Nedjelja, 01. maj/svibanj 2016, 13:47 CET

  Bosna i Hercegovina

  BiH: Svrstani pod ostale obespravljeni u vlastitoj državi

  Ilustracija
  Ilustracija
  Izolacija i neprihvaćanje onih koji ne pripadaju jednom od tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini je svakodnevna. Počevši od osnovnog prava na obrazovanje, pa sve do ostalih životnih pitanja, ova populacija se nastoji isključiti iz društva. Kao takvima nepravedno im je oduzeto i pravo građana koji mogu biti izabrani na vlast.

  Službeni podaci ne postoje, no procjenjuje se da građana koji ne pripadaju nekom od konstitutivnih naroda ima oko 400.000. Na ovo pitanje odgovoriće predstojeći popis, no kada će ih priznati U stav i sistem teško je odgovoriti. O problemu tzv.ostalih govorilo se na okruglom stolu u Sarajevu.

  Ena Bavčić rođena je u Sarajevu prije 27 godina. Izjašnjava se kao građanka i državljanka BiH. Prema Ustavu spada u kategoriju ostali iako nije pripadanica nacionalne manjine. Tako se i osjeća:

  „Osjećam se kao ostali zato što želim da budem slobodna građanka. Osjećam se kao ostali zato što želim da budem Bosanka i Hercegovka u svojoj državi“, kaže Ena Bavčić.

  U preambuli Ustava BiH razlikuju se dvije kategorije -  Bošnjaci, Hrvati i Srbi nazvani su konstitutivnim narodima, dok drugu kategoriju čine „ostali" u koju su uključeni Romi, Jevreji i druge manjine, ali i svi oni koji svoj primarni identitet vide u državi u kojoj žive.

  Ostali ne mogu biti izabrani u Predsjedništvo BiH, Dom naroda, rukovodstva kantona, ne mogu biti sudije i ombudsmeni, nema ih u upravnim odborima i na čelu javnih preduzeća. 

  „Vi ne možete danas ući u obdanište u BiH, u Sarajevu recimo, i reći djeci: ’Ako budete učili, svako od vas jednog dana može biti predsjednik ove države.’ Vi lažete tu djecu ako im tako kažete. Jer ako ima neko ko je ostali, on ne može. A znate šta je meni posebno zanimljivo - BiH je svoju nezavisnost stekla zahvaljujući činjenici da je Badinterova komisija posmatrala da je BiH država njenih građana i da je za njenu nezavisnost dovoljno da se izjasni 51 posto njenih građana. Da je Badinterova komisija prepoznala BiH na način na koji je današnji politički lideri prepoznaju, mi nikada ne bismo postali nezavisni“, ocjenjuje Peđa Kojević, zastupnik u federalnom Parlamentu.  

  Gotovo svi zakoni na  državnom nivou govore o etničkoj zastupljenosti zaposlenih, etničkoj strukturi vlasti, etničkoj stukturi izvršnih organa.

  Da Ustav sadrži diskriminirajuće odredbe i kada su u pitanju konstitutivni narodi, ističe Šefik Džaferović, predsjedavajući Ustavnopravne komsije Parlamenta BiH:

  „Sa jedne strane se promovira ravnopravnost svih građana na cijeloj teritoriji BiH – to je potvrdila i presuda Ustavnog suda BiH o ravnopravnosti naroda na cijeloj teritoriji, a sa druge strane se u pojedinim ustavnim odredbama rezerviraju određena prava isključivo za konstitutivne narode. Očigledno je, dakle, da se nalaze u sukobu kolektivna prava sa individualnim.“ 

  Pitanje kolektivnih prava

  Presudom Suda u Strazburu u predemtu Sejdić-Finci Ustav BiH neophodno je uskladiti sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima tako što će iz njega biti izbačene sve diskriminirajuće odredbe.

  Značajan napredak još uvijek nije postignut jer se stranke ne mogu dogovoriti  kako da mjesta za ostale ne budu na štetu pozicija koja pripadaju njima na temelju etničke pripadnosti.

  Tija Memišević iz Evropskog istraživačkog centra kaže kako je prije implementacije presude neophodno definirati kategoriju ostali i jasno utvrditi individualna ljudska prava, što jeste suština Evropske konvencije.

  „Svako društvo u kojem je dominantan princip organizacije kolektivitet, kako god da organizujete društvo, pripadnik neke grupe ili neki građanin pod nekim okolnostima će biti diskriminiran. Na putu rješenja bi bilo jako dobro otvoriti javnu diskusiju o tome šta su stvarno ta kolektivna prava. Kako se kod nas ona tumače ili razumiju, ustvari niteorija ni praksa ne poznaju“, kaže Tija Memišević.    

  Iako se više identiteta smatra bogatstvom država sa pluralnim društvima, u BiH različiti identiteti isključuju jedan drugog - manipuliše se sa pojmovima nacija i narod, etnička pripadnost i vjeroispovjest, građani i ostali.

  Informacija nedavno plasirana u medije kako se na probnom popisu gotovo 35 posto građana izjasnilo kao Bosanci i Hercegovci alarmila je ovdašnje političare i vjerske službenike.

  Iako pitanje etničke pripadanosti nije obavezno, Memišević dodaje kako ono može biti važan faktor u promjeni Ustava:

  „Kada bi se ponovio taj broj od 35 posto, to će najvjerovatnije u odnosu na sva tri konstitutivna naroda ustvari relativno biti najveća grupa. To će dovesti u veliko pitanje postojeće uređenje BiH, odnosno pitanje učešća u vlasti, u političkim procesima jednog ogromnog dijela stanovništva BiH.“    

  Profesor Miodrag Živanović bio je član neformalne skupine građana koja se prije dvadesetak godina obratila tadašnjem najvišem organu vlasti u Bosni i Hercegovini, dakle Skupštini Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine, sa pitanjem zašto društveni život i društveni procesi nisu krenuli tragovima onoga što se navodi u Deklaraciji Drugog zasjedanja ZAVNOBiH-a, po kojoj je Bosna i Hercegovina država Muslimana, Srba, Hrvata i svih građana koji u njoj žive, gdje se garantuju sloboda vjeroispovijesti i sva druga prava bez obzira na nacionalnu, vjersku i svaku drugu pripadnost.

  Odgovor do danas nije stigao.

  „Ono što je bilo na Drugom zasjedanju ZAVNOBiH-a kada je donijeta Deklaracija o pravima građana BiH, to je, ja mislim, i danas najsavremeniji dokument koji posjeduje BiH. On je takođe eliminisan jer su eliminisani građani. Ova konstelacija plemenskog uređenja apsolutno odgovara nacional-političkim elitama. Čak sama presuda u slučaju Sjedić-Finci nije toliko ni bitna, time se ne rješava ovo osnovno pitanje generalne diskriminacije ljudi. Trebaće nam, ja mislim, decenije da se taj pojam građanin vrati u ustav“, zaključuje Živanović.

  Tina Jelin - Dizdar

  Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Zlatko Grad: Tuzla,BiH
  15.11.2012 20:15
  A da zlo bude vece za proedbu presude Sejdic- Finci su odgovorne politicke partije koje su u direktnom "sukobu interesa" da ikada "ostali" dobiju jednaka prava.
  Zasto bi HDZ,SDA, SNSD ,SDP... odlucivali o novoj ustavnoj kategoriji?...Zasto MZ (OHR, PIC) ne naprave anex ustava i onako blesavo kako je dejton skrojen dopisu magicnu rijec, i nastavimo po novom??
  Moj prijedlog umjesto "ostali"...da se napise "i svi nosioci BH drzavljanstva" bi bitno smanjio nepotrebne igre rijeci i beskonacna zavlacenja "konstitutivnih predstavnika"...a obuhvatio bi sve.

  Ime: Damir Grad: Zenica
  15.11.2012 19:14
  Ovaj problem u teoriji postoji, ali je malo preuvelican. U praksi svako moze fiktivno da se izjasni kao Bosnjak, Hrvat ili Srbin i kandiduje se za bilo koju funkciju. Ali da je nakaradno to stoji..... i zato smo protektorat, a ne drzava.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  15.11.2012 20:14
  BiH neće ni biti država dokle god se rubrika "nacionalnost" i "veroispovest" ne izbace iz popisa i svih državnih dokumenata i institucija.
  Dakle, dok ne bude podrazumevano da su svi državljani jedne iste nacionalnosti i da je veroispovest privatna stvar pojedinca.
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  18.11.2012 12:19
  Dragi gsn.Milivoje,ako bi oni to izbacili,kako bi onda oni upravljali s tim masama?Nikada oni to dobrovoljno uraditi nece!Treba da se usprotive tome nevladine organizacije,radnicki sindikati,narod i da traze da se te rubrike ukinu.Ali,posto nas nevladin sektor spava"zimski san"(vec 17 god.)ne ocekujem nikakav napredak,po tom pitanju!
  Odgovor

  Ime: beli Grad: usa
  15.11.2012 21:14
  Po Vama i kriteriji danasnjih Evropskih "nation-states", BiH treba da se preimenuje u Serbo-Croatia obzirom da bosanski muslimni su ili Srbi ili Hrvati. Sta ce smetati jos po jedna drzava Srba i Hrvata.
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  15.11.2012 21:50
  beli@Pre bi se reklo da vi srbijanci licite na Turke.Nekako ste mi crnomanjasti,isti Turci.A sto se tice jos po jedne drzavice za vas,ja sam je vec istetovirao!Tacno tako,istetovirao sam vase nove drzavice,samo na malo nezgodnom mjestu?Ako te interesuje,poslacu ti sliku.Samo mi napisi adresu.
  Odgovor

  Ime: Bosancero
  17.11.2012 04:38
  Mani se budala provokatora, pise stvari u koje ni sam ne vjeruje. Ovi prekodrinci sve svojataju, jedan dio populacije glup bio prije nekih stotinjak godina pa nasjeo na tu politiku, danas se zovu "srbima" da bi sto godina kasnije genocidom napravili izmisljenu republiku srpsku tamo gdje NIKAD nije postojala.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  15.11.2012 21:42
  A, ne, to je sasvim netačno - tzv. "bosanski Srbi" i tzv. "bosanski Hrvati" nisu ni Srbi ni Hrvati, niti Srbo-Hrvati. Oni su Bosanci i Hercegovci.
  Prošitajte šta o tome piše npr. Ilija Garašanin u čuvenom "Načertaniju". Obavestite se, a "istina će Vas osloboditi".
  Odgovor

  Ime: Pčelica Maja Grad: tko zna gdje...
  17.11.2012 05:52
  Aha. Taman onoliko koliko su Muamer Zukorlić, Emir Elfić, Ištvan Pastor ili Blaško Temunović Srbi.
  Eeee, da je meni vaša glava na jedno par dana da se malo odmorim...
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  18.11.2012 12:30
  P.Maja@ Ocito da ti"P.Majo"brkas pojmove.Vjeroispovjest i narodnost nisu jedno-te isto.Zukorlic i ostali mogu biti samo Srbijanci,a ne Srbi.Dakle,Zukorlic je srbijanski Musliman,a pripadnik tvoga naroda u Bosni je bosanski pravoslavac.
  Medjutim,vi Srbi zelite da budete svagdje Srbi,bez obzira u kojoj drzavi zivjeli.To je potpuno nakaradno,i neodrzivo.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  18.11.2012 05:57
  Draga Majo, previđate da su Sandžak i Vojvodina relativno skoro anektirani, a i da se Srbija nije preterano trudila oko novh podanika.
  Odgovor

  Ime: Zlatko Grad: Tuzla,BiH
  15.11.2012 20:04
  Oj Joj...Cekaj malo...ovdje se prica o onima koji ne zele da se pisu kao "temeljni"...tebi je problem Zeljko Komsic koji je deklarisani hrvat...da predstavlja hrvate jerbo nije dobio certifikat iz stolnog grada...a ovo ti prenapuhano, mada moze se lako desiti da na sledecem popisu da ih bude vise nego jednog od tri temeljna...jesi li kada razmislajo o preseljenju u 'Rvacku, em svi temeljni, em nisu protektorat?
  Odgovor

  Ime: Damir Grad: Zenica
  15.11.2012 20:51
  @zlatko Problem je sto Hrvati nisu glasali za Zeljka Komsica. Potpuno se slazen da su nacionalnost i vjera privatna stvar svakog pojedinca i da bi se ovo u praksi postiglo u BiH potrebno nam je teritorijalno preuredjenje.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  15.11.2012 21:45
  Kakvo teritorijalno preuredjenje? I kako će ono omogućiti da "nacionalnost i vjera budu privatna stvar svakog pojedinca"?
  Ili Vi to, tek onako, smatrate da Kartaginu treba uništiti...?
  Odgovor

  Ime: Zlatko Grad: Tula,BiH
  15.11.2012 21:28
  To je tvoj problem...Zeljko Komsic je Hrvat, a glasanje je bilo tajno...mogu i ja reci da su bosanjci ili jos gore srbi birali HDZ u federaciji...kako znas?
  Opet mjesas...ako je vjera i nacionalnost privatna stvar a hoces teritorijalno preuredjenje na osovu bas toga (ili ne?) onda to izlazi iz konteksta privatne stvari...BiH je suvise mala i siromasna da ugodi svima sa njihovim teritorijama..imas dom naroda pa se bori za hrvatsku stvar ako je do toga...a znamo i ja i ti da nije...jel de?
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  15.11.2012 22:41
  @Zlatko To za Komsica banalizujes stvari ili sto se u nasem narodu kaze pravis se mutav. :) Trebamo pogledati kako su normalne multietnicke drzave uredjene.... Belgija,Spanija,Kanada itd. i napraviti neku nasu fer kombinaciju, ali cisto sumnjam da ti to hoces i zelis jer za tebe su HDZ Hrvati samo nebitna manjina koji prave mnogo buke.
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  18.11.2012 12:49
  Anonimni@ Jel' ti to hoces da naredis Bosnjacima i Srbima za koga ce glasati?Pa,vi niste normalni ! Da je pravde,postenja i suzivota u Bosni,svi bi glasali po svojoj volji,po svom ubjedjenju,a ne kao sto vi nacionalisti zagovarate,da svako glasa za svoga predstavnika!! Gdje to ima u svijetu,reci mi "pametni" covjece?Da li se tako glasa u tvojoj maticnoj Hrvatskoj,ili Srbiji?Ne,Boga mi ! Vi bi to htjeli samo u Bosni,a necete da kazete,kakva vam je situacija u Hercegovini ! Nemojte vise da nas gadjate sa svojim floskulama,znamo sta vam je cilj.Kratko,jasno - nema od tog"businesa"nista.
  Odgovor

  Ime: Zlatko Grad: Tuzla,BiH
  16.11.2012 19:14
  Banalizacija bi bila da nije tako napisano u ustavu BiH...HDZ i oni koji ga podrzavaju zajedno sa sestrinskim strankama su ti koji se prave "mutavi"...Hajmo se malo igrati primjera pa da nama HDZ u kantonu gdje je vecina nesto takvo napravi (fer kombinaciju) da nam pokaze demokraciju na djelu...De mi malo objasni slicnost Belgije, Spanije...Kanade (cudo zaboravio Svajcarsku) sa BiH prilikama bas me zanima...
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.