Dostupni linkovi

Bihać: EKOBIS - potencijal eko turizma


Bihać, sajam ekoturizma EKOBIS
Bihać, sajam ekoturizma EKOBIS

EKOBIS je manifestacija koja godinama okuplja privrednike i predstavlja svojevrstan most saradnje među privrednim regijama Jugoistočne Evrope.

Kao takav, uz eko predznak, po mnogo čemu je specifičan i već odavno je poprimio međunarodni karakter. Branka Đurić, federalna ministrica okoliša i turizma:

„Ja vidim EKOBIS na prvom mjestu među sajmovima, ne samo u Bosni i Hercegovini nego u regionu, jer je organizacija nešto posebna ovdje u Bihaću. A to Bihać i Unsko-sanski kanton zaslužuje jer je u pravom smilsu ekološki kanton.“, smatra Branka Đurić.

Sinha Kurbegović, ministrica prostornog uređenja i zaštite okoliša USK:

„Ovaj sajam zaista mora prevazići granice regije i postati prepoznatljiv na nivou Evropske unije.“, kaže Sinha Kurbegović.

Sajam svake godine privlači sve veći broj izlagača, a među 250 koliko ih je ove godine učestvovalo su i privrednici Hrvatske, Srbije, Slovenije, Crne Gore, Slovačke. Vitomir Klasić, vlasnik i direktor firme "Ivanićplast" iz Ivanićgrada, Hrvatska:

„Prvi put izlažemo ovdje na sajmu, a izlažemo preko Hrvatske gospodarske komore Zagreb. Ovdje sam u dvije uloge - kao izlagač i kao potpredsjednik Gospodarskog vijeća HGK Zagreb.“, navodi Klasić.

Tomo Kovačić, načelnik Općine Pisarovina:

„Bio sam prije dvije godine. Kada sam vidio veličinu ovog sajma i njegov sadržaj, odlučili smo da ove godine animiramo našu turističku zajednicu i da se predstavimo i sa našim proizvodima i sa našom turističkom ponudom, što je zapravo i glavni cilj.“, podvlači Kovačić.

Sajam je i ove godine uspješno organizirala Privredna komora USK-a. U fokusu svih sajamskih dešavanja bio je održivi razvoj i eko turizam. Ismet Pašalić, predsjednik Privredne komore USK:

„Želimo pokazati da se s još uvijek neiskorištenim resursima, kroz ekonomske projekte, ekonomsko održive projekte, u Bosni i Hercegovini može dobro živjeti.“, naglasio je Pašalić.

Na EKOBIS-u su svih ovih godina i prijatelji - privrednici Istarske županije, sa kojom Privredna komora USK bilježi petnaest godina uspješne saradnje. Jasna Jaklin Majetić, Gospodarska komora Republike Hrvatske:

„U tih petnaest godina zaista se napravilo puno, prvenstveno na tome da su se tvrtke, naše članice, ljudi, međusobno prepoznali po branšama, po djelatnostima u kojima rade, po svojim realnim mogućnostima sada i po onome što je potencijal zajedničke suradnje sutra.“, podsjetila je Jasna Majetić.

Povezivanje privrednika i zajedničko djelovanje najbolji je način razvoja ovog dijela Evrope, kaže bihaćki gradonačlnik Emdžad Galijašević.

„Moramo jačati region. To je region koji je imao 24 miliona stanovnika, region u kojem je svaki čovjek koji je želio raditi radio. Ako budemo imali zajedništvo u regionu, onda ovaj region ima veliku, veliku šansu.“, poručio je Galijašević.

XS
SM
MD
LG