Dostupni linkovi

Budva: Prelazni rok za počasne konzule


Osveštanje Konzulata
Osveštanje Konzulata

Nakon ruske radio stanice i prve ruske škole, u Budvi je otvoren Ruski počasni konzulat. Za njegovog nositelja je imenovan doskorašnji počasni konzul Ukrajine Boro Đukić. Iako za naš radio kaže da je Konzulat otvoren još prošle godine, nije bilo pozivnice za predstavnike grada, a podataka o počasnom ruskom konzulatu nema ni na stranicama Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore.

Mapa svijeta sa natpisom MIR, vinsko bure u obliku topa, mitropolit Amfilohije s guslama, i lik Merlin Monro na majici tinejdžera koji pokorno ljubi ruke crkvenom licu - to su neke od slika sa osvještavanja Ruskog počasnog konzulata u Budvi.

Konzul i mitropolit u konzulatu, foto: mitropolija.com
Konzul i mitropolit u konzulatu, foto: mitropolija.com

Javnost nije bila obaviještena o njegovom otvaranju, a za razlog pitamo počasnog konzula Bora Đukića.

”On je otvoren davno, još prošle godine u januaru, ali nije bilo potrebe za radom jer sezona počinje u Crnoj Gori u maju ili junu, a Rusi koji su stalno nastanjeni u Crnoj Gori imaju moje kontakte i zovu me po potrebi”, pojašnjava konzul.

Još jedna zanimljivost vezana za Ruski konzulat je da je njegov počasni konzul do skoro bio počasni konzul Ukrajine, prije samo godinu i po, i takođe u Budvi.

Tako su sredinom marta 2013. na otvaranju ukrajinskog konzulata bile ambasadorka te zemlje Oksana Sljusarenko i ambasadorka SAD Sju Kej Braun.

Đukića pitamo što se od tada promijenilo pa je status počasnog konzula Ukrajine zamijenio za ruski.

”Bio sam počasni konzul Ukrajine sve dok se nije ovo desilo, promjena vlasti kod njih, i to”, navodi konzul.

Sa otvaranja Konzulata, foto: mitropolija.com
Sa otvaranja Konzulata, foto: mitropolija.com

Na pitanje mogu li mu se zbog njegove ranije funkcije danas za pomoć obratiti i Ukrajinci, kojih takođe ima u Crnoj Gori, Đukić kaže:

”U Budvi postoji Počasni konzulat i Ukrajine, i kad bi ukrajinski građani došli kod mene, ja bih ih tamo uputio. Ruski konzulat je pravno formiran kao uslužni centar ruskim državljanima. Naravno da ja neću odbiti nikoga, pogotovo ne naš bratski narod i istorijski i tradicionalni prijatelji, Rusi, Bjelorusi i svi ostali ljudi, ili iz Srbije kad dođu oni znaju naš jezik i naša pravila i zakone.”

Prvi korak bratimljenje

U Budvi nema reakcija na otvaranje Počanog ruskog konzulata, ali smo iskoristili pres konferenciju vanparlamentarne Crnogorske demokratske unije (CDU) da pitamo za kometar.

”Ako je to u cilju lakšeg života naših sugrađana iz Rusije koji ovdje stalno žive, slažemo se sa tim. Ali, nismo u toku i ne bismo posebno komentarisali”, kazao nam je predsjednik CDU Mijo Čučka.

Nema zvaničnih podataka o tome koliko Rusa živi u Budvi tokom cijele godine. Ruski jezik se, međutim, čuje na svakom koraku. Mnogi nam kažu da ovdje borave u statusu turista, jer koriste povoljnost da im za boravak u Crnoj Gori ne trebaju vize.

Rusi u Budvi
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:41 0:00
Direktan link

Prije Ruskog počasnog konzulata, u Budvi je otvorena regionalna ruska radio stanica, kao i prva ruska škola koja danas ima pedesetak učenika od 7 do 18 godina. Počasni ruski konzul Boro Đukić tvrdi da su Rusi danas vlasnici oko 30,000 nekretnina na Crnogorskom primorju, od čega je oko četvrtine stalno nastanjeno.

“Ne znam tačan broj Rusa na primorju, ali ima oko tridesetak hiljada registrovanih vlasnika nekretnina. To treba onda pomnožiti sa brojem prosječne porodice. Ali svi oni ne borave tokom cijele godine ovdje, oko osamdeset posto ih živi u Rusiji i dolaze samo tokom ljetnjeg perioda, a oko dvadeset posto ih je tu stalno nastanjeno”, navodi konzul.

Prvi korak ruskog počasnog konzula biće iniciranje bratimljenja crnogoskih primorskih gradova sa ruskim turističkim odredištima kao što su Petersburg i Soči.

XS
SM
MD
LG