlade.

"Privredna komora Crne Gore je dobila inicijativu te asocijacije iz Abhazije kojom nam je ponuđeno potpisivanje sporazuma o saradnji. Imajući u vidu politički nelegalitet Abhazije i potpisan Sporazum o saradnji sa Privrednom komorom Gruzije, mi smo to odbili", ističe Saveljić za RSE.

"Nakon što smo kategorički odbili da zatvorimo štand, shvatili su da ne mogu da nas otjeraju na silu, pa su prekrili štand ceradom", riječi su predsjednika Privredne komore Abhazije, Genadija Gagulija, koje je objavio sajt abhazijske Privredne komore

Gagulij koji tvrdi da je njegova asocijacija na Sajmu u Budvi učestvovala na bazi preliminarnih sporazuma i zvanične pozivnice, rekao je i da se Uprava Sajma izvinila abhaskoj delegaciji uz pominjanje pritiska od strane Vlade Crne Gore koja je zahtijevala potpuno prekrivanje štanda.

Odgovor na pitanje – da li je tačno da je uprava Sajma uputila zvaničnu pozivnicu abhaskim privrednicima i da li se nakon zahtjeva MVP za zatvaranje štanda izvinjavala pravdajući se Vladinim pritiskom – nijesmo mogli dobiti jer se direktor Sajma, Rajko Bujković, uprkos prethodnom dogovoru, nije odazivao na telefonske pozive i tekstualne poruke.

Zanimljivo je da je predsjednik abhazijske Prvredne komore Genadij Gagulija izjavio i da je Abhazija ostala na listi učesnika i u zvaničnom katalogu Sajma gdje je predstavljena kao nezavisna država.

Ranko Pavićević, predsjednik žirija EXPO Trophy, nagrade koja se dodjeljuje za najbolji stand, za RSE kaže da je, nakon provjere, ustanovio da u zvaničnom spisku sajma nema "takvog štanda", te da mu nije poznato da li je abhazijska Privredna komora mogla biti na nekom drugom štandu.

Međutim, zvanični spisak učesnika Međunarodnog sajma turizma u Budvi u koji je redakcija RSE imala uvid govori da je "Trgovinsko – industrijska komora Abhazije" iz Suhuma, ipak, bila zvaničan učesnik manifestacije.

Abhazija među izlagačima Sajma turizma u Budvi, april 2016.
Abhazija među izlagačima Sajma turizma u Budvi, april 2016.

Abhazija je, nakon sukoba u tom regionu, proglasila nezavisnost od Gruzije koja je i dalje smatra svojom teritorijom okupiranom od Rusije i nastoji da uvijek spriječi učešće Abhazije na međunarodnim, političkim, kulturnim i sportskim događajima.

XS
SM
MD
LG