Ponedjeljak, 02. maj/svibanj 2016, 21:24 CET

  Balkan-i-ja

  Otkud Mladić u priči o Jasenovcu?

  Ratko Mladić u sudnici Haškog tribunala, 03.06.2011.
  Ratko Mladić u sudnici Haškog tribunala, 03.06.2011.

  Otkud Mladić u priči o Jasenovcu?
   

  Gledam na TV neki dan reakciju jednog golobradog mladića sa Pala (nadomak Sarajeva), očigledno rodjenom poslije rata, a u povodu hapšenja optuženog za ratne zločine Ratka Mladića. On reče: ¨Mladić je srpski heroj jer je spasio srpski narod od novog Jasenovca!¨.
   

  Čak i kad bi se ova rečenica shvatila ozbiljno šta bi u njoj bila istina, a šta laž?
   

  Da bi se dogodilo nešto slično Jasenovcu mora postojati dominirajuća (ustaška) ideologija koja to opravdava, država koja to organizira i vojska koja to sprovodi. Ništa od toga nije postojalo ni u Hrvatskoj,  a kamoli u BiH. Strah od Jasenovca je dakle besmislica. Zločin je organizira NDH, nacistička tvorevina i ne postoji niti je postojala ni jedna stranka koja je oživljavala tu zločinačku državu.

   

  Sarajlije bježe od snajpera

  Drugo, Ratko Mladić je vodio rat u BiH i Hrvatskoj sa nekoliko puta silnijom vojskom od Hrvatske i BiH. Ona je bila jača i brojčano i vojno i financijski i obavještajno i ekonomski. Dakle, bilo kakva prijetnja Jasenovcem je besmislica.
   

  Treće, Jasenovac, nema ama baš nikakve veze sa Bošnjacima. Teza koju iznose neki političari u RS da je Srebrenica osveta za Jasenovac je čista laž. Zašto bi se neko svetio Bošnjacima za ono što su uradili neki Hrvati?
   

  Konačno 11.07.1995 Mladić je sam izjavio da ¨poklanja Srebrenicu srpskom narodu za osvetu Turcima za bunu na dahije".
   

  Nije, dakle, Mladić branio Srbe od nekog novog Jasenovca, nego je sprovodio u djelo projekat uništavanja BiH – od sistematskog ubijanja njenog većinskog naroda, do sistematskog istjerivanja ne-Srba sa raznih teritorija koja se zvala politikom etničkog čišćenja, do sistematske kradje fabrika, i sistematskog uništavanja bosanskohercegovačke tradicije i kulture.
   

  Onaj momak sa Pala, medjutim, zaista misli to što je rekao. Zašto? Prije svega on ponavlja rečenicu koju izgovaraju mediji i političari.
   

   

  Miting podrške Ratku Mladiću u Banjaluci

  Taj neosnovani strah od nekog Jasenovca se usadjuje u svijest gradjana srpske nacionalnosti sistematski i namjerno. Sistematski, jer se u udžbenicima, u medijima, ne govori o zločinima počinjenih u ime te besmislice, jer se u kafanama većina boji to priznati, jer se nigdje ne govori o herojstvima gradjana srpske nacionalnosti koji su spašavali svoje susjede druge nacionalnosti nego se o njima ili ćuti ili se proglašavaju izdajicama. Namjerno, jer to ponavljaju političari u RS koji time nastavljaju smještati sostveni narod u etnički tor, spriječavaju bilo kakvu toleranciju, podebljavaju podjele, šire strah da bi lako sa narodom manipulirali.
   

  Nedavno je i Milorad Dodik u Banjaluci izrekao istu tezu da se Srebrenica može objašnjavati Jasenovcem tvrdeći pri tom da se u SFRJ zločin Jasenovcu prešućivao. Nevjerovatno, ali golobradi momci, poput onog sa Pala, to će prihvatiti kao istinu. Zločini Srebrenici nemaju ama baš nikakve veze sa zločinima u Jasenovcu kako kaže Dodik niti sa bunom na dahije kako kaže Mladić. Ali, i jedan i drugi uvode osvetu kao PRAVO, kao dominantan način ponašanja što je osobina ljudske zajednice ne znam ni ja koliko tisuća godina unazad.
   

  Šta bi bilo da neko pravdao zločin u Jasenovcu zato što je Hrvatima počinjeno neko zlo? Šta bi bilo kad bi Bošnjaci pravdali svoje zločine, naprimjer, četničkim zločinima nad Muslimanima na Drini u drugom svjetskom ratu?

   

  Spemenik u Jasenovcu

  Laž je i teza da se u bivšoj SFRJ o Jasenovcu nije govorilo. Nema ni jednog jedinog političara iz ondašnje i današnjih država koji o tom zločinu nije izrekao riječi osude. Nijednog jedinog. Hiljade TV reportaža, tekstova, radijskih emisija, knjiga je napisano o tom zločinu. Nije bilo škole koja tamo nije išla na ekskurziju i tako dalje. Dodik, dakle, jednostavno, laže.
   

  Lažan je i podatak koji on iznosi da je u Jasenovcu ubijeno 700.000 Srba. Istroričari i povijesničari imaju dokaze za oko 100.000 žrtava od kojih je 80% gradjana srpske nacionalnosti.
   

  Ali, nije glavni problem u tome što Dodik laže ili što on objašnjava zločin u Srebrenici zločinom u Jasenovcu. Veći je problem onaj momak sa Pala i njemu slični koji to prihvaćaju i koji su spremni, na osnovu tog lažnog i namjerno plasiranog razloga, ponovo ubijati radi neke lažne prijetnje Jasenovcem. Problem je što sa tim lažnim razlogom ljudi teže prihvaćaju BiH kao svoju državu.
   

  Tačno to je i želja vlasti u Banjaluci. Dodik je uspio u svojoj nakani. On osvetom pravda zločine, razgradjuje državu u kojoj živi, ubjedjuje Srbe da ne mogu sa drugima.
   

  Sad mu ostaje da se suoči sa posljedicom – koliko dugo će Srbi moći živjeti sa njim.


   

  Tagovi: balkan,bih,jasenovac,dodik,sarajevo,mladic

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari stranica of 2
      Naredni 
  Ime: Damir Grad: USA
  09.06.2011 14:59
  Citam ove komentare i mislim se "svaka cast na jakim zivcima Nenade". Citam i komentare na ovaj drugi clanak sa RSE i sve je u slicnom stilu. http://www.danas.org/content/drzava_ne_reaguje_na_velicanje_mladica/24228541.html.
  Ovi, nakon sto objasne da se Srebrenica nije ni desila (ili da je tamo ubijeno puno manje ljudi, i to dosta njih u "samoodbrani" u toku "proboja"), stvarno misle da treba da ih shvatimo za Srebrenicu jer ih je bilo strah necega iz proslosti. Najgore je sto se vec spustio bar uzasno nisko pa se razgovor sveo uglavnom na Srebrenicu. A sta je sa najduzim ubijanjem jednog glavnog grada u istoriji, hiljade djece pogodjenih snajperima i ubijenim granatama, sta je sa vecinom drugih sela i gradova u BiH koja su OCISCENA, POBIJENA??? I ja bih zbog svog djeteta volio da ne bude rata, ali realno gledajuci i koliko god to ruzno zvucalo, to mi trenutno izgleda 100% nemoguce. Da se bar samo Srebrenica desila, nego se desilo toliko puno gore da je jako tesko nakon svih ovih godina negiranja probati objasnjavati da je Srbija napravila najvece uzase poslije drugog svijetskog rata i da se ne moze ovako razgovarati. Zar ne bi trebalo ostaviti Srbiji da objasnjava to svojoj sadasnjoj i svim buducim generacijama nego da to radi jedan Nenad Pejic ili ja ili bilo ko drugi? Pa zar u Srbiji nema toliko senzibiliteta da se sagleda kolicina uradjenog zla i da je tog zla bilo toliko da meni licno, kojem srecom nije niko ubijen u ratu, ne bi bilo mrsko da sutra ratujem protiv Srbije? Mislim da bi se trebalo i o ovome razgovarati umijesto da se recimo ovakav komentar ne objavi. Svijestan sam potpuno da je bilo zla i od strane ovih protiv neduznih Srba u drugom svijetskom, pa i u ovom ratu, ali nakon 1995 godine do danas i dalje pricati o tome da li je bilo uopste bilo rata (karikiram) je da se stvarno covjek zapita da li je vrijedno trositi se objasnjavanjem svega sto je toliko opste-poznato da se ne treba raspravljati o tome. Ako misle da je samo bilo dovoljno isporuciti Mladica, nakon 16 godina cuvanja, i ako nisu u stanju osuditi velicanje svakodnevna Mladica na bilo kojem javnom mjestu, to treba da bude njihov problem. Mozemo li mi malo Nenade pricati o fudbalu, umjetnosti ili biznisu ubuduce, ili da cujemo koji vic od vas ovdje?

  Ime: Zarko Grad: Beograd
  09.06.2011 10:19
  Po Neneadu nije relavantan izvor država Jugoslavija, nemčki generali pa čak i Jevrejske organizacije koji svi spominju cifru od 500 000 - 700 000 ubijenih Srba, Roma. Jevreja i antifašista u koncentracionom logoru Jasenovac.
  Relevantan izvor je Franjo Tuđman i Ivo Goldstein koji spominju cifru od 80 000 - 100 000.
  U Srebrenica je streljano oko 1500 muslimana iz osvete za 3500 Srpskih žrtava od 1992-1995 godine u okolini tkz DEMILITARIZOVANe zone Srbrenice.
  U toku probjal muslimanske vojske ka Tuzli poginulo je između 2000 - 3000 boraca. Tako da broj ubijenih muslimana u Srbrenici ne prelazi 5000. Osuda za tkz genocid u Hagu je opravdanje za bombardovanje SRJ i otimanje Kosova i Metohije od Srbije.

  Ime: Dusan
  09.06.2011 05:41
  Interesantno je da se autor bloga drzi Jasenovca kao pijan plota. Nije samo Jasenovac bio jedino stratiste srpskog naroda u takozvanoj NDH. Cijela ta marionetska drzava je bila tzv "Killing Fields" gdje god su Srbi zivjeli. Fabrike i radnje pobijenih Srba su 1945. nacionalizirane u ime "svijetle socijalisticke buducnosti i bratstva jedinstva", u nekim slucajevima premestene u hrvatska mjesta (za slucajeve koja ja samo znam!)
  Odgovor

  Ime: Nenad Pejic
  09.06.2011 09:07
  Dusane,

  ja se ne drzim samo Jasenovca, to je teza koju su iznijeli zvanicnici i ja pisem o tome. Oni nisu pominjali druge stvari pa nisam ni ja na njih reagirao

  Ime: 71000 Grad: Sarajevo
  09.06.2011 04:37
  Jos jedna napomena.

  Ni u kom slucaju ne zelim reci da se Jasenovac treba zaboraviti. Naprotiv. Mi svi toga moramo biti svjesni. Jedino sto cu reci je da brojke nisu bitne. Recimo, jednoj majci, ali i ocu je broj zrtava milon miliona, ako su izgubili dijete, ili neko nekog svoga.

  Cinjenica je, na zalost, da se zlo opet desilo!

  Sta cemo uraditi da se ne desi opet. Da li treba stavljati druge mlade lavove na liniju smrti zarad necijih ciljeva. I kojih ciljeva.

  To ce se morati rjesavati! I to medju nama svima pojedinacno, ako ne zelimo da nasa djeca, moja su cetiti i dvije godine idu u rat i ginu. Ja to ne zelim!
  Odgovor

  Ime: Nenad Pejic
  09.06.2011 09:09
  Hvala i to je jedan od najvaznijih motiva moga pisanja.

  Ime: Zarko Grad: Beograd
  08.06.2011 16:59
  Kao po običaju tekst koji pišete je politički pamflet.
  Istoričar koji se zove Franjo Tuđman?
  Nemački generali su procenjivali da je u Jasenovcu stradalo između 400 000 - 700 000 hiljada ljudi.
  sada malo o temi.
  Po Haškom sudu ubijeno je 8000.
  Po Diku Honorode ubijeno je oko 6000 .
  Po Filipu Korvinu ubijenih je oko 3500 kao i broj koji su pobili muslimani iz "demilitarizovane zone".
  Ukupan broj streljanih i ubijenih muslimana u Srbrenici je oko 3500. Streljano je oko 1500 a ostali su poginuli u proboju do Goražda.
  Odgovor

  Ime: Nenad Pejic
  09.06.2011 09:10
  Nemam sta reagirati. Zao mi je sto svi upotrebljavaju razlicite podatke. Ja baratam DOKAZANIM ciframa kad je Jasenovac u pitanju. OKo Srebrenice - kakav proboj oko Gorazda? Djeca i starci se probijali do Gorazda? Nenaoruzani?

  Ime: 71000 Grad: Sarajevo
  08.06.2011 08:56
  Ja bih volio da ucesnici foruma, koji zastupaju tezu da Srbi nisu imali svoju vojsku i oruzje, ali je eto igrom slucaja i metodom eci-peci-pec JNA dala oruzje Srbima, kazu gdje su bili za vrijeme rata. Ako su bili okolo i na brdima iznad Sarajeva, da im mogu serbez reci da lazu. Ako nisu bili "nigdje" onda neka sute. Srbi koji su bili na Grbavici recimo, jer sam sa nekima pricao na tu temu jos u toku rata, znali su vrlo dobro sta je na onoj tamo strani.

  Dodik manipulise svojim narodom i cinjenicama. Ovu informaciju imam iz veoma dobro obavjestenih i izvora sa vrha. Razlog je
  pod A) da opstane na vlasti i
  pod B) Političke partije u Bosni i Hercegovini iz budžeta za svoje potrebe su dobile 25 miliona KM, utvrdio je Transparency International Bosne i Hercegovine.

  Istina je negdje izmedju kaze narod.

  Sada da se vratimo na temu. Strah od Jasenovca je bila tolika.... u biti Jasenovac na pocetku rata niko nije ni spominjao. Jasenovac je izucavan, posjecivan, ja sam bio tamo na ekskurziji i moja cijela OS sa oko hiljadu djaka; ucilo se u osnovnoj i srednjoj skoli o II svjetskom ratu u nas i nasem komsiluku. Znalo se i moralo se znati u po dana i noci i to za prolaznu ocjenu o NDH, Pavelicu i za Drazu i za Tita. Cista je laz da se o Jasenovcu nije govorilo i da se sakrivala istina. Medjutim, ako je neko ponovio Jasenovac nad srpskim narodom, onda je to Milosevic. Srba vise u Hrvatskoj nema. U BiH ih je manji broj, za onoliko koliko je pobjeglo "na vrijeme" i za onoliko koliko je na zalost poginulo. Uglavnom djecaka od 20-25 godina starosti. Nema ih ni na Kosovu vise, a u Crnoj Gori su u stalnim prepirkama sa vladajucom partijom. U svijetu su poznati kao oni koji su cinili zlocine. Ne svi, ali ipak iz srpskog naroda. Ako se negdje taj spomenik Jasenovcu treba premjestiti, Slobin grob bi bio pravo mjesto. Jer da je Slobodan htio pristati na tu Izetbegovic-Gligorov ideju i na reforme Ante Markovica, Srbi bi danas ali i Srbija, najvise profitirali. Imali bi jednostavno najvece trziste, jer Srba jeste bilo svuda. (Mada nijedno mjesto sem Srbije nije kolijevka srpstva, kako se to govorilo). Kao sto je bio Hitler u Njemackoj, Pavelic u Hrvatskoj, Musolini u Italiji, Draza i Slobo i Karadzic i Mladic su "made in Serbia". Sto se prije to shvati, prije ce buducnost poci u korak sa nama. Sad za sada tapkamo u 90-tim. Tj oni koji tamo zive. Mi koji smo vani smo vec daleko. Mi imamo pasose, poslove, djecu sa zavrsenim koledzima i poslovima... i buducnost.
  Odgovor

  Ime: Nenad Pejic
  08.06.2011 09:32
  naravno da se slazem. najgore je to sto se ocigledna laz, da se u onoj drzavi prikrivao zlocin u Jasenovcu mora dokazivati. Jos gore, sto oni koji su zivjeli u toj drzavi to vjeruju.Ne vjeruju svojim ocima i usima.

  Ime: novinar Grad: slc
  08.06.2011 01:17
  Komentar pogadja u sridu ali nazlost tamo gdje treba vrijede neke druge istin kao onne iz pera rajka vasica i drugih bivsih kolega sa svojim istinama i monolozima ali koje piju vise vode,kod svog naroda i danas nakon toliko godina trovanja. nada umire zadnja ali poslije svega vidjenog oko mladica ona je nazalost mrtva.
  Odgovor

  Ime: Nenad Pejic
  08.06.2011 09:35
  Ne dajte se

  Ime: Goran Grad: Za Urednika
  07.06.2011 23:44
  A odkud vi znate da je broj 700 000 netacan...Kojim dokazima vi raspolazete ili ste pristalice novog hrvatskog brojanja zrtava i izjednjacavanja Jesenovca i Blajburga..
  Odgovor

  Ime: Nenad Pejic
  08.06.2011 09:34
  Pise o tome Ivo Goldstein, na primjer.

  Ime: Ime
  07.06.2011 20:24
  @ bb

  Pisete:
  "A propo svega toga- kao ilustraciju velikih obmana i propagandnih podvala podvlacim jednu vest- koja je digresija ali lepo ilustruje sve ovo zameseteljstvo: u javnost je prodrla istina da na kineskom trgu Tjenanmen nije uopste bilo pokolja studenata i da je sve to obmana zapadnih medija- izvor je zapadni- objavio je depese i Wikileaks. Zamislite se malo o "svetim" istinama, razmislite malo svojom glavom - a ne prezvakavajte tudje reci i stavove. "

  Istina je da ama bas nista novo nije objavljeno o Tjenanmenu i da ama bas nitko nije tvrdio da je sve to bila obmana zapadnih medija. Povjesne cinjenice se o tome odavna znaju. Npr.

  Naređenje da se trg očisti po svaku cenu dato je 3. juna. Uputstva data vojnicima zabranjivala su krvoproliće na Tjenanmenu. I zaista, većina žrtava pala je u susednim djelovima. Ubijanje čitavog reda demonstranata koji su blokirali prilznu ulicu, linčovanje vojnika, pucanje u žive štitove, nasilje je raslo sa približavanjem noći....Zvanično, „politička oluja“ iz maja 1989. odnela je 241 život...mada se prava istina o broju zrtava jos istrazuje.

  Dakle nije bilo masakra na trgu vec se masakr uglavnom desio na prilaznim ulicama. Vec se odavna to znalo a u biti koja je razlika?

  Cudno je medjutim da mi ne zelimo ili ne mozemo pogledati istinu u oci kada je u pitanju nesto puno gore ili isto lose kao i Tjenanmen - Masovno ubijanje nenaoruzanih ljudi u Srebrenici, Vukovaru, Stupnom dolu, Grabovici, Kazanima... Nikome ne moze pomoci sakrivanje ili bjezanje od nasih sramota pod maglom " izmisljotina zapadnih medija o Tjenanmenu".


  Ime: Човек
  07.06.2011 18:54
  “Ja tvrdim da u Rep. Hrv nije postojala ni ideologija ni drzava ni vojska koja je mogla ili htjela organizirati nekakav Jasenovac. Vi ne donosite tvrdnje za suprotno“
  Напротив г.Пејићу. Ја сам вам описао генезу збивања у Хр пре рата, поткрепљену аргументима и чињеницама али ви сте од свега издвојили само иконографију које је, не заборавимо било и у суседним државама а лаконски пропустили све друго. Насупрот мојим аргументима ви са друге стране нудите нешто што ви - тврдите. Наравно да је тешко разговарати у категоријама “шта би било када би било” али признаћете да је за озбиљну, аргументовану дискусију потребно мало више од добре воље и тврдњи. Ево ја ценим да ако г.sdsd настави да следи нит својих тврдњи онда ће неки Хрвати геометријском прогресијом за неко време безмало доћи до закључка да је у Јасеновцу страдало више Хрвата него Срба?! Можда и због тога држава издваја пет пута већа средства за помен кољачима из Блајбурга него њиховим жртвама из Јасеновца? Тужна је то работа али и генератор неспоразума и сукоба. Младић нема никакве везе са Јасеновцем или бар не би требао да има. Да ли je цео рат деведесетих у својим коренима имаo и Јасеновац - наравно да јесте. Злочин не оправдава злочин али мора да постоји злочин и казна а не злочин и заташкавање јер историја злочина на овим просторима дефинитивно не почиње са Сребреницом.
  Надајмо се да ту завршава. Поздрав.
  Odgovor

  Ime: Nenad Pejic
  08.06.2011 09:37
  Malo neslaganje ostaje ali se slazemo u sustini. Pridruzujem se nadi da spirala zlocina zavrsava sa Srebrenicom.
  Komentari stranica of 2
      Naredni