Dostupni linkovi

Za zločine na Korićanskim stijenama 86 godina zatvora


Ulaz u Sud i Tužilaštvo BiH, foto: Midhat Poturović
Ulaz u Sud i Tužilaštvo BiH, foto: Midhat Poturović

Sud BiH proglasio je u utorak krivim Zorana Babića, Milorada Škrbića, Dušana Jankovića i Željka Stojnića za zločin protiv čovječnosti, odnosno prisilno preseljenje, pljačku i ubistva bošnjačkih i hrvatskih civila iz Prijedora u rejonu Korićanskih stjena

Sud BiH proglasio je u utorak krivim Zorana Babića, Milorada Škrbića, Dušana Jankovića i Željka Stojnića za zločin protiv čovječnosti, odnosno prisilno preseljenje, pljačku i ubistva bošnjačkih i hrvatskih civila iz Prijedora u rejonu Korićanskih stjena, te im izrekao kaznu od ukupno 86 godina zatvora.

Milorada Radakovića Sud je oslobodio krivice. Za Jankovićem, koji se nije pojavio na izricanju presude, raspisana je potjernica.

Dušan Janković, bivši komandir Stanice policije u Prijedoru, pred Sudom BiH osuđen je na 27 godina zatvora jer je svjesno i s namjerom učestvovao u prisilnom preseljenju, te naredio ubistva civila koji su se u konvoju kretali iz Prijedora.

Babić i ostali napravili su selekciju neutvrđenog broja muškaraca, a najmanje 150, izdvojili ih iz kolone u dva autobusa, odveli ih do Korićanskih stijena i pucnjima iz neposredne blizine likvidirali.

Potom su, prema presudi, u provaliju, u koje su se neke od žrtava i same bacale kako ne bi bile strijeljane, bacali bombe i pucali kako bi ubili i one koji su preživjeli ili ranjeni.

Nezadovoljstvo porodica žrtava


Porodice žrava djelimično su zadovoljne izrečenom presudom. Muharem Elezović na Korićanskim stijenama izgubio je dva sina, brata i bratovog sina, čija tijela ni do danas nisu pronađena. Naročito je pogođen Jankovićevim bijegom.

„To se znalo. Pustiti čovjeka da bude kod kuće, da se brani, a šta je radio gore. To se znalo da će on uspjeti pobjeći“
, kaže Elezović.

Istog su mišljenja i ostali članovi porodica ubijenih, te udruženja Izvor, čiji predstavnik Edin Ramulić kaže kako im Jankovićev bijeg ulijeva strah.

„Vjerujte da će najvjerovatnije biti negdje u okolini Prijedora. Ima ih još. Imamo mi jednog tako koji je pobjegao sa presude u Banjoj Luci isto za ratne zločine i pretpostavljamo da je u Prijedoru. I ovo je, znači, samo još jedan. I dodatna stvar - koji nas sve tamo zastrašuje i vjerujte da se ne osjećamo prijatno“
, navodi Ramulić.

Nakon izricanja presude članovi porodice prvooptuženog Zorana Babića izrazili su nezadovoljstvo tvrdeći da Babić nije bio prisutan u vrijeme strijeljanja:

„Babić Zoran je otišao da muslimana provjeri i otišao je da slavi rođendan - rođenje svoga sina na Mrakovici, a nije uzteo to u obzir. Ima i muslimana svjedoka, jer to je multietnička sredina.“

Osuđenima je izrečena mjera pritvora u trajanju devet mjeseci ili do izricanja pravosnažne presude. Za Jankovićem raspisana je potjernica.

Prvobitno su istom optužnicom bili obuhvaćeni Damir Ivanković, Gordan Đurić i Ljubiša Četić koji su, nakon priznanja krivice, osuđeni na 14, 8 i 13 godina zatvora.
XS
SM
MD
LG