Dostupni linkovi

Bivši zapovjednik Kažnjeničke bojne Naletilić na slobodi


Mladen Naletilić
Mladen Naletilić
Mladen Naletilić zvani Tuta, kojeg je Haški tribunal osudio na 20 godina zatvora zbog ratnih zločina nad Bošnjacima na prostoru Mostara i Jablanice pušten je na uvjetnu slobodu iz zatvora u Rimu, gdje je izdržavao kaznu. Naletilić je bio zapovjednik Kažnjeničke bojne Hrvatskog vijeća obrane, a osuđen je po zapovjednoj i individualnoj odgovornosti.

Naletilić, ratni zapovjednik Kažnjeničke bojne HVO-a, osuđen zbog etničkog čišćenja Bošnjaka na području Mostara i Jablanice od travnja 1993. do siječnja 1994. godine na 20 godina zatvora, pušten je na uvjetnu slobodu.

Kako je medijima rekla njegova odvjetnica Višnja Drenški Lasan, Naletilić je pušten na privremenu slobodu nakon izdržane dvije trećine kazne, i to prema odluci predsjednika Haškog suda.

„On je sada slobodan čovjek. Pretpostavljam da će se prvo obratiti svojoj obitelji i da će se sresti sa svojim bližnjima i svojom djecom, a nakon toga će vidjeti kako će dalje usmjeravati svoj život za vrijeme za koje on još mora biti pod određenim kondicijama i vezi u odnosu na Haški tribunal, dakle prijava boravka u zemlji u kojoj će doći živjeti i sve ostalo“, kazala je odvjetnica.

Iako Naletilić nije ni prvi ni posljednji haški osuđenik kojeg se pušta na uvjetnu slobodu nakon dvije trećine izdržane kazne, nevladine organizacije i dio javnosti nikako se ne slažu s takvom praksom.

„Smatram da je praksa koju je inaugurirao Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju o puštanju na uvjetnu slobodu nakon dvije trećine izdržane kazne – sporna! Naletilić sada izlazi iz zatvora i sada stvarno treba postaviti pitanje svima onima koji su preživjeli zatočenje u Heliodromu, ili su preživjeli Doljane – kako je sada njima?!“ kaže za RSE voditeljica Centra za suočavanje s prošlošću Documenta Vesna Teršelič.

Haški je sud Naletilića kao zapovjednika Kažnjeničke bojne HVO-a 31. ožujka 2003. osudio na 20 godina zatvora za mučenja, namjerno nanošenje velikih patnji ili teških povreda tijela ili zdravlja, protupravno preseljenje civila i protupravni rad, bezobzirno razaranje neopravdano vojnom potrebom, pljačkanje javne ili privatne imovine, mučenje te progone na političkoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi.

Njegov podređeni Vinko Martinović Štela osuđen je tada na 18 godina zatvora. Posljednjih 5 godina Tuta je kaznu služio u zatvoru u Rimu.

Naletilić Tuta je do rata živio u zapadnoj Europi, većinom u Njemačkoj, bavio se kockom i navodno je imao avanturu sa pripadnicom marksističko-lenjinističke terorističke grupe Baader-Meinhof.

Nakon raspada Jugoslavije angažira se u organizaciji Kažnjeničke bojne u Mostaru, koja je imala zapaženu negativnu ulogu u progonu, mučenjima i pljački bošnjačkih civila na području Mostara i Jablanice.

Naletilić potom dolazi u Zagreb, gdje je jedno vrijeme nedodirljiv - njegov naoružani tjelohranitelj svojedobno je u zagrebačkom hotelu "Sheraton" digao na noge osiguranje američkog ministra obrane Williama Perryja, a u hotelu "Intercontinental" Naletilićev je tjelohranitelj ošamario odvjetnika i borca za ljudska prava - sada pokojnog Slobodana Budaka.

Tuta i Štela uhićeni su 1997. godine u Zagrebu i dvije odnosno tri godine kasnije prebačeni u Hag, gdje im je suđenje završeno 2003. godine.

Za sada se ne zna kada će Naletilić, nakon sređivanja papira u Italiji, stići u Hrvatsku. No, jedno je sigurno: za razliku od nekih drugih haških osuđenika puštenih na uvjetnu slobodu, Naletiliću u Hrvatskoj neće biti priređen svečani doček, niti će se bilo tko iz vlasti s njim pokazivati u javnosti.
XS
SM
MD
LG