Dostupni linkovi

Bivši pripadnik UNPROFOR-a o 6.000 zarobljenih u Srebrenici


Robert Franken svjedoči u Hagu, 7. svibanj 2013.
Robert Franken svjedoči u Hagu, 7. svibanj 2013.
Robert Franken, koji je u ljeto 1995. godine bio zamjenik zapovjednika Nizozemskog bataljona UN-a u Srebrenici, dao je iskaz na suđenju zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću, u kojem je opisao izdvajanje muškaraca i dječaka bošnjačke nacionalnosti za čiju se sudbinu opravdano pribojavao.

Nizozemski potpukovnik Robert Franken već je svjedočio na 6 haških suđenja, poput bivšem predsjedniku Srbije Slobodanu Miloševiću i bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću.

Pukovnik VRS-a Radoslav Janković (obavještajni oficir iz Glavnog štaba VRS-a i prevoditelj u kontaktima s mirovnim snagama UN-a), rekao je Frankenu 13. srpnja 1995. godine „kako srpske snage u rukama imaju već oko 6000 bošnjačkih zarobljenika“.

Prema tužiteljstvu, to je jedan od pokazatelj kako su iz masovnih grobnica eshumirani upravo oni, pogubljeni zarobljenici, a ne bošnjački borci stradali u borbama, kako to tvrdi obrana.
Janković i Mladić na pregovorima u hotelu Fontana 11. srpnja 1995. godine
Janković i Mladić na pregovorima u hotelu Fontana 11. srpnja 1995. godine

Franken, koji je prethodno obavješten i o ubijanju desetak muškaraca zatočenih u Bijeloj kući kraj UN-ove baze u Potočarima, pokušao je napraviti popis što više zarobljenika.

Naime za njima je želio ostaviti bar nekakav trag, napravivši popis od najmanje 250 imena.

„Muškarci koji su tamo ulazili, nosili su ili civilnu, ili kombinaciju civilne i vojne odjeće. Mnogi od njih su imali torbe. Kasnije se pokazalo da su te torbe ili ruksaci, koji su bili bačeni na gomilu dosta blizu, sedamnaestak metara od Bijele kuće – kasnije su zapaljene. Hoću da kažem da su VRS je zapalio sve te osobne predmete muslimana“, opisao je svjedok tužiteljstva.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:15:11 0:00
Direktan link

Umirovljeni potpukovnik Franken prisjetio se i kako su srpske snage zabranile pripadnicima UNPROFOR-a da prate konvoje s prognanicima iz Srebrenice. Nakon par dana potpisao je kao predstavnik UN-a dokument u kojemu je Vojska Republike Srpske navela - kako je bošnjačko stanovništvo dobrovoljno otišlo.

Potpisanu deklaraciju je Franken tijekom svjedočenja nazvao „besmislicom“, na koju je natjeran – suptilnom prijetnjom.

„Pukovnik Janković mi je jasno dao do znanja – da bi bilo dobro za prijevoz 59 ljudi koji su bili ranjeni, da bi to bilo lakše ukoliko bi se ova deklaracija potpisala“, pojasnio je Franken.

(VIDEO: Ratko Mladić i Radoslav Janković 11. srpnja 1995. godine u hotelu Fontana)


Opravdanja obrane za zauzimanje Srebrenice

Tijekom unakrsnog ispitivanja obrana se, kao i kod svjedočenja ostalih pripadnika UN-ovih snaga u Srebrenici, najviše bavila saznanjima svjedoka o akcijama bošnjačkih snaga iz Srebrenice na okolna sela sa stanovništvom srpske nacionalnosti.

Time se naime želi opravdati njezino zauzimanje kao legitimnog vojnog cilja, a ne zaštićene zone pod nadzorom snaga UN-a koje su je trebale demilitarizirati, odnosno razoružati pripadnike 28.divizije Armije BiH.

Uz to, zaustavljanje konvoja UN-a čime je onemogućeno snabdjevanje Nizozemskog bataljona, o čemu je Franken pričao tijekom glavnog iskaza, obrana je pokušala opravdati navodnim švercom između UNPROFOR-a i bošnjačkih snaga.

Franken će s iskazom završiti u srijedu nakon čega će se suđenje generalu Mladiću (za genocid i ostale zločine u Bosni i Hercegovini) nastaviti iskazom zaštićenog svjedoka.

Za ovaj tjedan su najavljena i svjedočenja insajdera iz Vojske Republike Srpske za potrebe tužiteljstva - dvojice bivših pripadnika Bratunačke brigade VRS-a, Zlatana Čelanovića i Mileta Janjića.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG