Četvrtak, 05. maj/svibanj 2016, 03:02 CET

  Bosna i Hercegovina

  Predstavnički dom izglasao nepovjerenje Vladi FBiH

  Parlament FBiH
  Parlament FBiH
  U Sarajevu je u utorak na vanrednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH izglasano nepovjerenje federalnoj vladi, a inicijativu za smjenu vlade će u petak razmatrati i Dom naroda federalnog parlamenta.

  Za inicijativu, koja je na dnevni red Predstavničkog doma stavljena poslije brojnih replika i polemike,  glasalo je 58 poslanika, 26 je bilo protiv, a šest uzdržano. Zahtjev za smjenu vlade obrazložili su u ime 56 potpisnika šefovi klubova SDP-a BiH, SBB-a, HDZ-a BiH i HDZ-a 1990.

  Jasenko Selimović, u ime SDP-a obrazložio je da sadašnji sastav federalne vlade nije u skladu sa parlamentarnom većinom u Predstavničkom domu.

  „Po našem mišljenju, mi danas ovdje samo verifikujemo već donesenu odluku. Jednostavno, vlast sa SDA, HSP-om i Narodnom strankom Radom za boljitak nije funkcionisala jer su blokirali sve reformske procese, a prije svega one koji se tiču usvajanja legislative za borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije“, rekao je Selimović.

  Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić nakon izglasavanja nepovjerenja kazao je da osjeća olakšanje jer pritisak i atmosfera, koja se kreirala u posljednje vrijeme nije omogućavala Vladi FBiH da radi u ambijentu u kojem je radila do sada.

  "Ako bilo ko očekuje da ću nastaviti pljuvati po svojim saradnicima s kojima sam do prije nekoliko mjeseci zaista radio kao tim, ja nisam taj čovjek pa neću. Također, se ne mogu ni praviti da se nije ništa događalo, jer situacija je došla do te mjere da je nemoguće bilo razmišljati o bilo čemu a da uvijek morate brojati koliko tu ima ministara, da jedni druge ne preglasavaju", istakao je Nikšić.

  Nikšić je izrazio očekivanje da će predsjednik Federacije Živko Budimir što prije pokrenuti proceduru za imenovanje nove vlade.

  Poslanici su u utorak prihvatili i zaključke koje su predložila četiri kluba koja čine novu većinu, kojim je definisano da Vlada FBiH kojoj je izglasano nepovjerenje nastavlja raditi sa smanjenim ovlaštenjima.

  Predsjedavajući Kluba poslanika SDA Ismet Osmanović rekao je da ovaj klub smatra da su predloženi zaključci protivzakoniti zbog čega su napustili salu tokom glasanja o njima.

  "Zaključci su sramotni. Po proceduri Vlada nastavlja raditi do izbora nove, a ne na ovakav način kako se to navodi u zaključcima”, rekao je tokom rasprave Osmanović.

  I njegov stranački kolega Irfan Ajanović oštro je kritikovao  predložene zaključke te istakao da se “njima Federacija BiH gura u agoniju”, a slične stavove iznijeli su i ostali opozicioni poslanici.

  Inače, više od dva sata trajala je rasprava o dnevnom redu, odnosno o tome zašto se inicijativa o smjeni federalne vlade našla na vanrednoj sjednici Predstavničkog doma.

  Predstavnici opozicije bili su protiv jer, po njima, nije poštovana procedura, odnosno protokol o tome kada je inicijativa zaprimljena u Vladi FBiH. Kako je kazao Ismet Osmanović, šef kluba SDA, dokument je zaveden 21., a ne 11.januara, te da time nije prošao zakonski rok od 30 dana za izglasavanje nepovjerenja Vladi u Predstavničkom domu.

  „Nećemo napustiti sjednicu, ostaćemo, ali želim da u stenogram uđe da je stav Kluba SDA konačan, nakon obavljene rasprave, da se nisu stekli poslovnički uvjeti za održavanje sjednice na ovaj način, i ona nije u skladu sa propisima“, naglasio je Osmanović.

  Marinko Čavara, šef Kluba HDZ-a, optužuje opoziciju da želi da i dalje krade vrijeme.

  „Nema dvojbe da je ovdje samo stvar opstrukcije, produžiti vrijeme na kojem će se obnašati vlast, a to znači jednako čerupanje novaca građana Federacije u osobne, političke svrhe“, ocijenio je on.

  Milad Obradović

  obradovicm+rferl.org

  Prvih petnaest godina novinar Radio Sarajeva/Radio BiH, a posljednjih petnaest u sarajevskom dopisništvu RSE. Diplomu stekao na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, odsjek žurnalistika.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: R Grad: Bijeljina
  13.02.2013 03:26
  sad i mi u srpskoj odma isto uraditi..jer ovako nemozemo vise...decu namozemo hranit a sve vise vidim naroda kako ujutro kupi iz kontejnera za smece hrano...grozno...ovako vise nemoze...svi u srpskoj i gradjani svi i seljaci na ulice i da .izglasamo nepovjerenje Vladi RS....ziveo radnik,seljak,porodica i gradjani ...dole mora past politika sovinizma,fasizma,nacionalizma, i bogacenja na tudjoj grbaci i politicari se moraju razrjesiti vlasti i sve sto je steceno kradjom i korupcijom vratiti drzavi i narodu
  Odgovor

  Ime: P. A.
  13.02.2013 14:57
  Divan komentar. Bolji nego slika! Sve se vidi kao na dlanu: i pismenost i naivnost i nemoc. Klasican, tipski zitelj (jednostavno ne mogu da prevalim i napisem, gradjanin) Bosne i Hercegovine.
  Sto bi rekla djeca, blago se politicarima: sa ovakvim glasacima mogu dovijeka.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.