Dostupni linkovi

Bodiš: Orban će nastaviti "oslobodilačku borbu protiv Brisela"


Gabor Bodiš
Gabor Bodiš
Stranka desnog centra Fides dosadašnjeg mađarskog premijera Viktora Orbana pobedila je na parlamentarnim izborima i blizu je toga da opet obezbedi dvotrećinsku većinu u parlamentu.

Madjarska izborna komisija je saopštila u nedelju uveče da je sa 76 odsto prebrojanih glasova Fides obezbedio 135 od 199 mesta u parlamentu, što je više od dve trećine. Koalicija levih stranka će prema projekcijama osvojiti 39 mandata, dok će ekstremno desni Jobik verovatno dobiti 25 mesta.

Podsetimo da su analitičari nakon pobede Srpske napredne stranke, sagovornici RSE u izbornoj noći, rezultate gde jedna partija ima apsolutnu većinu opisivali kao mađarski scenario.

Premijer Viktor Orban proglašavajući pobedu svoje stranke Fides na parlamentarnim izborima rekao je da su rezultati glasanja pokazali da Mađarska predstavlja najujedinjeniju naciju u Evropi. Orban je rekao da su rezultati izbora potvrda politike njegove vlade stvaranja radnih mesta, podržavanja porodice i borbe za nacionalni suverenitet.
Naveo je da su glasači rekli "ne" mržnji i "ne" napuštanju Evropske unije.

"Oni su potvrdili da je mesto Mađarske u EU, ali samo ako ima jaku nacionalnu vladu", rekao je Orban.

Agencije podsećaju da je i pre izbora bilo gotovo sigurno da će Orbanov Fides osvojiti većinu, uprkos svojoj specifičnoj politici, koja je razgnevila Evropsku uniju i negativno se odrazila na strana ulaganja, a da je jedino pitanje bilo da li će zadržati dvotrećinsku većinu koja toj stranci omogućava da menja ustav.

Kako objašanjava rezultate izbora pitali smo novinara iz Budimpešte Gabora Bodiša:
“Objašnjava se pre svega spretnom komunikacijskom politikom Orbanove vlade koja je uspela da proda većini mađarskih birača priču da su im smanjenjem režijskih troškova rešeni osnovni problemi preživljavanja. Orban je sada na ivici dvootrećinske većine, možda će to biti jasnije za dva do tri dana jer se još prebrojavaju glasovi. S druge strane, levica je bila sasvim neubedljiva. Iako je dobila više nego pre četiri godine, to nije bilo dovoljno za neki ozbiljniji otpor Fidesovoj vladi”.

Na pitanje da li Orban ima zasluge za jačanje ekstremno desne stranke Jobik, koja je na ovim izborima osvojila više glasova nego na prethodnim, Bodiš odgovara: “Naravno da ima. On ni jednu lošu reč nije rekao o Jobiku. Bio je u pravu jer je znao da birače može dobiti na desnoj strani. Međutim, treba dodati da je Fides osvojio 650.000 glasova manje nego pre četiri godine i sa 44 posto glasova imaće dvotrećinsku većinu. Jobik je bolje prošao i 10 posto više glasova je dobio nego pre četiri godine, tako da su sada iznad 20 odsto. Međutim, zbog mađarskog parlamentarnog sistema, oni će imati manje odbornika u parlamentu nego pre četiri godine.”

Šta se može očekivati u odnosima Orbana i Brisela i u samoj Mađarskoj nakon ponovne pobede Orbana, Bodiš kaže:“Mislim da će se nastaviti ‘oslobodilačka borba protiv Brisela’. S druge strane oni će morati da uvedu još poreza jer su do sada sa porezima prema multinacionalnim kompanijama i bankama uspeli malo da popune budžet, ali sad moraju izmišljati nove poreze."
XS
SM
MD
LG