Dostupni linkovi

Božo Vrećo, Fočak koji pjeva sevdah i briše granice


Božo Vrećo i Halka: Ah ljubav, ljubav
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:12 0:00

Božo Vrećo i Halka: Ah ljubav, ljubav

Božo Vrećo, nova je regionalna "new wave" senzacija. Tom riječju njega i bh. bend "Halka" opisuje ovdašnja javnost. Ovaj mladi Fočak svojom vokalnom interpretacijom sevdalinku donosi "ravno do srca".

Glas kojim Božo Vrećo izaziva emociju kod slušalaca vrlo brzo prepoznali su vrsni muzičari. Prvi među njima Edvin Hadžić priča o njihovom prvom susretu.

Edvin Hadžić
Edvin Hadžić

"Sasvim slučajno sam se našao u jednom sarajevskom lokalu. Pio sam kafu, a onda se pojavio momak i ničim izazvan, kako bismo rekli, počeo da pjeva sevdah. Nakon što je otpjevao dvije stvari, nestao je, a ja sam ostao iznenađen. Zahvaljujući jednoj društvenoj mreži, moj prijatelj Dino Šukalo i ja smo došli do Bože Vreće, momka koji je iz Foče došao u Sarajevo da pjeva sevdah. I ne samo to, došao je da bude najbolji pjevač sevdaha u posljednje vrijeme. Sve se brzo desilo, a narednih sedam dana smo imali probe i pripremali repertoar", kaže Edvin.

Uslijedili su brojni koncerti.

"Nakon što smo snimili prvi album Halke, zahvaljujući produkcijskoj kući Gramofon, uradili smo turneju po Bosni i Hercegovini. Željeli smo, prije svega, da Božu upoznaju svi Bosanci i Hercegovci. Bukvalno smo svirali, od Bihaća do Bijeljine, u Mostaru, Tuzli, Goraždu, Zenici. Obišli smo sve veće i manje centre u Bosni i Hercegovini", ističe Edvin.

Božo kaže da je bilo i niz dogodovština.

Božo Vrećo
Božo Vrećo

"Gdje god da smo bili, bio je odličan i odziv i reakcija, ali i šaljivih stvari. Sjećam se da je u Prijedoru sijalica 'pukla na jablanima'. Onda je bilo 'halal ti pita' u Brčkom. Mislim, bilo je reakcija do suza. Sve su to detalji koji vas čine sretnim, da se naježite i rasplačete. Sarajevski koncerti su posebno bitni, zato što ostajem u tom gradu. Na kraju krajeva, ne možete nikoga razočarati, ali sarajevsku publiku uvijek morate ostaviti bez teksta", poručuje Božo.

Uprkos negodovanju pojedinaca da se koncert organizuje u Banjaluci, to ih
nije spriječilo da svoju publiku obraduju u drugim bh. gradovima.

"Prva turneja Halke koja se dešavala po cijeloj Bosni i Hercegovini je uvezala sve te gradove. U Prijedoru smo imali divan prijem publike u kojoj su bili i Srbi i Bošnjaci. To je, zapravo, ljepota muzike. Naša muzika spaja, a ne razdvaja. Naša muzika briše entitetske i sve druge granice i to je glavna poruka pjesama koje sviramo", kaže Edvin.

Ali, otkako je "Halka" rado prihvaćena i u gradovima susjednih zemalja, biće
organizovan koncert u Banjaluci ove godine, kaže Edvin Hadžić.

Uskoro je uslijedio i drugi album. Potom mnogi koncerti. A onda je Božo odlučio snimiti i prvi solo album, na kojem su i tri njegove vlastite pjesme. Jedna od njih je Lejlija - posvećena njegovoj majci.

"Album je veoma dobro prihvaćen, s obzirom da je nekomercijalan, jer je to samo glas, odnosno ispjevavanje sevdalinki, za posebne sevdaholjubce. Ipak, emocija i ljubav su prisutni", poručuje Božo.

Sevdah je pjesma duše, kao što davno rekoše stari znalci. Božo Vrećo dodaje da je to i beskrajna ljubav koju on na jedinstven način prenosi publici.

XS
SM
MD
LG