Utorak, 24. maj/svibanj 2016, 15:46 CET

  Svijet

  Brammertz: Mladić će imati fer suđenje

  Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) tužilac Serž Bramerc govori tokom konferencije za štampu povodom hapšenja Ratka Mladića optuženog za ratne zločine, Hag, 01. jun 2011.
  Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) tužilac Serž Bramerc govori tokom konferencije za štampu povodom hapšenja Ratka Mladića optuženog za ratne zločine, Hag, 01. jun 2011.
  Povodom uhićenja bivšeg zapovjednika Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratka Mladića u Den Haagu je glavni tužitelj Serge Brammertz održao press konferenciju na kojoj je potvrdio kako je optuženik u pritvoru Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju.

  Brammertz je istaknuo kako je Mladić 16 godina bježao od pravde a da sada mora odgovarati za ozbiljne zločine za koje je optužen.

  "Ovaj transfer je najznačajniji i 16 godina je dugo vrijeme za čekanje na pravdu uz znanje da netko odgovoran za zločine hoda slobodan", izjavio je Brammertz spomenuvši žrtve kojima je bilo teško te obećavši da će Mladićevo suđenje – biti više od statistike.


  (Obraćanje glavnog haškog tužioca javnosti, 1. juni 2011)

  Mladić će se u petak u 10 sati pojaviti pred sucem kako bi se izjasnio o krivnji, potvrdio je Brammertz zahvaljujući se pri tom vlastima Nizozemske na odličnom radu koji je također omogućio da se najodgovorniji za teške zločine privedu pred lice pravde.

  "Bio je najviši vojni oficir u vrijeme ratova u Bosni i Hercegovini. Optužen je za odgovornost nasilnih vojnih kampanja njegovih snaga koje su potresale državu 90-ih godina. Njegovi zločini su slomili zajednicu i razderali Bosnu. Njegovo uhićenje pokazuje - da nitko ne može računati da neće biti kažnjen", izjavio je Brammertz.

  Budući da je održao novinsku konferenciju neposredno prije odlaska u New York gdje će Vijeću sigurnosti UN-a podnesti izvješće o suradnji Srbije, sigurno će i ono zbog privođenja Mladića biti povoljnije.

  "Tražimo od srbijanskih vlasti da nastave s poboljšanjima koji su doveli do uhićenja Mladića i želimo da se uhiti i Hadžić bez odlaganja", izjavio je Brammertz zahvaljujući srbijanskom predsjedniku Tadiću, članovima vijeća sigurnosti i timu koji je uhitio Mladića.

  Na pitanje - hoće li Mladić podnijeti suđenje i što ako umre poput bivšeg srbijanskog predsjednika Miloševića - Brammertz je potvrdio zabrinutost za njegovo zdravlje, ali i naglasio da sud to ozbiljno shvaća te da će optuženi imati svu potrebnu liječničku pomoć.

  Također glavni tužitelj je dodatno i pojasnio kako su skratili proceduru koristeći više pisanih dokaza nego prije kako bi se suđenje obavilo u razumnom roku.

  Sve o hapšenju optuženika za genocid i zločine protiv čovječnosti nakon 15 godina bježanja od pravde. Svjedočenja, analize, komentari, multimedija.

  Goran Jungvirth

  Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Jure
  03.06.2011 01:23
  Ako ce Mladic imati fer sudjenje, predlazem da mu sude iste sudije koje su oslobodile Nasera Orica od komandne odgovornisti!!!!!!!! Mislim da bi to bilo fer.

  Ime: Spomenik zlocincu Grad: Republika Srpska
  02.06.2011 08:25
  „Ni s kim se istorija nije tako pošalila kao sa Bosnom“, znamenita je rečenica iz još znamenitijeg pasusa jednog od najboljih romana napisanih na južnoslavenskim jezicima: Derviša i smrti Meše Selimovića. I nije se, mater joj jebem, baš ni s kim na ovom svijetu, u onom njegovom dijelu u kojem se zločin ne isplati, historija tako ružno šalila.
  *
  Zahvaljujući historijskom smislu za loš humor, on, Mladić, ima spomenik odavno. Najmanje petnaest godina, deset mjeseci i jedan dan, koliko je zvanično bio u bijegu. Nije, međutim, jedini: imaju ga i Radovan Karadžić, Biljana Plavšić, Momčilo Krajišnik, Nikola Koljević, Radislav Krstić... Puno ih je, pa ni spomenik nije mogao stati na manje od pola Bosne. Današnja Republika Srpska spomenik je zločinima protiv čovječnosti, zločinu koji se kao takav ne doživljava, monument ubicama što su vjerovale da „historija oprašta zločine, ali ne i greške“, kako je govorio Churchill, a citirao, prema dnevnicima Ratka Mladića, Slobodan Milošević.
  *
  Republika Srpska će, ko zna, možda jednom nestati. Možda će, ni to niko ne zna, trajati do sudnjeg dana. Bude li, međutim, živa, bit će i sporna sve dok se slavljenje zločina i zločinaca ne počne kažnjavati. Upravo to, igranje kola i pjevanje pjesama u ime onih što su u temelje Republike Srpske ugrađivali tuđe kosti, čini manji bosanski entitet spomenikom ljudskom otpadu, sa čijim smradom u nosu žive oni građani RS-a kojima svete riječi nisu imenice Ratko i Radovan, već posao i plata i kojima je mjera srpstva Srđan Aleksić, a ne Rajko Vasić."

  Emir Imamovic
  http://www.radiosarajevo.ba/novost/54899/republika-srpska-spomenik-zlocincu

  Ime: rajko
  01.06.2011 22:37
  molio bih ako neko zna link pod kojim bih mogao da gledam sudjenje iz haga.

  Ime: Човек
  01.06.2011 20:58
  „Njegovi zločini su slomili zajednicu i razderali Bosnu“.
  Не разумем се много у право и немам намеру да улазим у одговорност генерала за злочине али зар ова реченица сама по себи није и пресуда? Зар није суд етаблиран да би прво утврдио нечију одговорност па онда и пресуђивао или…обрнуто? Шешељ, Готовина...су само неки који су прво ухапшени па им је онда писана оптужница...шпанска инквизиција је била поштенија и доследнија у свом приступу.
  Наслов је смехотресан када једном прочитате остатак текста.
  А има и ово чудо инвентивности... „Optužen je za odgovornost nasilnih vojnih kampanja njegovih snaga koje su potresale državu 90-ih godina“ Е сад ако има нека НЕнасилна војна кампања...главни тужиоц баш нека компетентна личност.

  Ime: Citat Grad: Sarajevo
  01.06.2011 18:44
  "...Ali današnja Bosna i Hercegovina morala bi da bude dio Mladićeve optužnice: Srebrenica je još uvijek pod srpskom kontrolom; porodice ubijenih ljudi ne usuđuju se na povratak. Političari „Republike Srpske“, srpske državice koju su podigli Mladić i njegove ubice, ali koja je formalno dio Bosne, učestvuju u bosanskim političkim institucijama samo utoliko što blokiraju njihovo funkcionisanje. Evropa, za koju je Mladić srpska ulaznica, zatvorena je za Bosnu, djelimično zato što nema bosanskih ratnih zločinaca koji bi se mogli trampiti za prosperitet. Mladićev velikosrpski projekat je propao, ali njegov projekat uništenja Bosne još uvijek ima šansu da uspe."

  Ime: Dedo Grad: Taman-po mjeri
  01.06.2011 18:28
  Kazu da su i Drazu Mihajlovica zvanog Cica (mica gotova prica) po skracenom postupku, tako da ga i nakon 50-ak godina nemogu pronaci ni kao rezervne dijelove. Mozda bolji recept za zlocinca i ne postoji.

  Ime: bosanac Grad: ch
  01.06.2011 17:59
  vidi se da je covjek bolestan kad nije sposoban na sudu privarnom zivotu a ni srbiji zna srbija sta radi sesnaest godina je bio skrivan a sada bolestan izrucen.....

  Ime: Nedzad Grad: Houston
  01.06.2011 16:20
  Zlocinac ce imati sudjenje koje ce trajati dvije ili vise godina. Neduzni Bosnjaci koji su sistematski i svirpo ubijani nisu imali sansu da im se sudi jer im se nije imalo niti zasto suditi. Postavljali su ih pored iskopanih rupa i ubijali iz mitraljeza samo zato sto su bili druge vjere a sve po naredjenu ovoga monstruma.

  Ime: Tintin Grad: Bxl
  01.06.2011 15:22
  FB status „Ratko Mladić is now friend with Vojislav Šešelj and Radovan Karadžić, Ante Gotovina and 6 others like this."

  Ime: Miroslav Đukić Grad: Kraćeno-skraćeno
  01.06.2011 14:54
  Kažu i da je Jovanka Orleanka suđena jednako tako pravedno, a po skraćenoj proceduri.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva" u Cazinu i Velikoj Kladuši (1. dio)i
  X
  22.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima u Velikoj Kladuši. Voditelj je Edo Maajka. Producent je Mebius film iz Sarajeva.