Dostupni linkovi

Građani BiH ostaju u viznom getu?


Liberalizacija viznog režima za BiH opet je u centru pažnje bosanskohercegovačke javnosti. Oni koji već dugo čekaju da slobodno putuju posljednja upozorenja koja stižu iz Brisela primili su sa zebnjom, jer se ponovo najavljuje odlaganje odluke o ukidanju viza. I ovoga puta krivi su bh političari koji zbog uskostranačkih interesa sve poterbne uslove nisu ispunili na vrijeme.

Građani BiH mogli bi čekati na putovanja bez viza i do početka naredne godine. Razlog tome ovoga puta je to što Dom naroda Parlamenta BiH na posljednjoj sjednici nije produžio mandat vršiocu dužnosti direktora Agencije za borbu protiv korupcije BiH, što je bio jedan od ključnih uslova za donošenje odluke o ukidanju viza. Bez dobre volje prije svega političkih partija male su šanse da se to učini do početka septembra, kada će biti objavljen izvještaj ekspertske grupe o napretku BiH.

Čelnicima Doma naroda delegacija EU u BiH već je poslala upozoravajuće pismo u kom, između ostalog, navode da je ugroženo ispunjavanje jednog od ključnih uslova za liberalizaciju viznog režima. Traže hitno rješavanje ovog problema. Vršilac dužnosti šefa delegacije EU Boris Jaročević:

„Mi smo zabrinuti jer je uspostava Antikorupcijske agencije bila važan korak u procesu vizne liberalizacije, i to je bio jedan od preduvjeta. Vidimo da mandat vršiocu dužnosti direktora nije produžen i to znači da se neki od uslova neće završiti na vrijeme. Borba protiv korupcije je globalno pitanje i ne radi se samo o uspostavi Agencije, već i o drugim mjerama, kao o obuci zvaničnika i civilnog sektora. Za nas je jako važno da imamo funkcionalanu antikorupcijsku agenciju“
, kaže Jaročević.

Foto: Midhat Poturović
Brisel je zabrinut zbog činjenice da nije produžen mandat v.d. Agencije za korupciju, međutim, nikakva definitivna odluka još uvijek nije donesena, kaže šef Interresorne radne grupe za liberalizaciju viznog režima Samir Rizvo.

„Imamo još vremena tokom avgusta te stvari da završimo i da imamo pozitivan izvještaj prije nego što krene procedura u EP početkom septembra“, tvrdi Rizvo.

Ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović vjeruje da je, ukoliko bude političke volje, moguće odluku donijeti do septembra i na taj način ispuniti sve potrebne uslove.

„Posljedica sigurno može biti u smislu prolongiranja odluke. A ova u ovom momentu može napraviti ovaj potez koji će značiti sazivanje sjednice Doma i završavanje ovog posla“
, navodi Ahmetović.

Brisel ne zna šta sa BiH


Podsjećamo: Dom naroda državnog Parlamenta nije održao posljednju sjednicu na kojoj je trebao biti produžen i mandat v.d. Agencije za borbu protiv korupcije, jer su predstavnici SNSD-a odlučili da ne prisustvuju sjednici kako ne bi bio usvojen zakon o popisu stanovništva.

Predsjedavajuća Doma naroda Dušanka Majkić tvrdi da njena partija nije nikakva prepreka za donošenje ove odluke.

Čekanje na vize pred Ambasadom Njemačke u BiH, februar 2009
„Sutra se može zakazati sjednica Doma ako bude gospodin Tihić htio da se održi sjednica Doma na kojoj bi se izvršio ovaj izbor“, kaže Majkićeva.

„Mi smo sve činili da se građani BiH oslobode obaveze viza, da se sve učini kako bi u šengensku grupu zemalja mogli da putuju. Međutim, kao što znate, Ustav BiH jeste takav da za sve odluke je potrebna većina koja u sebe uključuje uvijek i entitetsku većinu, koja u sebe uključuje etničku većini i da smo mi svjedoci stalne zloupotrebe i entitetskog glasanja i etničke većine“, tvrdi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda državnog Parlamenta Sulejman Tihić.

O ukidanju ili ostanku viza, odlukama koje trebaju biti donesene i zadatim rokovima priča se više od godinu dana. Pred BiH su stavljani različiti uslovi, analitičari će reći čak i strožiji nego pred ostale zemlje u regiji. No jedno je sigurno, kaže autor orgrama za evropske integracije na BH radiju 1 Željko Bajić, da briselska administracija nije načisto ni šta raditi sa BiH.

„Meni se čini da to je sve jedna velika igra i moglo bi se lako desiti da zaista dođe do odgađanja liberalizacije. Ne znam, volio bih da nam jednom neko kaže zaista prave razloge zašto se nešto odgađa“
, kaže Bajić.

Mediji su špekulisali i da odgađanju odluke o bezviznom režimu za BiH doprinose i teroristički akt iz Bugojna, te djelovanje vehabijskog pokreta u zemlji. Na ove tvrdnje vršilac dužnosti šefa delegacije EU Boris Jaročević odgovara:

„Ne. To nije povezano i to nije u uslovima. Tačno je da smo mi tokom posljednje posjete naših eksperata pokrenuli i to pitanje i tražili smo informaciju od Ministarstva sigurnosti o mjerama koje su ili će se poduzeti u borbi protiv terorizma, ali to ni na koji način nije povezano s viznom liberalizacijom.“

*****
Možda bi vas mogli zanimati i ovi tekstovi
Evropska komisija predložila ukidanje viza za BiH
Ništa od ukidanja viza u junu
Ukidanje viza još uvijek neizvjesno
ESI: Ukidanje viza za građane BiH tek na jesen?
Kada će građani BiH „slobodno“ u Evropu?
XS
SM
MD
LG