Dostupni linkovi

Budući državni zatvor: Sport, kultura i religija za zatvorenike


Državni zatvor u izgradnji
Državni zatvor u izgradnji

Izgradnja državnog zatvora u Istočnom Sarajevu odvija se planiranim tempom, a prvi zatvorenici trebali bi useliti do kraja 2016. godine, priopćeno je u četvrtak na prezentaciji ovog projekta u organizaciji Ministarstva pravde BiH.

Financijska konstrukcija projekta je završena, a novac za ugovorene radove osiguran.

Površina zatvora iznosi oko 26.000 metara kvadratnih, a u zatvor će moći biti smješteno makisimalno 348 zatvorenika.

Bit će to prva zatvorska institucija u BiH koja ispunjava europske standarde, kaže Zoran Bašić, direktor Jedinice za sprovođenje projekta.

Sa prezentacije projekta, foto: Ivan Katavić
Sa prezentacije projekta, foto: Ivan Katavić

„Pod tim se podrazumjeva obezbjeđivanje svih funkcionalnih sredina i prostora za zatvorenike, uključujući vanjska dvorišta, sportske dvorane, kulturno-edukativne i religijske centre. Samim tim, zbog toga što se sve to mora obezbijediti i površina zatvora se povećava“, kazao je Bašić.

Prema podacima Ministarstva pravde BiH, vrijednost projekta je 39,6 milijuna eura, koja su osigurana iz domaćih, donatorskih i kreditnih sredstava. Najveći dio sredstava osiguran je kreditom Razvoje banke Vijeća Europe i donatorskim sredstvima EU i Švedske.

Veleposlanik Kraljevine Švedske u BiH Frederik Schiller kazao je kako postojeće kaznene ustanove u BiH nemaju odgovarajući stupanj sigurnosti.

„Te ustanove ne mogu osigurati potrebnu rehabilitaciju za zatvorenike onih koji su osuđeni za teška kaznena djela“, kazao je Schiller.

Šef Delegacije EU u BIH Lars-Gunar Vigemark kazao je kako će ova ustanova doprinjeti unapređenju vladavine prava u zemlji:

Zatvor u izgradnji, foto: Ivan Katavić
Zatvor u izgradnji, foto: Ivan Katavić

„Ključni cilj je da ni po koju cijenu više ne dozvolimo nekažnjivost. Mislim na počinitelje ratnih zločina i počinitelja kaznenih dijela korupcije i kriminala. Mislim da će ova ustanova ojačati rad Suda i Tužilaštva BiH i entitetskih pravosudnih institucija. Sve će to pokazati zemljama EU i regije da je BiH sposobna da se pozabavi sa svojim počiniteljima kaznenih djela“, kazao je Vigemark.

Izgradnja ovog zatvora i razvoj efikasnog sustava izvršenja sankcija strateški je priroritet Ministarstva pravde BiH, kaže resorni ministar Josip Grubiša.

„Ovo će biti prva zatvorska ustanova u BiH koja će ispunjavati europske standarde. To je posebno značajno, ako se uzme u obzir činjenica da postojeće entitetske zavode karakterizira prekobrojnost i neadekvatni kapaciteti“, kazao je Grubiša.

Značajan dio sredstava bit će utrošen na visokosigurnosne standarde, jer će u državnom zatvoru kaznu izdržavati najopasniji osuđenici, ratni zločinci i drugi najteži prestupnici u svim oblicima kriminala.

Kamen temeljac za izgradnju zatvora položen je 2006. godine.

XS
SM
MD
LG