Nedjelja, 01. maj/svibanj 2016, 02:27 CET

  Suđenje Ratku Mladiću

  Suđenje Mladiću: Novinar Bell o opsadi Sarajeva

  Martin Bell u sudnici, 31. siječnja 2013.
  Martin Bell u sudnici, 31. siječnja 2013.
  Nakon što je ponovno izbačen zbog mahanja fotografijama i knjigom, zapovjednik Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratko Mladić vratio se u sudnicu kako bi čuo iskaz idućeg svjedoka tužiteljstva - britanskog novinara Martina Bella.

  On je kao ratni dopisnik BBC-a boravio u Sarajevu za vrijeme opsade – a na suđenju Mladićevom političkom šefu u ratno vrijeme Radovanu Karadžiću već je opisao napade na građane o čemu je izvještavao te iznio svoj stav  – da nema opravdanja za vojsku koja gađa civile.

  U Sarajevu se najmanje radila razlika između vojnih i civilnih ciljeva, naveo je u izjavi britanski novinar koji je izvještavao tijekom svoje karijere s područja 18 ratišta u svijetu. Bell je i sam ranjen od minobacačke granate u blizini kasarne Maršal Tito, a tijekom kontakata s predstavnicima vojnih i civilnih vlasti bosanskih Srba – zaključio je da u njihovim rukama leži ključ za zaustavljanje rata, kao i napada na Sarajevo.

  „Kad god bi se sreli s njihovim rukovodstvom u nekoj konferencijskoj Sali, ili gdje god bi putovali, oni su uvijek imali karte sa sobom. I oni su stezali obruč oko Sarajeva kako bi osigurali bolji sporazum za sebe“, prisjetio se svjedok opisujući opsjednutost bosanskih Srba kartama i podjelom teritorija Bosne i Hercegovine za čiju svrhu je korištena i opsada glavnog grada.

  Bell, koji je od nekih svojih kolega okarakteriziran kao naklonjen srpskoj strani, objasnio je kako je to bilo zbog toga jer je volio izvještavati s područja svih zaraćenih strana. Pri tom je naglasio, da je uvijek jako pazio na profesionalnost te formiranje svojih zaključaka, do kojih ne bi mogao doći bez informacija dobivenih sa svih strana uključenih u sukob.

  „Na osnovu dugih razgovora s doktorom Karadžićem, gospodinom Koljevićem i Zameticom, kao i zahvaljujući razgovorima koje sam vodio s prijateljima u UNPROFOR-u, koji su bili u svakodnevnom kontaktu s bosanskim Srbima“, naveo je svjedok.

  Na početku iskaza britanskog novinara prikazana je njegova reportaža koja pokazuje Karadžića u obilasku vojnika VRS-a na brdima i snajper okrenut prema  gradu.  Tužiteljstvo je najavilo kako će u dokaze uvesti 9 reportaža koje je Bell napravio u Sarajevu.

  U njima je spomenuto ranjavanje snajperskim hicima  dvije žene u tramvaju, napad avio-bombom na stambeno područje Hrasnice, kao i granatiranje tržnice Markale 1995.godine. Ti incidenti navedeni su među ostalim u optužnici protiv generala Mladića.

  (VIDEO: dokumentarac o izvjestiteljima BBC-a iz Sarajeva 1992.godine)


  Novinar Bell s iskazom će nastaviti u petak.

  Goran Jungvirth

  Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

  Ovaj forum je zaključen
  Komentari
       
  Nema komentara u ovom forumu. Budite prvi i dodajte komentar.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.