Dostupni linkovi

EU Beogradu i Prištini nudi dijalog, BiH dobija "beli šengen"


Sedište EU, ilustrativna fotografija
Sedište EU, ilustrativna fotografija
Na poslednjem zasedanju pre letnje pauze, a nakon objavljivanja mišljenja Međunarodnog suda pravde o Kosovu, šefovi diplomatija 27 zemalja-članica Evropske unije ponudili su posredničku ulogu u direktnim razgovorima između Beograda i Prištine u Briselu.

U Evropskoj uniji je postignut i dogovor da se krajem godine ukinu vize za državljane Bosne i Hercegovine i ojača prisustvo Unije u toj zemlji tako što će Ured visokog predstavnika postati delegacija EU, izjavio je šef slovenačke diplomatije Samuel Žbogar. Predlog za ukidanje viza Evropska komisija će podneti 2. septembra, tako da ta mera može stupiti na snagu već 19. decembra, a najkasnije 1. januara 2011.

Kao što se i očekivalo, Catherine Ashton, visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku, pokušala je da pronađe najmanji zajednički imenitelj između članica koje priznaju i onih koje ne priznaju Kosovo. Istakla je ono što su svi podržali: da i Beograd i Priština dele evropsku budućnost i da u skladu sa tim treba da se opredele za dijalog u čemu će im Evropska unija pomoći.

“Ono što sam ponudila Prištini i Beogradu, a razgovarala sam i sa predsednikom Tadićem i sa premijerom Thacijem, jeste opredeljenje za zajedničku budućnost u Evropskoj uniji, kao i dijalog koji treba da otvori puteve ka budućnosti”,
kazala je Ashton.

Catherine Ashton u obraćanju novinarima tokom sastanaka šefova diplomatija EU, 26. jul 2010.
Ashton je takođe naglasila da je mišljenje Međunarodnog suda pravde vrlo jasno, ali nije se izjasnila o tome da li bi razgovori između Beograda i Prištine doticali pitanje statusa Kosova.

Dodala je da uprkos pozivima austrijskog i italijanskog šefa diplomatije, Franca Frattinija i Michaela Spindelegera, da se ubrza put Srbije ka Evropskoj uniji, na zasedanju nije bilo diskusije o većoj brzini ili ičemu sličnom.

Diplomati kažu da Evropska unija najpre želi da sačeka sednicu Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u septembru da vidi kako će biti sročen predlog rezolucije Srbije o Kosovu. Otuda je Frattini izjavio da očekuje da stav Beograda bude pomirljiv a ne konfrontirajući. Istovremeno je savetovao Srbiji da ne gaji iluziju da se kosovska nezavisnost može dovesti u pitanje.

Španija, Kipar, Grčka, Rumunija i Slovačka ne menjaju svoj stav

Evropski diplomati su još pre početka zasedanja izjavljivali da je cilj EU da pomogne u procesu uspostavljanja dijaloga između Prištine i Beograda. Dopisnik Radija Slobodna Evropa iz Brisela Ahto Lobjakas kaže za naš program da je od briselskih diplomata dobio informacije o konkretnim koracima koje u tom smeru priprema visoka predstavnica Unije za spoljnu politiku, Catherine Ashton.

"Lako je zapaziti da je poruka Catherine Ashton gotovo identična njenoj reakciji odmah nakon izricanja savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde o Kosovu. Tada je naglasila da je nastupila nova faza u kojoj se treba okrenuti ka budućnosti, da budućnost i Srbije i Kosova leži u Evropskoj uniji i da će dijalog između Prištine i Beograda unaprediti saradnju i stabilnost u regionu, kao i napredak Srbije i Kosova na putu ka Evropskoj uniji,"
rekao je on.
Franco Frattini

Zanimljiva je i informacija koju je saopštio šef italijanske diplomatije Franko Fratini. Rekao je da je posebni izaslanik srpskog predsednika Borisa Tadića izložio ministrima spoljnih poslova Evropske unije stav Srbije o rešenju problema Kosova, da je taj stav pomirljiv i da izgleda otvara mogućnost za pregovore Beograda i Prištine.

Kako se i očekivalo, pet zemalja-članica Unije koje nisu priznale Kosovo – Španija, Kipar, Grčka, Rumunija i Slovačka i na ovom zasedanju ostale su u tom pogledu nepromenjenih stavova.

Nijedna od pet država neće priznati Kosovo, rekao je španski šef diplomatije Miguel Angel Moratinos, sugerišući da takva podela čak olakšava Evropskoj uniji da ostvari dijalog sa Srbijom.

Evropski ministri su takođe diskutovali o situaciji u Bosni i Hercegovini i izrazili nadu da će uspeti da unaprede saradnju lidera dva entiteta te zemlje tako što će uvesti striktnije uslove za dodeljivanje ekonomske pomoći. Diplomati su takođe saopštili da Evropska unija razmatra i mogućnost zabrana putovanja u inostranstvo i drugih sankcija političarima Bosne i Hercegovine koji budu tražili rasparčavanje te zemlje.

****
Mogli bi vas interesovati i ovi tekstovi:
EU Beogradu i Prištini nudi dijalog, BiH dobija "beli šengen
Veler: Srbija sebi namestila autogol
Most RSE: Zašto je Beograd izgubio pravnu bitku sa Kosovom

Rasprava o Kosovu - stranica koja sadrži članke o mišljenju Međunarodnog suda pravde, reakcije i analize. Možete je otvoriti OVDE
XS
SM
MD
LG