Dostupni linkovi

Lider konzervativaca novi britanski premijer




Lider konzervativaca Dejvid Kameron postao je u utorak uveče najmlađi britanski premijer u poslednjih 200 godina, pošto je dosadašnji šef vlade Gordon Braun posle 13 godina vladavine laburista podneo ostavku.

Novi premijer već je počeo sa dogovorima o formiranju vlade, posle istorijskog koalicionog dogovora između konzervativaca i liberalnih demokrata.

Gordon Braun je ostavku podneo kraljici Elizabeti Drugoj, a odmah zatim u Bakingemsku palatu je stigao 43-godišnji lider konzervativaca i od britanske kraljice dobio odobrenje da formira novu vladu.

Braun je juče najavio da će do jeseni podneti ostavku i na mesto šefa laburista u nadi da će ubediti liberalne demokrate da sa njegovom strankom formiraju koalicionu vladu. Ti pregovori su, međutim, propali.

On je svoju odluku saopštio novinarima ispred premijerske rezidencije u Dauning stritu.

"Bila mi je privilegija služiti narodu. Obožavao sam ovaj posao. Svom nasledniku želim sve najbolje", rekao je Braun, koji je 2007. godine mesto premijera nasledio od Tonija Blera.
Gordon Braun u utorak ispred Dauning strita (Downing Street), 11. maj 2010.


Prema pravilima, u slučaju da nijedna stranka nema apsolutnu većinu u parlamentu, laburisti bi prvi dobili mandat za sastav vlade, jer šansu za formiranje vlade ne dobija najpre ona stranka koja je osvojila najveći broj poslaničkih mesta, već ona koja je bila na vlasti u trenutku raspisivanja izbora.

Dauning strit spreman za novog premijera

Braun je odlučio da ubrza smenu vlasti nakon što je shvatio da nema nade da će se njegova stranka dogovoriti s liberalnim demokratama, odnosno da je koalicija Dejvid Kameron - Nik Kleg praktično već sklopljena.

U Dauning stritu, inače, već su počele pripreme za dolazak novog premijera Kamerona, koji je protekla četiri dana pregovarao s Klegom.

U Velikoj Britaniji je, generalno, sve spremno za prvu veliku promenu vlasti još od 1997. godine, kada je okončano 18 godina konzervativne vladavine Margaret Tačer i Džona Mejdžora.

U budućoj britanskoj vladi, koju će predvoditi lider konzervativaca Dejvid Kameron, vicepremijer će biti Nik Kleg, lider liberalnih demokrata, koalicionog partnera torijevaca, javlja Frans pres.

Prema izvorima agencije, već se znaju i ključni ministri u budućoj vladi. Vilijam Hejg biće šef diplomatije, a Džordž Osborn će biti na čelu resora finansija. Obojica su iz Konzervativne partije.

Konzervativci su osvojili najviše glasova i poslanika na izborima za Donji dom Parlamenta, održanim u četvrtak, 6. maja, ali uprkos tome nisu uspeli da osvoje potrebnu većinu od 326 mandata u donjem domu parlamenta sa 650 mesta, kako bi samostalno formirali vladu.

Laburisti su na izborima bili drugi, a liberalni demokrati treći po broju glasova i osvojenih poslaničkih mandata.

****
Pročitajte i ovo:
Na pomolu dogovor o formiranju britanske vlade
Britanci glasaju na parlamentarnim izborima
Konzervativci u vodstvu, ali bez većine

XS
SM
MD
LG