Dostupni linkovi

Braniteljski prosvjedi: Tko koga organizira?


Sa prosvjeda veterana
Sa prosvjeda veterana

Nakon gotovo pet mjeseci nelegalnog prosvjeda grupe ratnih vojnih invalida i ratnih veterana pred Ministarstvom branitelja u središtu Zagreba, ipak ima nekih pomaka. Policija je pronašla organizatore prosvjeda i prijavila ih, resorni ministar – čiju smjenu traže – otkrio je koliko koštaju njihovi zahtjevi i pitao – a kome da se uzme taj novac, a mnogi i dalje upozoravaju da aktualne vlasti puštaju ovaj prosvjed na miru kako bi uplašili birače ljevice i natjerali ih da glasaju za socijaldemokrate na parlamentarnim izborima krajem godine.

I dok se mnogi socijaldemokratski ministri u hrvatskoj Vladi ponašaju kao da ih se nelegalni prosvjed pred Ministarstvom branitelja ne tiče, njihov stranački kolega, prozvani resorni ministar Predrag Matić dao je konkretan sadržaj tezama prosvjednika kako se oni samo „bore za dostojanstvo branitelja“.

Pred novinare je izišao sa opsežnim radnim materijalom novog zakona o pravima branitelja, za koji su branitelji odmah rekli da je samo radni materijal, ali nisu osporili njegovu autentičnost.

Predrag Matić, foto: Enis Zebić
Predrag Matić, foto: Enis Zebić

„Ostali smo nemalo iznenađeni – kolika je cijena dostojanstva o kojem slušamo proteklih mjeseci?! Pročitat ću vam samo nekoliko prijedloga sa prve stranice ovog prijedloga jedne od braniteljskih udruga. Hrvatski branitelj ne može dobiti otkaz. Hrvatski branitelj ne može imati mirovinu manju od prosječne plaće u Hrvatskoj. Supružnik umrlog hrvatskog branitelja stječe pravo na mirovinu sa navršenih 45 godina života. Nezaposleni hrvatski branitelj – sve dok ne dobije posao – dobiva mjesečno 3.000 kuna…“, naveo je ministar.

On je podsjetio da je u državnom proračunu koji iznosi otprilike 130 milijardi kuna – nešto manje od 17,5 milijardi eura – 6 milijardi kuna namijenjeno braniteljima.

Konzervativna procjena kaže da bi za prava kakva traži ovaj novi prijedlog zakona trebalo 20 milijardi kuna. Ni građani ni privreda ne bi izdržali nove poreze kojim bi se namaknulo dodatnih 14 milijardi kuna za branitelje, pa bi ih valjda trebalo priskrbiti oduzimanjem od postojećih korisnika proračuna. Od koga to, pita Matić.

„Jesu li to radnici? Jesu li to nastavnici? Jesu li to liječnici? Jesu li – kako se to nedavno popularno govorilo – ribari i težaci?!“, pita Matić.

Jabuka razdora

Policija je konačno nakon gotovo pet mjeseci prijavila organizatore nelegalnog prosvjeda pred resornim ministarstvom – Đuru Glogoškog i Josipa Klemma. Zanimljivo je da su oni prihvatili prijave za prosvjede što su ih ovog vikenda organizirali pod prozorom premijera Zorana Milanovića u središtu Zagreba, ali se i dalje žele igrati mačke i miša sa policijom oko organizacije prosvjeda pred Ministarstvom.

Ministru unutrašnjih poslova Ranku Ostojiću to izgleda kao pomanjkanje hrabrosti.

„Ne možete vi birati koju ćete prijavu primiti, a koju nećete, za što preuzimate odgovornost, a za što ne! To je stvar koju će utvrditi sud. Osim toga, meni nije jasno zašto oni nemaju hrabrosti da kažu – da, mi smo ti koji sve to organiziramo!“, navodi Ostojić.

Da je prosvjed pred Ministarstvom branitelja u funkciji HDZ-ove predizborne kampanje, pjevaju već i ptice na krovovima, a ministar Matić je na tom tragu probao baciti i jabuku razdora među HDZ-ovce, kazavši da iza prosvjeda stoji glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić Vaso, a ne predsjednik stranke Karamarko.

Zvonimir Mahečić, foto: Enis Zebić
Zvonimir Mahečić, foto: Enis Zebić

Da prosvjed nije „bez veze“, i da je doista čudno da policija gotovo pet mjeseci nije mogla identificirati organizatore kaže za naš radio bivši hrvatski branitelj, čovjek koji se godinama u državnoj upravi bavio braniteljskom problematikom, a sada je član Središnjeg programskog foruma stranke zelene ljevice ORaH-a i autor stranačke politike Nacionalne sigurnosti Zvonimir Mahečić.

„Pa dajte molim vas – na svakoj drugoj slici ili video zapisu gospodin Klemm ima u ruci mobitel! Pa sad – ili on nekoga organizira, ili netko organizira njega“, konstatira Mahečić.

On je bio u onoj mnogo manjoj grupi koja je ovog vikenda prosvjedovala protiv – kako kažu – „terora šatoraša“, a Mahečiću nije jasno zašto je policija prijavila organizatore i ovog prosvjeda.

„Potpuno je neprihvatljivo tvrditi da – sada kada znam tko su organizatori skupa – sada ću potpuno jednako kazniti one koji pet mjeseci drže ovu državu kao taoca, i nisu prestali sa time, a isto tako ću kazniti drugu stranu koja je došla u subotu, napravila skup od 2-3 sata i razišla se kućama“, komentira Mahečić.

Petomjesečna policijska neefikasnost nije slučajna, i nije HDZ jedni koji želi profitirati na nelegalnim prosvjedima pred Ministarstvom branitelja, zaključuje Mahečić:

„HDZ-u vjerojatno odgovara stanje nereda, potencijalnog državnog udara, puča, ono što oni misle da im je korist u političkoj borbi do predstojećih izbora, a sa druge strane SDP smatra da će takvim pasivnim odnosom prema ovoj kaotičnoj situaciji u društvu dovesti do fokusiranja svih snaga u hrvatskom društvu koje razmišljaju uvjetno rečeno lijevo ili se ne slažu s ovim neredom i kaosom u društvu da na idućim izborima glasaju za SDP, ili za bilo koga, samo ne za HDZ i desnu opciju.“

XS
SM
MD
LG