Dostupni linkovi

Razvlačenje Bosne


Razvlačenje Bosne


Gledao sam prije koju godinu kako je krokodil napao gazelu koja se došla napiti vode. Onda su došli lavovi, zgrabili gazelu s druge strane otimajući žrtvu krokodilima. Iz nekog čudesnog razloga gazela se izmakla jednima i drugima i pobjegla.

Ono što se dešava sa Bosnom i Hercegovinom već evo 20 godina liči mi na tu gazelu koju razvlače sa svih strana, i iznutra i izvana, a ona još opstaje usprkos svima i svemu.

Najprije su je počeli razvlačiti iznutra – kada su se nacionalne stranke, svaka sa ¨demokratskim¨ predznakom, a nijedna demokratska, rušeći komunizam udružile protiv BiH.

Sjednica Savjeta sigurnosti UN-a

Onda su se pridružili susjedi iz Beograda i Zagreba koji su se polakomili na njene teritorije. Pa je priskočila medjunarodna zajednica uvodeći embargo na oružje što je u stvari značilo ostaviti BiH na milost i nemilost dobro naoružane JNA.

Onda je ta ista medjunarodna zajednica odlučila da sklopi mir sa onima koji su BiH i odveli u rat kojima je interes bio ne da razvijaju zemlju koju su uiništavali nego da sačuvaju svoje male interese.

Onda je uveden Visoki predstavnik koji je imao na papiru svakojake ovlasti ali nije imao jedinstvenu podršku pa je bezubo prijetio – i napuštao zemlju. Iz jednog u drugi njihov mandate stvari su se pogoršavale. Onda su susjedi počeli ponavljati kako je prihvatljivo svako riješenje za BiH o kojem se dogovore u BiH, znajući jako dobro da drže konce tog dogovora (da budemo pošteni Hrvatska je davno uputila bosanskohercegovačke Hrvate na dogovor sa Sarajevom, dok Beograd i danas daje punu podršku bosanshohercegovačkim Srbima).

Kako su BiH razvlačili ranije tako je razvlače i danas.

Na vlast se u Banjaluci ustoličio agresivni Dodik koji BiH razvlači na svaki mogući način. Onda se udružio sa liderima HDZ-a i tako blokiraju svaku uspostavu vlasti.

U Sarajevu se onda sve više ponašaju kao da glavni BiH grad pripada samo jednoj naciji, teško je naći Srbina ili Hrvata na čelnim pozicijama u školama, u vrtićima se uvodi religija, ukida se Djeda Mraz i tako dalje.

Jovan Divjak u Beču sa autorom bloga

U Beču slobodu čeka najpopularniji BiH general, Jovan Divjak, optužen za nešto što nije uradio, jedan posve normalan premijer to ne može biti iako mu program niko ne osporava, nogometaši se jedva dogovorili oko glasanja, u parlamentu raspravljaju četiri sata o dnevnom redu, sud u Mostaru oslobadja Čovića, sud u Sarajevu Lagumdžiju, sud u Banjaluci Dodika. Niko nije kriv ni za šta, svi su čisti, nevini, radišni, lijepi, pametni.

A gradjani sve siromašniji, škole sve slabije, posla sve manje, penzije mizerne, plaće male – ako ih i ima. Svi gledaju pobune u Egiptu, Tunisu, Jemenu, Libiji, Bjelorusiji, Siriji, ne buni se niko jer je svaka pobuna izdajnička.

Ne znam šta bi sa onom gazelom, kamera kaže da je pobjegla ali izvještači ne kažu da li je zaliječila rane i da li se zaštitila od nekih novih nasilnika.

A nasilnika – koliko ti srce želi.

XS
SM
MD
LG