Dostupni linkovi

Bivši radnici KAP: Poštujte zakone


Podgorica: Protest radnika KAP-a
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:06 0:00

Podgorica: Protest radnika KAP

Više od 150 penzionera Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) protestovalo je u Podgorici u utorak tražeći od premijera Mila Đukanovića da ispoštuje Zakon i isplati im otpremnine koje im pripadaju.

Penzioneri su pomoć zatražili od šefa delegacije EU u Crnoj Gori, Mitje Drobniča, koji saslušao penzionere i primio njihove zahtjeve.

Pošto Vlada drugi dan zaredom umjesto u Podgorici zasjeda u Kolašinu penzioneri KAP-a su se odlučili na protesnu šetnju glavnim gradskim ulicama.

Uz povike "Poštujte zakone" oni su se kratko zadržali ispred zgrada Vlade i Skupštine Crne Gore, a potom se uputili do predstavništva Evropske unije u Podgorici.

Penzionere je ispred sjedišta EU dočekao šef delegacije Mitja Drobnič koga je predstavnik bivših radnika, Nikola Raković, upoznao sa njihovim problemima.

Raković je kazao da bivši radnici KAP nijesu "dobrovoljno otišli u penziju nego", kako je objasnio, su "imali samo jedan izbor – ili penzija ili ulica".

Nikola Raković obraća se bivšim radnicima KAP-a, Podgorica, april 2016.
Nikola Raković obraća se bivšim radnicima KAP-a, Podgorica, april 2016.

"S obzirom na relacije koju imate sa premijerom Đukanovićem, koji od Vas ima podršku i povjerenje, tražimo da na jedan civilizovan način prevaziđemo ovo. Ovi ljudi su spremni ići do kraja, zbog ugrožene lične i porodične egzistencije. Svi smo mi na granici izdržljivosti. Tako da nama ovaj korak nije bio lak, ali vidimo u njemu i te kako veliku pomoć i podršku da prevaziđemo na civilizovan način drastično kršenje naših prava koje nam garantuje zakon", rekao je Raković obraćajući se ambasadoru Drobniču.

Podsjetimo, bivši radnici KAP su otišli u penziju u drugoj polovini 2013. godine, ali im tada nije isplaćena otpremnina prema socijalnom programu koju su dobile njihove kolege koje su ranije penzionisale.

Potom je Skupština, prošle godine, usvojila poseban Zakon kojim je predvidjela otpremnine za više od 400 radnika KAP-a koji su 2013. napustili tu kompaniju.

Po tom Zakonu ovim penzionerima je do 31. marta 2016. godine trebalo da budu isplaćene zaostale otpremnine, predviđene ovogodišnjim budžetom, u ukupnom iznosu od 5,45 miliona eura.

Podršku penzionerima je dao poslanik i lider Radničke partije, Janko Vučinić, koga su penzioneri zamolili da, u njihovo ime, razgovara sa Mitjom Drobničem.

"Dobro je što je gospodin Drobnič tu da vidi i neku drugu Crnu Goru. Ovakva je mnogobrojnija Crna Gora. Ovo su radnici koji su ostavljeni bez svojih fabrika, bez svojih radnih mjesta, i kojima je nametnuta gola borba za životni opstanak. Predložio sam taj Zakon iz razloga što su ovi radnici otišli iz KAP pod ultimatumom: 'Ili ćete u penziju ili ćete na ulicu' Jedno je bilo glavno – da moraju van iz KAP-a. Zato bih vas zamolio da probate uticati na premijera Mila Đukanovića da poštuje institucije, da poštuje Zakon koji je donijela Skupština", kazao je Janko Vučinić, bivši vođa "Sindikata Željezare".

Jedan od penzionera, Miomir Perović, koji je tokom protesne šetnje nosio transparent na kome su bile nalijepljene kopije Zakona sa potpisom predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića i kopija Ukaza predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića.

Perović je ambasadoru Drobniču kazao da "traže da premijer Đukanović i njegovi ministri poštuju zakone Crne Gore".

"Samo ova dva papira da ispoštuje, ništa drugo ne tražimo. Ovo je Zakon koji je donijela Skupština, a ovo je Predsjednik države potpisao", rekao je Perović.

Mitja Drobnič
Mitja Drobnič

Šef delegacije EU Mitja Drobnič je, preuzevši zahtjeve penzionera KAP-a, kratko poručio: "Ja ću ovo da primim bez komentara i nadam se da ćete to razumjeti. Mi inače, pratimo događaje oko KAP-a i uzećemo ovo kao dokument za praćenje vaše situacije."

Nakon insistiranja penzionera da od Drobniča saznaju kada će dobiti odgovor odnosno, stav EU po tom pitanju Drobnič je kazao: "Mi ćemo to izučiti, pa ćemo se onda javiti. Ali, morate znati da mi nemamo zakonodavne vlasti u Crnoj Gori. Mi samo posmatramo situaciju. Prvo da izučimo dokumentaciju koju ste nam predali".

Penzioneri KAP-a su najavili da nastavljaju svakodnevne protesne šetnje ulicama Podgorice do ispunjenja njihovog prava koje im garantuje zakon.

XS
SM
MD
LG