Dostupni linkovi

Treći dan izvanrednih mjera u Briselu, sastanak Camerona i Hollandea


Oklopna vozila na ulicama Brisela
Oklopna vozila na ulicama Brisela

U antiterorističkoj raciji, belgijska policija je uhapsila 16 osoba, ali Salah Abdeslam, osumnjičen da je učestvovao u terorističkim napadima u Parizu, nije medju njima. Glavni grad Brisel i dalje je u najvišem stepenu pripravnosti nakon nedjeljnih racija.

Univerziteti, škole, pa čak i metro zatvoreni su tokom akcije u kojoj je policija ispalila dva hica na kola u kojima su bili osumnjičeni. Jedan od njih je ranjen. Portparol Policije Eric van der Sypt je izjavio da nisu pronadjeni ni oružje, ni eksploziv.

Britanski premijer David Cameron je u Parizu, tokom razgovora s francuskim predsjednikom Françoisom Hollandeom, izjavio da su se dvojica čelnika saglasili da pojačaju saradnju na suzbijanju međunarodnog terorizma, uključujući intenzivniju razmjenu podataka.

"Trebamo pojačati vanjske granice Evropske unije kako bismo se zaštitili. Treba nam bolji sistem provjere i veća razmjena podataka medju članicama Unije. Bez odlaganja se moramo konačno dogovoriti o razmjeni spiskova putnika na avionima. Smiješno je da možemo dobiti više informacija iz zemalja izvan EU-a nego jedni od drugih. Takođe, moramo učiniti više na raskrinkavanju ilegalnih tokova oružja kako bismo spriječili da ono stigne u ruke terorista."

Predsjednik Hollande je rekao da Francuska planira pojačati svoje zračne napade na položaje takozvane Islamske države u Siriji, birajući „ciljeve koji će nanijeti najviše štete teroristima“.

"Politička situacija u Siriji je nešto čime se premijer Cameron i ja bavimo posljednjih tri godine. Obojica mislimo da rješenje podrazumijeva formiranje jedinstvene sirijske Vlade. Treba jasno reći da Asad ne može biti budućnost zemlje jer je učestvovao u krvoproliću. Mislim da bečki razgovori mogu biti dobar okvir i korektna formula. Moramo osigurati da sve zemlje koje učestvuju u bečkom procesu dijele isti cilj za postizanje političkog rješenja u Siriji."

Francuski predsjednik ove sedmice ima intenzivne diplomatske napore da pojača potporu slamanju ISIS-a. Nakon razgovora s Camernom, on se u utorak sreće s američkim predsjednikom Barackom Obamom, u srijedu s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, a u četvrtak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

XS
SM
MD
LG