Dostupni linkovi

Dodik vs Bosić: Tužba za klevetu, pa konferencija za medije


Mladen Bosić
Mladen Bosić

Pred Opštinskim sudom u Banjaluci održano je pripremno ročište po tužbi Milorada Dodika protiv Mladena Bosića zbog klevete. Dodik tvrdi da ga je Bosić lažno optužio za kriminalne radnje. Bosić se pojavio pred sudom, dok Dodik nije, a istim povodom obojica su održali konferencije za novinare.

Lider Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić uvjeren je da će se uspješno odbraniti od tužbe za klevetu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, jer je, kako kaže, spremio obimnu dokumentaciju kojim će potkrijepiti optužbe da je Dodik svoje bogatstvo stekao kriminalom. Bosić će, kaže, svoju odbranu bazirati na dokumentima o poslovanju Dodika i njegove firme u ratu, imovinskom kartonu u posljednjih petnaestak godina, kao i o vezama u brojnim aferama koje nemaju sudski epilog.

U ovoj fazi mi smo predali spisak dokumentacije i svjedoka na koje se ja pozivam. Ovo je parnica i ja želim da dokažem da sam tvrdnje iznio na osnovu informacija i podataka svjedoka koji su mi to saopštavali, i ostalih dokumenata koji nedvojbeno pokazuju da se ime Milorada Dodika veže za veliki kriminal u Republici Srpskoj. Dokumenta koja smo dali baziraju se i na imovinskim kartonima Milorada Dodika od 2002. – 2014. godine. U tim kartonima, koje je Milorad Dodik potpisao, vidi se milionski rast imovine njega i njegove porodice“, istakao je Bosić.

Bosić ističe da dokumentacija o poslovanju Dodika tokom rata govori, kako tvrdi, o švercu visokoakciznim robama.

"Dok je stvarana RS, Dodik se bavio švercom nafte i cigareta i prodavao ih po mnogo većim cijenama od nabavne.Žao mi je što moram da kažem, ali po ovoj dokumentaciji Dodik je ratni profiter", rekao je Bosić.

Sudu su, po Bosićevim riječima, dostavljeni i dokumenti o nekoliko slučajeva afera, poput Robne kuće „Boska“, „Fruit eco“, „Vučetić-Nikola Tesla“, „Bobar banka “.

Dok Bosić tvrdi da će Dodik u tom sudskom procesu povući mačka za rep, Milorad Dodik smatra da će se Bosić morati, kako ističe, suočiti sa lažima koje iznosi.

"Uvjeren sam da Bosić nema dokaze za to što tvrdi, a to što on pokušava da napravi medijsku karikaturu, to je dio propagande ili želje da se medijski ostane aktivan. Imam odličnu priliku da sve to opovrgnem. Tamo se vraća priča oko zgrade Vlade RS, oko autoputeva. Tu su se četiri godine provodile istrage. Provodilo je Tužilaštvo BiH, provelo je i Specijalno tužilaštvo RS. Lagali su i u medijima o tome pa sam ja tužio i dobio presude za sve te stvari. Ali to ne vrijedi, jer se oni ne zaustavljaju. Oni su uvjereni da je sve što oni kažu istina", istakao je Dodik.

Milorad Dodik, koji svojom tužbom traži materijalnu odštetu za nanesenu duševnu bol, kaže da nema namjeru da se za sada pojavljuje na sudskim ročištima, već da za to ima svog pravnog zastupnika. Bosić je nakon današnjeg pripremnog ročišta rekao da bi taj proces konačno trebao pokrenuti otvoreniju priču o korupciji vlasti u RS.

„Ja očekujem da nadležni organi poslije svega ovoga urade svoj dio posla i da procesuiraju u institucijama države u RS i BiH sve ono što se pokaže kao dokumentovano u ovom procesu“, zaključio je Mladen Bosić.

Pripremno ročište pred Osnovnim sudom u Banjaluci se nastavlja 19. maja, a Dodik na ime nanesene štete zahtijeva od Bosića 10.000 KM (5.000 evra)

XS
SM
MD
LG