Dostupni linkovi

Bivši funkcioner DPS-a: Država mi je oduzela Crnu Goru


Sa kongresa DPS-a - ilustracija
Sa kongresa DPS-a - ilustracija
U narednih nekoliko dana tužilaštvo će saslušati bivšeg dugogodišnjeg funkcionera DPS Iva Đurišića, povodom njegovih navoda da je vladajuća partija zloupotrebljavala državne resurse i krala na izborima i da je i on sam učestvovao u tim malverzacijama, piše list "Vijesti".

Samo nekoliko dana ranije vrhovna državna tužiteljka donijela je drugačiju odluku u aferi “snimak”, utvrdivši da nema potreba da saslušava njene aktere koji su na sjednicama DPS govorili o partijskom zapošljavanju.

Nekadašnji direktor Podgoričkih domova zdravlja i funkcioner vladajućeg DPS-a Ivo Đurišić kaže za Radio Slobodna Evropa kako poziv od tužilaštva za saslušanje, nakon što je javno izjavio da se ta partija u vrijeme dok je bio njen funkcioner bavila izbornim krađama, još nije dobio. Ipak primjećuje:

"Možda je država konačno krenula da otkrije neke istine, ako ima snage da to uradi. Prema tome, ja u tome ne vidim ništa strašno, ja sam spreman na punu saradnju, ali sa velikim pitanjem da li je tužilaštvo spremno da reaguje povodom ovoga svega. Ja nemam nikakvih pisanih dokaza, ja imam moju riječ. Ako vjeruju meni na riječ onda je u redu, ako mi ne vjeruju onda je to njihov problem".

Đurišić je nedavno na javnom skupu u Podgorici objelodanio kako je Demokratska partija socijalista dok je bio njen funkcioner grubo kršila izborni proces. Kao primjere za to naveo je kupovinu ličnih karata birača, pretvaranje važećih glasačkih listića u nevažeće ili korišćenje onih na kojima je već zaokružen DPS. Osim toga Đurišić ukazuje i na zloupotrebe državnih resursa putem partijskog zapošljavanja, tvrdeći da je svaki DPS-ov zaposleni simpatizer toj stranci donosio 20 glasova. Prema sopstvenom priznanju u svemu tome je i sam učestvovao.

"Ja sam vjerovatno iz Doma zdravlja Podgorica donio najmanje 16 hiljada glasova DPS-u. Učestvovao sam u tim stvarima i dan danas mi je strašno neprijatno kada me sreću ljudi i kažu – sve je u najboljem redu, drag si nam i volimo te, ali bio si član DPS-a. Ja sada u cijeloj situaciji tražim način da sebe operem i molim boga da mi oprosti što se sve tako dogodilo", kaže on.

Vuković: Pokušaj da se zemlja baci na kolena

Aktuelni visoki funkcioner DPS Miodrag Vuković međutim odbacuje optužbe Đurišića i dovodi u pitanje kredibilitet svog nekadašnjeg partijskog kolege, smatrajući da je on sada dio jednog novog političkog projekta.
Miodrag Vuković
Miodrag Vuković

"Sadašnja priča gospodina Đurišića je kao nešto što nema blage veze. To je naručena priča. Ovo je novi juriš na Crnu Goru. Ovo je pokušaj 1918, ovo je pokušaj rehabilitacije 1989. godine, ovo je pokušaj rehabilitacije snaga poraženih na referendumu, ovo je sve zajedno pokušaj da se Crna Gora baci na koljena. Da li sam ja dramatičan ili ne neka procijene onako hladnokrvno, neka svaki potez izračunaju i objektiviziraju oni koji prate politička dešavanja", kaže Vuković.

Na Đurišićevo priznanje o izbornim malverzacijama svoje bivše partije, reagovao je i odbor DPS u Tuzima pozivajući ga da dokaze iznese pred domaće i međunarodne institucije i konstatujući kako se "Đurišić nekada predstavljao kao Crnogorac, dok je sada reinkarnirao u Srbina”. Sve to Ivo Đurišić ovako komentariše:

"Osnovni i glavni problem je da mi je ova država oduzela Crnu Goru. Tu ogromnu ljubav koju sam imao prema Crnoj Gori i koju ja nosim u svom srcu, na žalost vise ne mogu iskazati jer ovo nije Crna Gora koju sam ja tražio. Borio sam se za jednu poptuno drugačiju Crnu Goru, a vjerovatno i mnogi koji su bili u toj borbi".

Podsjetimo, do svjedočenja Đurišića došlo je nakon afere “snimak” koja je uskomešala političku i medijsku javnost u Crnoj Gori, a koja je imala priliku da čuje autentičan tonski zapis sa sjednica DPS-a čiji su funkcioneri na državnim položajima govorili o potrebi zapošljavanja simpatizera stranke pred oktobarske parlamentarne izbore.

Tužilaštvo je tim povodom ekspresno reagovalo i vrhovna državna tužiteljka je, ne nalazeći za shodno da sasluša aktere afere, konstatovala kako nije uočila elemente bilo kojeg krivičnog djela. To je izazvalo burnu reakciju opozicije i dijela civilnog sektora koji su smatrali kako je tužiteljka morali da otvori istragu i kako je time samo potvrdila da je partijski tužilac i stub režima.
XS
SM
MD
LG