Dostupni linkovi

Brisel: Kosovo još nije spremno za liberalizaciju viza


Iako je Evropska komisija zabeležila napredak Kosova na putu ka viznoj liberalizaciji, građani Kosova moraće još čekati da bez viza putuju u zemljama Evropske unije.

Na osnovu poslednjeg izveštaja, Evropska komisija je, analizirajući potencijalne uticaje vizne liberalizacije na bezbednost i migraciju, zaključila da ukidanje viza građanima Kosova nosi određene bezbednosne i migracione rizike po EU.

U izveštaju se takođe dodaje da je šverc ljudi sa Kosova povećan od 2012. godine, kao i da je značajno povećan broj zahteva za azil koje su građani Kosova podneli u državama članicama EU.

Sesilija Malstrom, komesarka za unutrašnje poslove, je poručila kosovskim vlastima da i dalje moraju da rade na otklanjanju nedostataka u pogledu viznog informacionog sistema, nezavisnosti pravosuđa i borbe protiv korupcije.

Komisija preporučuje Kosovu da preduzme dodatne korake kako bi smanjilo bezbednosne i migracione rizike u slučaju vizne liberalizacije.

Poznavaoc evropskih integracija, Shenoll Muharremi, ocenjuje da politička situacija u zemlji, gde Kosovo još uvek nema novu funkcionalnu vladu, usporava rad na ispunjavanju uslova i obaveza koji se tiču liberalizacije viza.

Muahrremi naglašava da političko rukovodstvo u zemlji treba što pre da konsoliduje institucije, kako bi se razmatrala pitanja u vezi procesa liberalizacije.

“Ideja je da nastavimo da intezivnim ispunjavanjem uslova, a da bi eventualno okončali sva pitanja krajem ove godine, ili početkom sledeće. To bi omogućilo građanima da sredinom sledeće godine mogu da se kreću slobodno”, navodi on.

S drge strane, i Emrush Ujkani, poznavaoc evropskih kretanja, kaže da Kosovo osim što usklađuje svoje zakone sa EU, mora da počne i da ih sprovodi.

“To se naročito tiče procesa repatrijacije. Nije samo dovoljno usvojiti zakon, već je mnogo važnije da se oni sprovode. Po meni, najrealnija mogućnost za viznu liberalizaciju je kraj 2015. godine ukoliko se nastavi sa radom istim tempom”, ističe on.

I sve dok do toga ne dođe, Kosovari ostaju jedini getoizirani građani u regionu, kažu stanovnici Prištine:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:16 0:00
Direktan link
XS
SM
MD
LG