Dostupni linkovi

Čelnici Budve u pritvoru kao kriminalna grupa


Lazar Rađenović
Lazar Rađenović

Sadašnji i bivši čelnici Opštine Budva uhapšeni su u četvrtak ujutro u akciji policije po nalogu specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal. Oni će provesti narednih 48 sati u pritvoru, a sumnjiče se za stvaranje kriminalne grupe radi sticanja nezakonite dobiti i moći. Ovo je drugi put da crnogorska policija i tužilaštvo sprovode široku akciju protiv čelnika Opštine Budva, koja važi za prijestonicu crnogorskog turizma.

Trinaest osoba je uhapšeno dok se za još jednom osobom traga. Svi su osumnjičeni za stvaranje kriminalne grupe zloupotrebljavajući službene položaje koje su zauzimali u Budvi.

Zbog sumnje da su oštetili opštinu Budva za oko osam miliona eura, inspektori Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije su po nalogu specijalnog tužilaštva uhapsili gradonačelnika Budve Lazara Rađenovića, bivšeg gradonačelnika Rajka Kuljaču, savjetnika premijera Aleksandra Tičića, Dragana Marovića, funkcionera u Opštini Budva i brata Svetozara Marovića, zatim kćerku Svetozara Marovića, inače menadžerku Opštine Budva, Milenu Marović Bogdanović i još nekoliko službenika te Opštine koji su bili potpisnici spornih ugovora.

Tužioci na konferenciji za novinare, foto: Savo Prelević
Tužioci na konferenciji za novinare, foto: Savo Prelević

„Postoje osnovi sumnje da su osumnjičeni postali članovi kriminalne grupe radi sticanja nezakonite dobiti i moći, a djelovanje kriminalne grupe planirano je duže vrijeme i uz primjenu određenih pravila sa tačno određenim ulogama i zadacima. U djelovanju kriminalne grupe su koristili poslovne strukture Opštine Budva u kojoj su većina njih obavljali službene dužnosti", naveo je specijalni tužilac Milivoje Katnić.

Budvanski funkcioneri su osumnjičeni za zloupotrebe tokom izgradnje poslovno stambenog objekta TQ Plaza i platoa na plaži Jaz pred gostovanje „Rolingstonsa“ u Budvi 2007 godine, kada su privatnoj firmi višestruko platili izgradnju nego što radovi vrijede.

Dio osumnjičenih je već proveo izvjesno vrijeme u pritvoru zbog drugih krivičnih djela, kao što su Rajko Kuljača i Dragan Marović, kojima se godinama sudi za zloupotrebu službenog položaja u slučaju „Zavala“, odnosno Lazar Rađenović i Aleksandar Tičić kojima se sudi u slučaju „Košljun“. Kako tada, tako i danas osumnjičeni su negirali krivicu.

Rajko Kuljača, foto: Savo Prelević
Rajko Kuljača, foto: Savo Prelević

„Moj branjenik Dragan Marović u svojoj izjavi je tvrdio da sa tim apsolutno nema nikakve veze, čak objektivno negdje kao sekretar sekretarijata u Budvi on nije ni bio u mogućnosti da učestvuje u jednom takvom pravnom poslu. Naravno negirao je izvršenje krivičnog djela“, rekao je advokat Zdravko Begović, branilac Dragana Marovića.

Povodom najnovijih hapšenja oglasio se predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, koji je rekao da se zalaže jednakost pred zakonom:

„Vi znate da sam se ja uvjek zalagao za to da zakon bude jednak za sve i da niko nije pošteđen pred zakonom i zalagao sam se za to da poštujemo pravo lica prema kojima se vodi postupak na prezumpciju nevinosti i da poštujemo ono što ta prezumpcija nevinosti znači.“

A lokalni funkconer DPS-a Srđa Popović je izrazio čuđenje zbog tajminga hapšenja usred turističke sezone:

„Hapsiti opštinsko rukovodstvo u sred sezone, sezone koja obara sve rekorde, zbog nečeg što se desilo 2007. godine, mi je više nego čudnovato i šalje mnogo lošu sliku iz metropole turizma“, prokomentarisao je Popović.

Pritisci Brisela

Za dio naših sagovornika najnovija hapšenja u Budvi imaju političku težinu, jer su među uhapšenima rodbina i saradnici jednog od najviših funkcionera Demokratske partije socijalista Svetozara Marovića.

Takođe, Crna Gora je pod stalnim pritiskom Brisela da sprovodi zakone u praksi i pojača borbu protiv korupcije i organzovanog kriminala.

Milena Marović-Bogdanović, foto: Savo Prelević
Milena Marović-Bogdanović, foto: Savo Prelević

„Može se reći da je politička težina ovih hapšenja značajna i da naravno ovo povlači za sobom i cijeli niz drugačijih ocjena vezano za rad Tužilaštva i drugih pravosudnih organa u Crnoj Gori kada je u pitanju briselska administracija. Međutim ono što pada u oči, to je da već cijeli niz slučajeva se fokusira samo na određene djelove političkih grupacija na vlasti, određene gradove i već je sada simptomatično da sličnih krupnih akcija nema u nekim drugim gradovima gdje je do sada, makar za nas laike i obične građane, bilo vidljivo da je bilo niz nepravilnosti, posebno kada su u pitanju gradske vlasti i vlasti na državnom nivou“, ocjenjuje predsjednik Evropskog pokreta Momčilo Radulović.

Azra Jasavić iz Pozitivne Crne Gore očekuje efikasnu tužilačku istragu, jer od toga zavisi povjerenje građana u institucije, ali i dolazak do višeg nivoa vladavine prava. Ona ukazuje da su slične akcije tužilaštva potrebne i u drugim gradovima:

„Ako je ovo snažna poruka da se organizovani kriminal i korupcija na visokom nivou ne isplati onda Pozitivna Crna Gora snažno podržava ove procese i vjerujemo da puna vladavina prava ne može da zaživi u Crnoj Gori ukoliko se ne suzbije korupcija na visokom nivou. Normalno ne želimo da rušimo pretpostavku nevinosti, jer ovo još uvjek ne znači da su lica koja su saslušavana zaista i kriva“, konstatuje Azra Jasavić.

Dejan Milovac iz Mansa, organizacije koja godinama ukazuje na povezanost politike i kriminala je skeptičan, jer se široke aktivnosti tužilaštva i policije sprovode samo u jednom gradu:

„Imali smo već do sada razne akcije policije koje su uključivale i gospodina Kuljaču i Rađenovića, međutim čak i pored tih procesa koji traju već nekoliko godina Crna Gora ne može da kaže da ima visokog javnog funkcionera koji je zbog očigledne korupcije završio u zatvoru. Tako da u tom smislu ne vidim da je ovo neka prekretnica već još jedna u nizu akcija koje treba da prikažu Briselu da mi nešto zaista radimo a u suštini konkretnih rezultata još uvjek nema“, kaže Milovac.

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković je na presu saopštio da međunarodna i domaća javnost od tužilaštva očekuje rezultate, te da je današnja akcija upravo govori o tim rezultatima i najavio da se sa neće stati sa otkrivanjem krivičnih djela:

„Naći će se pred licem pravde. Danas su to jedni, sjutra će biti drugi“, poručio je Stanković.

XS
SM
MD
LG