Utorak, 03. maj/svibanj 2016, 08:53 CET

  Kosovo

  EULEX sprečio pokušaj blokade Jarinja

  Prelaz Jarinje
  Prelaz Jarinje
  Privrednici sa severa Kosova zaustavljeni su ispred prelaza Jarinje gde su za ponedeljak najavili blokadu zbog, kako su naveli, nepoštovanja sporazuma o integrisanom uporavljanju prelazima.

  Kako javljaju mediji, više desetina vozila Srba iz četiri opštine sa severa Kosova stiglo je u 10.15 časova do prelaza Jarinje, na kosovskoj strani, gde su zaustavljeni, jer im nije dozvoljeno da dođu do integrisanog prelaza.

  Njih su zaustavili pripadnici EULEX policije koji su razvukli bodljikavu žicu i postavili prepreke na magistralnom putu Raška - Leposavić ispred administrativnog prelaza Jarinje.

  Kako je najavljeno ranije, blokada je trebalo da traje od 10 do 12 časova. U znak protesta na severu Kosova zatvorene su i sve prodavnice. Privrednici sa severa Kosova su ponovo bezuspešno razgovarali sa predstavnicima EULEX-a. Iako je Vlada Srbije garantovala da neće biti plaćanja carina i drugih dažbina na prelazima na severu Kosova, EULEX insistira da se na severu Kosova akcizna roba šalje i carini na prelazu Merdare, a komercijalna roba na terminalu u južnom delu Mitrovice.

  U EULEX-u tvrde da nisu obavešteni o drugačijem carinskom režimu na prelazu Jarinje i prete kaznama zbog neplaćanja carina. A jedan od predstavnika privrednika sa severa Kosova, Slaviša Milentijević, izjavio je da privrednici sa severa Kosova ne žele da plaćaju porez kosovskim institucijama već Srbiji što je razlog za njihovo negodovanje.

  "Ako kosovski carinici nastave da insistiraju na carinjenju robe, privrednici će radikalizovati svoje proteste", kazao je Milentijević.

  Gde je nastao problem u dogovoru o carinama? Jelena Milić, direktorka Centra za evroatlantske studije kaže da joj se čini da je problem u neiskrenosti Beograda:

  “Po mom saznanju još je u decembru prošle godine dogovorena čitava procedura carinjenja i gde ide akzicna roba i da tu nikakvih izmena nije bilo. Tako da mi s ečini da je problem u tome što srpska vlada nije iskrena prema Srbima sa severa Kosova. Da li je razlog što strahuje od incidenata ili oni imaju interesa u tom nekontrolisanom kretanju robe i finasija to je nešto drugo. Takođe je vrlo interesantno da se Vučić i Dačić pozivaju na to da moraju da se poštuju dogovori koje je prošla vlada napravila sa međunarodnim zvaničnicima da bi Srbija ostala kredibilna država i da ne bi ispalo da ne poštuje svoje ranije preuzete obaveze. Čini mi se da ovaj deo, onaj deo koji oni za javnost u Srbiji neće da kažu i da to ide u ovu priču, jednu poruku za javnost u Srbiji, a drugu poruku, nažalost, za Brisel", kazala je Milićeva za RSE.

  Jasmina Šćekić

  jscekic+yahoo.com

  Od 2003. godine radi kao novinar informativne redakcije Radija Kontakt Plus u Kosovskoj Mitrovici. Kao dopisnik Radija Slobodna Evropa za područje severnog Kosova radi od 2004. godine.


  Ljudmila Cvetković

  Novinar sa diplomom Fakulteta političkih nauka u Beogradu. Radno iskustvo sticala u Asocijaciji nezavisnih elektronskih medija i Radiju B92. Na RSE radi kao novinar, uređuje i vodi dnevne informativne emisije.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Serdjo
  17.12.2012 20:35
  Milosevic je priznao nezavisnost Kosova kada je juna 1999 god u Kumanovu potpisao kapitulaciju Srbije. Vlada Kosova to zna, EULEX -takodje, Dacic je to znao ranije -ali se pravio lud (jer ne bi dobio glasove kao Milosevicev posilni),Boris Tadic je isto znao (bio ministar vojni). Aca Vucic je znao i nije znao (zavisno od izvora informacija). Srbima na severu Kosova je prosuta lazna parola -vi zivite u Srbiji. Problem sada imaju granicne sluzbe izmedju drzave Kosova i drzave Srbije. I naravno sverceri na veliko (odn "veliko-srpski patrijoti") koji su se enormno obogatili u sivoj (kaubojskoj) zoni severa Kosova. To je dio Kosova i tu ce vaziti zakoni koji su dio Ustava Republike Kosova.

  Ime: Alo Grad: RS
  17.12.2012 12:49
  Ako je precizno dogovoreno uz prisustvo Ketrin Eston da se carina ne naplacuje na severu dok se regulise gde ce i kome ce da se placa ..kako je onda moguce da EULEX " nije obavesten " i kao nezna ..Iovako svi znaju da to sto se zove EULEX ..nema veze sa EU ..vec je to NATO-Albanska misija koja nista ne postuje i bas je briga za bilo kakve dogovore sa Srbijom
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  17.12.2012 14:09
  Ko Eshtonku sta pita :) Srbi su imali sansu da pravedno postupaju i da budu dobri vladari kad su na tacni od velikih sila dobili Kosovo 1912. Posto su tu sansu prokockali i poceli se igrati velesile onda je normalno da dobiju onoliko pravde koliko si mogu oruzjem izboriti.
  Odgovor

  Ime: Aleksandar
  17.12.2012 16:00
  A jesu li teritoriju stare Srbije oslobodile velike sile ili balkanski savez na celu sa Srbijom? Smesno je kad neko tvrdi da nam je poklonjeno nesto sto smo sami svojim snagama i uz ogromne zrtve oslobodili od Turaka.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  17.12.2012 17:59
  Liebe Aleksandar, po sredi je terminološka zbrka - ono što Vi nazivate ovde "oslobođenjem" je zapravo agresija na teritoriju strane države i osvajački rat.

  Tačno je da su Srbi i u tom ratu stradali, ali je isto tako tačno da su stradali bez potrebe i opravdanja.

  A, velike sile su upravo to - velike sile - i mali dobijaju i gube upravo ono i onoliko koliko se velike sile dogovore.
  Dakle, može Pašić da pošalje i celu armiju u pogibiju da zauzme Drač, ali dok se velike sile ne odluče da Drač POKOLNE Srbiji, od ta posla nema ništa, pa makar satrli i 3 armije!
  Ili Vi to jednostavno ne možete da razumete?
  Odgovor

  Ime: Aleksandar
  19.12.2012 14:58
  Okupaciju stare Srbije a i celog balkana svako tumaci na svoj nacin, za nas koji smo trpeli zulum koji je kulminirao za vreme dahija to je bila okupacija protiv koje smo morali da se izborimo svim sredstvima kako bi narodu doneli slobodu dok je za one koji su imali povlascen polozaj u tom carstvu to bila legitimna voljena vlast, na osnovu tvog komentara predpostavljam da ti spadas u ovu povlascenu grupu koja je imala povlastice kod Otomana i verujem da je to razlog zasto si protivnik oslobadjanja balkana.
  Odgovor

  Ime: Begu-Grad:Bremen
  19.12.2012 23:20
  Koga ste vi Serbi "oslobodili", dokle je bilo ta vasa stara serbija,
  kada su Turci povukli sa Balkana ,
  Serbija i Drugi osfojili to sto nije bilo njihvo to zovete vi oslobodenje Blkana,
  sad se vidi koliko ste bili za oslobodenje, ko su te Zemlje koju
  "poderzavaju"vas u toj slobodi.
  Odgovor

  Ime: Begu-Grad:Bremen
  18.12.2012 23:53
  Milivoje, dragi,Aleksander vac odavno pravi se Lud, ima ovakfi dosata dosta a satces.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.